Składniki
-
ok. 1 kg starych, miączystych ziemniaków
-
ok 500 g pieczarek
-
1 pęczek dużej dymki
-
ok. 1/2 szklanki + łyżki do podsypywania mąki pszennej
-
2 łyżki posiekanego koperku
-
1 jajko
-
1 soli i pieprzu
-
do smażenia olej
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyczny przepis na kotlety ziemniaczane z nadzieniem. Jest to doskonały pomysł na obiad jako dodatek do mięs, lub samodzielne danie. Kotlety doskonale smakują na ciepło jak i na zimno. Można je również zamrozić, po całkowitym wystudzeniu.
Zimne, usmażone kotlety pakujemy do plastikowych pojemników, przekładając je papierem do pieczenia, żeby nie zamroziły się razem. Przed podaniem rozmrażamy i odgrzewamy na maleńkim ogniu, na patelni z niewielką ilością oleju lub masła.Kotlety można napełnić nie tylko pieczarkami, ale również farszem z grzybów leśnych lub sera.
Wersje kotletów z nadzieniem z warzyw są wegańskim daniem. Dlatego dobrze jest mieć je w swoim zestawie przepisów.
Steps
1
Done
|
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w bardzo słonej wodzie (nie będziemy ich już dodatkowo solić). Odlać i pozostawić bez przykrycia do przestygnięcia i odparowania. Pieczarki umyć pokroić w plasterki. |
2
Done
|
Masa ziemniaczanaPrzestudzone, ale nie zimne, ziemniaki rozgnieść dokładnie. Dodać jajko, koperek, mąkę, sól i pieprz, wyrobić, żeby powstała jednolita masa. |
3
Done
|
5 komentarzy Ukryj
Fajny pomysł, kotletów ziemniaczanych z pieczarkami jeszcze nie jadłam
Bardzo smaczna propozycja. Aczkolwiek dodatek jajka sprawia, że nie są wegańskie a jedynie wegetariańskie 😉
Musze stwierdzic ze fajnie sie czyta twoje artykuly 🙂
Dzis bede testowała, smacznie wyglądają u Pani mam nadzieje, że mi również sie udadza i zasmakuja wraz z narzeczonym, który jest fanem pieczarek 🙂
Trzymam kciuki, pozdrawiam 🙂