Ziemniaki Faszerowane Pieczarkami i Oscypkiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ziemniaki Faszerowane Pieczarkami i Oscypkiem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia Ziemniaki Faszerowane, pieczarkami i oscypkiem. Wersja wegetariańska, która jednak może być doskonałym dodatkiem do dań mięsnych.

Do faszerowania najlepsze są niewielkie, stare ziemniaki. Młode ziemniaczki trudno jest wydrążyć w środki bo skórka jest na nich bardzo miękka.
Do nadziewania ziemniaków używam zawsze Oscypka lub wędzonego sera np. Gryfickiego, dzięki nim farsz zyskuje charakterystyczny smak. Jeśli jednak ktoś z Was nie lubi Oscypków, to z powodzeniam można zastąpić go każdym innym żółtym serem.

Ziemniaki faszerowane można podawać jako niezależne danie z dodatkiem zielonej sałaty, można potraktować je jako gorącą przystawkę, lub jako przekąskę na karnawałowej imprezie.

Polecam 🙂

Ziemniaki Faszerowane Wegetariańskie

Ziemniaki Faszerowane Pieczarkami i Oscypkiem

Składniki na faszerowanie ziemniaki:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 4-5 oscypków lub serków wędzonych
  • kilka gałązek szczypiorku (grubego lub cienkiego)
  • sól
  • pieprz

Składniki na faszerowane ziemniaki:

Ziemniaki ugotować w ,,mundurkach” czyli se skórą. Odcedzić, wyjąć z garnka i pozostawić do przestygnięcia. Jeszcze ciepłe ziemniaki przekroić na pół wzdłuż. Łyżeczką wydrążyć środki, miąższ włożyć do miski, rozgnieść dokładnie widelcem.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

Oscypki zetrzeć na grubej tarce. Odłożyć.

Pieczarki oczyścić, zdjąć skórkę z kapeluszy. Zetrzeć na grubej tarce.

Cebulę obrać z łupin i pokroić w drobniutką kostkę.

Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, cebulę zeszklić. Następnie dodać na patelnię pieczarki, posolić. Smażyć na dużym ogniu bez przykrycia, mieszać, aż do chwili, kiedy cały sok wyparuje.

Usmażone pieczarki dodać do ziemniaków, dodać 2/3 startego sera i dokładnie wymieszać, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Spróbować i jeśli trzeba dodać nieco więcej soli.

Łupiny ziemniaczane napełnić masą ziemniaczano-pieczarkową, układać w naczyniu żaroodpornym,  wierzch posypać pozostałym serem.

Wstawić do gorącego piekarnika i piec 20 min. jeśli ser zbyt szybko się rumieni przykryć folią aluminiową.

Podawać gorące jako dodatek do mięs lu z dodatkiem sałaty jako danie wegetariańskie.

Smacznego 🙂

 

  • Ziemniaki Faszerowane
  • Ziemniaki Pieczone
  • Zemaniki Pieczone Przepis

Dla miłośników dań mięsnych przepis na Ziemniaki Faszerowane Sosem Mięsno-Pomidorowym: 

Obejrzyjcie film jak zrobić takie ziemniaki: 

Ziemniaki Faszerowane

Przepis na pyszną Zapiekankę Ziemniaczaną znajdziecie tutaj:

Zapiekanka Ziemniaczana

(Visited 320 times, 2 visits today)

Dorota

previous
Zupa pieczarkowa
next
Tosty Francuskie z Jogurtem Greckim
previous
Zupa pieczarkowa
next
Tosty Francuskie z Jogurtem Greckim

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię