0 0
Chałka Drożdżowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Chałka Drożdżowa

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Moje ulubione domowe pieczywo, czyli chałka drożdżowa. Wydaje się, że jest z nią dużo prawy, ale to głównie czas na wyrastanie sprawia, że od chwili rozpoczęcia do jedzenia musi upłyną kilka godzin.

Chałka jest przepyszna w dniu pieczenia, lekko ciepła z masłem i dżemem, mmmm 🙂

Następne dnia nie traci smaku, można włożyć ją na chwilę do tostera jeśli lubimy ciepłe pieczywo, albo usmażyć cudowne francuskie tosty, delikatne i pyszne.
W smaku moja chałka drożdżowa jest łudząco podobna do tych sklepowych, ale konsystencję ma nieco bardziej zbitą. Dla mnie najlepsza.

Polecam 🙂

 

chałka-11 copy

 

Chałka Drożdżowa

Składniki na chałkę drożdżową:

Na zaczyn drożdżowy:
  • 200 ml. ciepłej wody
  • 30 gr drożdży
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru

Ponadto:

  • 600 gr  (400 gr + 200 gr )mąki pszennej
  • 50 gr masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 2 jajka (M)
  • 70 gr cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Mak do posypania
  • 1 jajko+1 łyżka wody do posmarowania

Sposób przygotowania chałki drożdżowej:

Składniki na zaczyn umieścić w dużej szklanej misce, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 15 min, zaczyn powinien mocno wyrosnąć.

Jajka rozkłócić w naczyniu.

Masło stopić i lekko przestudzić.

W misie miksera lub innej dużej misce (jeśli będziemy wyrabiać ciasto ręcznie) umieścić mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól, dokładnie wymieszać.

Do suchych składników wlać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać, najlepiej hakiem do ciasta lub ręką.

Po chwili wlać jajka, cały czas wyrabiać. Następnie wlać masło. Ciasto będzie się bardzo lepić dlatego należy partiami dosypywać mąkę. Cały czas wyrabiać i dosypywać mąkę do chwili, kiedy ciasto zacznie być sprężyste i będzie odklejać się od rąk. Może okazać się, że nie wykorzystamy całej mąki, ważna jest konsystencja ciasta.  Ja wyrabiam mikserem ok. 10 min na średnich obrotach.

Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia, ciasto powinno co najmniej podwoić objętość zamie to ok. 1h.

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią (odgazować), następnie przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na kolejną 1h.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, mąki nie powinno być zbyt dużo, teraz ciasto będzie zwarte i nie powinno lepić się do rąk. Lekko zagnieść, pod palcami będą wyczuwalne pęcherzyki powietrza.

Z ciasta uformować kulę, podzielić na pół , każdą z połówek 3 części.

Z każdego kawałka uformować równej długości rulony. Połączyć po 3 na jednym z końców i zapleść warkocz.

Przełożyć do jednej większej kwadratowej foremki lub dwóch keksowych posmarowanych masłem i posypanych mąką.

Jeśli pieczemy dwie chałki w jednej formie oddzielmy je od siebie papierem do pieczenia (tak jak na zdjęciu), żeby  nie zlepiły się w czasie pieczenia. 

Chałki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Bezpośrednio przed pieczeniem, posmarować chałki rozkłóconym jajkiem i posypać makiem. 

Piec ok. 30 min w 180 st.C, jeśli zbyt mocno się przypiekają można przykryć je folią aluminiową. Po ok. 25 min należy sprawdzić sprawdzić drewnianym patyczkiem czy chałki są już upieczone.

Studzić przez 10 min w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i studzić na kuchennej kratce. 

Wyjąć z foremek, kiedy są jeszcze lekko ciepłe, można je już kroić ostrym nożem i podawać. 

Smacznego.

 

  • Chałka Drożdżowa
  • chałka-śniadanie
  • chałka-przepis
  • chałka=przepis

 

 

 

Więcej przepisów na drożdżowe wypieki:

Rogaliki Drożdżowe

 

Więcej przepisów na domowe pieczywo:

Przepis na muffiny śniadaniowe

 

Przepisy na domowe śniadania:

Omlet z Warzywami

(Visited 9 162 times, 1 visits today)

Dorota

Zakwas na Żurek
previous
Domowy Zakwas na Żurek Wielkanocny
Gołąbki bez Zawijania
next
Gołąbki bez Zawijania
Zakwas na Żurek
previous
Domowy Zakwas na Żurek Wielkanocny
Gołąbki bez Zawijania
next
Gołąbki bez Zawijania

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »