0 0
Babka Czekoladowa Delikatna jak Puch

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babka Czekoladowa Delikatna jak Puch

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

To niezwykle delikatne i lekkie ciasto o intensywnie czekoladowym smaku. Może również stanowić bazę do tortów czekoladowych. Intensywnie rośnie i wymaga dużej formy, lub tak jak ja zrobiłam, podzielenia na dwie mniejsze.

Teraz mam jedną babkę dla nas a drugą obdaruję przyjaciół 🙂

Polecam.
ciasto czekoladowe, ciasta przepisy, ciasta przepis

 

Delikatna Babka Czekoladowa 

Składniki:

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 5 jajek żółtka i białka osobno (L)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczone
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania ciasta:

Dużą formę do babki lub dwie małe posmarować masłem i oprószyć mąką, odstawić.

W garnuszku podgrzać olej, cukier, wodę i kakao (4 pierwsze składniki z listy) nie gotować, doprowadzić jedynie do rozpuszczenia się cukru, mieszać. Zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić.

Mąki z sodą, proszkiem do pieczenia i solą, połączyć, przesiać. Odstawić.
Białka umieścić w misie miksera i ubijać końcówką do ubijania piany, kiedy piana zacznie robić się sztywna wsypać cukier w dwóch częściach, po każdym dodaniu miksować tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści.
Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, cały czas miksując, dodać połowę żółtek. Miksować do całkowitego połączenia a następnie dodać pozostałe żółtka, ponownie zmiksować.
Zmniejszyć obroty miksera do minimum i delikatnym strumieniem wlewać zimną masę kakaową do piany. Miksować tylko do chwili kiedy składniki dokładnie się połączą i piana nabierze czekoladowej, jednolitej barwy.
Mikser ciągle ustawiony na najwolniejszych obrotach, wsypać powoli mąki z proszkiem i sodą, miksować tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Piec w 175 st. C, przez ok.30-35 min, do suchego patyczka, czas pieczenia zależy od wielkości foremki, w jednej dużej pieczemy ok. 45-50 min. Ja piekłam w dwóch mniejszych formach (30 min)
Studzić w uchylonym piekarniku przez 10 min,
następnie wyjąć i studzić na kuchennej kratce. Zimne ciasto delikatnie wyjąć i przełożyć na paterę.
Oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego.

ciasto czekoladowe, ciasta przepisy, ciasta przepis
ciasto czekoladowe, ciasta przepisy, ciasta przepis
(Visited 504 times, 3 visits today)

Dorota

Fasolka po Bretońsku
previous
Fasolka po Bretońsku
Zapiekanka Makaronowa z Serem
next
Zapiekanka Farmerska Makaronowo–Serowa
Fasolka po Bretońsku
previous
Fasolka po Bretońsku
Zapiekanka Makaronowa z Serem
next
Zapiekanka Farmerska Makaronowo–Serowa

6 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię