Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Chałka Drożdżowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Chałka Drożdżowa

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Moje ulubione domowe pieczywo, czyli chałka drożdżowa. Wydaje się, że jest z nią dużo prawy, ale to głównie czas na wyrastanie sprawia, że od chwili rozpoczęcia do jedzenia musi upłyną kilka godzin.

Chałka jest przepyszna w dniu pieczenia, lekko ciepła z masłem i dżemem, mmmm 🙂

Następne dnia nie traci smaku, można włożyć ją na chwilę do tostera jeśli lubimy ciepłe pieczywo, albo usmażyć cudowne francuskie tosty, delikatne i pyszne.
W smaku moja chałka drożdżowa jest łudząco podobna do tych sklepowych, ale konsystencję ma nieco bardziej zbitą. Dla mnie najlepsza.

Polecam 🙂

 

chałka-11 copy

 

Chałka Drożdżowa

Składniki na chałkę drożdżową:

Na zaczyn drożdżowy:
  • 200 ml. ciepłej wody
  • 30 gr drożdży
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru

Ponadto:

  • 600 gr  (400 gr + 200 gr )mąki pszennej
  • 50 gr masła (roztopionego i przestudzonego)
  • 2 jajka (M)
  • 70 gr cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Mak do posypania
  • 1 jajko+1 łyżka wody do posmarowania

Sposób przygotowania chałki drożdżowej:

Składniki na zaczyn umieścić w dużej szklanej misce, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 15 min, zaczyn powinien mocno wyrosnąć.

Jajka rozkłócić w naczyniu.

Masło stopić i lekko przestudzić.

W misie miksera lub innej dużej misce (jeśli będziemy wyrabiać ciasto ręcznie) umieścić mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól, dokładnie wymieszać.

Do suchych składników wlać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać, najlepiej hakiem do ciasta lub ręką.

Po chwili wlać jajka, cały czas wyrabiać. Następnie wlać masło. Ciasto będzie się bardzo lepić dlatego należy partiami dosypywać mąkę. Cały czas wyrabiać i dosypywać mąkę do chwili, kiedy ciasto zacznie być sprężyste i będzie odklejać się od rąk. Może okazać się, że nie wykorzystamy całej mąki, ważna jest konsystencja ciasta.  Ja wyrabiam mikserem ok. 10 min na średnich obrotach.

Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia, ciasto powinno co najmniej podwoić objętość zamie to ok. 1h.

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią (odgazować), następnie przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na kolejną 1h.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, mąki nie powinno być zbyt dużo, teraz ciasto będzie zwarte i nie powinno lepić się do rąk. Lekko zagnieść, pod palcami będą wyczuwalne pęcherzyki powietrza.

Z ciasta uformować kulę, podzielić na pół , każdą z połówek 3 części.

Z każdego kawałka uformować równej długości rulony. Połączyć po 3 na jednym z końców i zapleść warkocz.

Przełożyć do jednej większej kwadratowej foremki lub dwóch keksowych posmarowanych masłem i posypanych mąką.

Jeśli pieczemy dwie chałki w jednej formie oddzielmy je od siebie papierem do pieczenia (tak jak na zdjęciu), żeby  nie zlepiły się w czasie pieczenia. 

Chałki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Bezpośrednio przed pieczeniem, posmarować chałki rozkłóconym jajkiem i posypać makiem. 

Piec ok. 30 min w 180 st.C, jeśli zbyt mocno się przypiekają można przykryć je folią aluminiową. Po ok. 25 min należy sprawdzić sprawdzić drewnianym patyczkiem czy chałki są już upieczone.

Studzić przez 10 min w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i studzić na kuchennej kratce. 

Wyjąć z foremek, kiedy są jeszcze lekko ciepłe, można je już kroić ostrym nożem i podawać. 

Smacznego.

 

  • Chałka Drożdżowa
  • chałka-śniadanie
  • chałka-przepis
  • chałka=przepis

 

 

 

Więcej przepisów na drożdżowe wypieki:

Rogaliki Drożdżowe

 

Więcej przepisów na domowe pieczywo:

Przepis na muffiny śniadaniowe

 

Przepisy na domowe śniadania:

Omlet z Warzywami

(Visited 6 469 times, 1 visits today)

Dorota

Żurek Wielkanocny
previous
Żurek Wielkanocny na Zakwasie
next
Pstrąg Pieczony
Żurek Wielkanocny
previous
Żurek Wielkanocny na Zakwasie
next
Pstrąg Pieczony

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię