0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ciasto Drożdżowe z Kruszonką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Drożdżowe z Kruszonką

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Duża porcja pysznego, pachnącego ciasta drożdżowego z kruszonką.

Przepis jest bardzo łatwy i korzystam z niego od lat. Tym razem zrobiłam ciasto w prostokątnej formie i z dużą porcją kruszonki. Takie drożdżowe można przechowywać do 3 dni, zawinięte w lnianą ściereczkę.

Podaję to ciasto na drugie śniadanie lub na podwieczorek z dodatkiem ulubionego dżemu czyli dla mnie pomarańczowego, a dla moich chłopaków wiśniowego.

Drożdżówkę można odgrzewać wkładając grube plastry na kilka chwil do tostera.

Polecam jest naprawdę przepyszne 🙂

 

Ciasto drożdżowe

Ciasto Drożdżowe z Kruszonką

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 350 g. mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • ½ szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!)
  • 70 g. masła, roztopionego i przestudzonego
  • 2 żółtka (L)
  • 1 jajko (L)
  • 1 szklanka drobno posiekanej skórki kandyzowanej
  • ok. 0,5 szklanki suszonej żurawiny

na kruszonkę:

  • ok. 70 g bardzo ziemnego masła
  • ok. 1/4 szklanki cukru brązowego lub białego
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki mąki
(Visited 770 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zaczynu:
Do dzbanka połączyć pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki, wlać mleko i wszystkie składniki dokładnie wymieszać (drożdże muszą się rozpuścić). dzbanek przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 15 min., do wyrośnięcia.

2
Done

W dużej misie lub misie miksera połączyć mąkę, cukier, cukier wanilinowy, jajko i żółtka, masło i wlać wyrośnięty zaczyn, dokładnie wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Wyrabiać mikserem przy pomocy haka lub ręcznie (ciasto będzie dość klejące).
Po ok. 5-7 min wyrabiania, misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz., do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić objętość.

3
Done

W między czasie i drobno posiekać skórkę pomarańczową, włożyć ją do miseczki razem z żurawiną.
Na chwilę przed dodaniem bakalii do ciasta należy wsypać do nich łyżkę mąki i dokładnie je wymieszać.
Formę prostokątną/keksową wyłożyć papierem do pieczenia ( u mnie 12x20 cm, ale może być nieco mniejsza).

4
Done

Wyrośnięte ciasto odkryć, wsypać do niego bakalie obtoczone w mące i wyrobić przez 2 min.
Ciasto przekładamy do formy, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do podrośnięcia na ok. 20 min.

5
Done

Przygotowanie kruszonki:

Masło kroimy na malutkie kawałeczki lub ścieramy na tarce o grubych oczka (ja trę ta tarce). Dodajemy cukry i mąkę, mieszamy widelcem, a nastęnie rozcieramy składniki między palcami. Powinny powstać okruchy. Odstawiamy do lodówki na czas wyrastania ciasta.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C, grzałki góra–dół.

6
Done

Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 40 min. (na 5 min przed końcem pieczenia możemy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone), jeśli jest gotowe, wyłączamy piekarnik i w uchylonym zostawiamy ciasto na 5-7 min. Jeśli potrzebuje czasu zostawiamy je w zamkniętym piekarniku aż skończy się 40 min czas pieczenia, następnie wyjmujemy i studzimy w formie na kuchennej kratce.

Smacznego :)
Przestudzone ciasto wyjmujemy i oprószamy cukrem pudrem.

7
Done

Dorota

Ziemniaki Faszerowane
previous
Ziemniaki Faszerowane Pieczarkami i Oscypkiem
Zapiekanka Ziemniaczana
next
Ziemniaki Sołtysowej – Zapiekanka Ziemniaczana
Ziemniaki Faszerowane
previous
Ziemniaki Faszerowane Pieczarkami i Oscypkiem
Zapiekanka Ziemniaczana
next
Ziemniaki Sołtysowej – Zapiekanka Ziemniaczana

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię