126
To niezwykle delikatne i lekkie ciasto o intensywnie czekoladowym smaku.
Może również stanowić bazę do tortów czekoladowych.
Intensywnie rośnie i wymaga dużej formy, lub tak jak ja zrobiłam, podzielenia na dwie mniejsze.
Teraz mam jedną babkę dla nas a drugą obdaruję przyjaciół 🙂
Polecam.

Delikatna Babka Czekoladowa
Składniki:
-
3/4 szklanki oleju rzepakowego
-
1 szklanka cukru
-
1/2 szklanki wody
-
4 płaskie łyżki kakao
-
5 jajek żółtka i białka osobno (L)
-
1/2 szklanki cukru
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
-
1 łyżeczka sody oczyszczone
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania ciasta:
Dużą formę do babki lub dwie małe posmarować masłem i oprószyć mąką, odstawić.
W garnuszku podgrzać olej, cukier, wodę i kakao (4 pierwsze składniki z listy) nie gotować, doprowadzić jedynie do rozpuszczenia się cukru, mieszać. Zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić.
Mąki z sodą, proszkiem do pieczenia i solą, połączyć, przesiać. Odstawić.
Białka umieścić w misie miksera i ubijać końcówką do ubijania piany, kiedy piana zacznie robić się sztywna wsypać cukier w dwóch częściach, po każdym dodaniu miksować tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści.
Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, cały czas miksując, dodać połowę żółtek. Miksować do całkowitego połączenia a następnie dodać pozostałe żółtka, ponownie zmiksować.
Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, cały czas miksując, dodać połowę żółtek. Miksować do całkowitego połączenia a następnie dodać pozostałe żółtka, ponownie zmiksować.
Zmniejszyć obroty miksera do minimum i delikatnym strumieniem wlewać zimną masę kakaową do piany. Miksować tylko do chwili kiedy składniki dokładnie się połączą i piana nabierze czekoladowej, jednolitej barwy.
Mikser ciągle ustawiony na najwolniejszych obrotach, wsypać powoli mąki z proszkiem i sodą, miksować tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
Piec w 175 st. C, przez ok.30-35 min, do suchego patyczka, czas pieczenia zależy od wielkości foremki,
w jednej dużej pieczemy ok. 45-50 min. Ja piekłam w dwóch mniejszych formach (30 min)
Studzić w uchylonym piekarniku przez 10 min,
następnie wyjąć i studzić na kuchennej kratce. Zimne ciasto delikatnie wyjąć i przełożyć na paterę.
następnie wyjąć i studzić na kuchennej kratce. Zimne ciasto delikatnie wyjąć i przełożyć na paterę.
Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
6 komentarzy
Piękna ,ale czy cukru nie jest za dużo ?,pozdrawiam.
Cukru jest sporo, ale to duże ciasto. Dużo jest maki i kakao, wiec babka wcale nie jest za słodka. Pozdrawiam 🙂
pycha:D nie ma jak czekoladowa babka:)
Justyna, absolutna racja 🙂 moi chłopcy juz prawie cał zjedli
Chciałam zapytać czy cukier można zastąpić miodem?
Miód powoduje że ciasta są twardsze, więc jednak polecam cukier 🙂