Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Duża porcja pysznego, pachnącego ciasta drożdżowego z kruszonką.
Przepis jest bardzo łatwy i korzystam z niego od lat. Tym razem zrobiłam ciasto w prostokątnej formie i z dużą porcją kruszonki. Takie drożdżowe można przechowywać do 3 dni, zawinięte w lnianą ściereczkę.
Podaję to ciasto na drugie śniadanie lub na podwieczorek z dodatkiem ulubionego dżemu czyli dla mnie pomarańczowego, a dla moich chłopaków wiśniowego.
Drożdżówkę można odgrzewać wkładając grube plastry na kilka chwil do tostera.
Polecam jest naprawdę przepyszne 🙂
Ciasto Drożdżowe z Kruszonką
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- 350 g. mąki pszennej
- 120 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- ½ szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!)
- 70 g. masła, roztopionego i przestudzonego
- 2 żółtka (L)
- 1 jajko (L)
- 1 szklanka drobno posiekanej skórki kandyzowanej
- ok. 0,5 szklanki suszonej żurawiny
na kruszonkę:
- ok. 70 g bardzo ziemnego masła
- ok. 1/4 szklanki cukru brązowego lub białego
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki mąki
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Przygotowanie zaczynu: |
2 Done | W dużej misie lub misie miksera połączyć mąkę, cukier, cukier wanilinowy, jajko i żółtka, masło i wlać wyrośnięty zaczyn, dokładnie wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Wyrabiać mikserem przy pomocy haka lub ręcznie (ciasto będzie dość klejące). |
3 Done | W między czasie i drobno posiekać skórkę pomarańczową, włożyć ją do miseczki razem z żurawiną. |
4 Done | |
5 Done | Przygotowanie kruszonki:Masło kroimy na malutkie kawałeczki lub ścieramy na tarce o grubych oczka (ja trę ta tarce). Dodajemy cukry i mąkę, mieszamy widelcem, a nastęnie rozcieramy składniki między palcami. Powinny powstać okruchy. Odstawiamy do lodówki na czas wyrastania ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C, grzałki góra–dół. |
6 Done | Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką. Smacznego :) |
7 Done |
2 komentarze Ukryj
Super przepis i ciasto! Wyszło mi idealnie! Znika szybko, mimo, iż jeszcze nie ostygło:-) Dziękuję za jasny i łatwy przepis:-) Na pewno będę wracać i do tego przepisu i innych na blogu.
Bardzo się cieszę i zapraszam 🙂