Kotlety Ziemniaczane Faszerowane Pieczarkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

ok. 1 kg starych, miączystych ziemniaków
ok 500 g pieczarek
1 pęczek dużej dymki
ok. 1/2 szklanki + łyżki do podsypywania mąki pszennej
2 łyżki posiekanego koperku
1 jajko
1 soli i pieprzu
do smażenia olej

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kotlety Ziemniaczane Faszerowane Pieczarkami

Kotlety ziemniaczane to bardzo delikatne danie, miękkie i nie wymagające, dlatego jeśli macie wśród bliskich osoby starsze to polecam Wam właśnie te kotleciki, sprawdzą się doskonale, zapewniam.

  • Średni

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Klasyczny przepis na kotlety ziemniaczane z nadzieniem. Jest to doskonały pomysł na obiad jako dodatek do mięs, lub samodzielne danie. Kotlety doskonale smakują na ciepło jak i na zimno. Można je również zamrozić, po całkowitym wystudzeniu.

Zimne, usmażone kotlety pakujemy do plastikowych pojemników, przekładając je papierem do pieczenia, żeby nie zamroziły się razem. Przed podaniem rozmrażamy i odgrzewamy na maleńkim ogniu, na patelni z niewielką ilością oleju lub masła.Kotlety można napełnić nie tylko pieczarkami, ale również farszem z grzybów leśnych lub sera.

Wersje kotletów z nadzieniem z warzyw są wegańskim daniem. Dlatego dobrze jest mieć je w swoim zestawie przepisów.

 

Kotlety Ziemniaczane

(Visited 141 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w bardzo słonej wodzie (nie będziemy ich już dodatkowo solić). Odlać i pozostawić bez przykrycia do przestygnięcia i odparowania.

Pieczarki umyć pokroić w plasterki.
Szczypiorek i cebulkę posiekać średnio drobno.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, zeszklić cebulę i szczypior, dodać pieczarki, posolić (ok. 1/2 łyżeczki soli). Smażyć na dużym ogniu do chwili, kiedy cały sok odparuje, a grzyby się przyrumienią. Zdjąć i odstawić.

2
Done

Masa ziemniaczana

Przestudzone, ale nie zimne, ziemniaki rozgnieść dokładnie. Dodać jajko, koperek, mąkę, sól i pieprz, wyrobić, żeby powstała jednolita masa.
Masa ziemniaczana będzie klejąca, dlatego na deskę wysypać kilka łyżek mąki. Ręce zwilżyć wodą lub oprószyć mąką. Z masy formować najpierw placuszki, na środek układać 2-3 łyżeczki farszu, zlepiać tak, aby cały farsz znalazł się w środku. Lekko obtoczyć kotlety w mące, odkładać i formować kolejne.

3
Done

Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, zmniejszyć płomień i na średnio gorącym smażyć kotlety  najpierw z jednej strony, następnie przełożyć na drugą, przykryć patelnię i tak dusić przez ok. 10 min, na maleńkim ogniu.
Podawać gorące z dodatkiem sałaty lub jako dodatek do mięs i gulaszu.

Dorota

Gołąbki bez Zawijania
previous
Gołąbki bez Zawijania
Omlet Pieczony
next
Omlet pieczony – dutch baby pancake
Gołąbki bez Zawijania
previous
Gołąbki bez Zawijania
Omlet Pieczony
next
Omlet pieczony – dutch baby pancake

5 komentarzy Ukryj

Bardzo smaczna propozycja. Aczkolwiek dodatek jajka sprawia, że nie są wegańskie a jedynie wegetariańskie 😉

Dzis bede testowała, smacznie wyglądają u Pani mam nadzieje, że mi również sie udadza i zasmakuja wraz z narzeczonym, który jest fanem pieczarek 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię