Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Moje ulubione domowe pieczywo, czyli chałka drożdżowa. Wydaje się, że jest z nią dużo prawy, ale to głównie czas na wyrastanie sprawia, że od chwili rozpoczęcia do jedzenia musi upłyną kilka godzin.
Chałka jest przepyszna w dniu pieczenia, lekko ciepła z masłem i dżemem, mmmm 🙂
Następne dnia nie traci smaku, można włożyć ją na chwilę do tostera jeśli lubimy ciepłe pieczywo, albo usmażyć cudowne francuskie tosty, delikatne i pyszne.
W smaku moja chałka drożdżowa jest łudząco podobna do tych sklepowych, ale konsystencję ma nieco bardziej zbitą. Dla mnie najlepsza.
Polecam 🙂
Chałka Drożdżowa
Składniki na chałkę drożdżową:
Na zaczyn drożdżowy:
- 200 ml. ciepłej wody
- 30 gr drożdży
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
Ponadto:
- 600 gr (400 gr + 200 gr )mąki pszennej
- 50 gr masła (roztopionego i przestudzonego)
- 2 jajka (M)
- 70 gr cukru
- 1 cukier waniliowy
- Mak do posypania
- 1 jajko+1 łyżka wody do posmarowania
Sposób przygotowania chałki drożdżowej:
Składniki na zaczyn umieścić w dużej szklanej misce, dokładnie wymieszać. Przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 15 min, zaczyn powinien mocno wyrosnąć.
Jajka rozkłócić w naczyniu.
Masło stopić i lekko przestudzić.
W misie miksera lub innej dużej misce (jeśli będziemy wyrabiać ciasto ręcznie) umieścić mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól, dokładnie wymieszać.
Do suchych składników wlać wyrośnięty zaczyn i wyrabiać, najlepiej hakiem do ciasta lub ręką.
Po chwili wlać jajka, cały czas wyrabiać. Następnie wlać masło. Ciasto będzie się bardzo lepić dlatego należy partiami dosypywać mąkę. Cały czas wyrabiać i dosypywać mąkę do chwili, kiedy ciasto zacznie być sprężyste i będzie odklejać się od rąk. Może okazać się, że nie wykorzystamy całej mąki, ważna jest konsystencja ciasta. Ja wyrabiam mikserem ok. 10 min na średnich obrotach.
Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia, ciasto powinno co najmniej podwoić objętość zamie to ok. 1h.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią (odgazować), następnie przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na kolejną 1h.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, mąki nie powinno być zbyt dużo, teraz ciasto będzie zwarte i nie powinno lepić się do rąk. Lekko zagnieść, pod palcami będą wyczuwalne pęcherzyki powietrza.
Z ciasta uformować kulę, podzielić na pół , każdą z połówek 3 części.
Z każdego kawałka uformować równej długości rulony. Połączyć po 3 na jednym z końców i zapleść warkocz.
Przełożyć do jednej większej kwadratowej foremki lub dwóch keksowych posmarowanych masłem i posypanych mąką.
Jeśli pieczemy dwie chałki w jednej formie oddzielmy je od siebie papierem do pieczenia (tak jak na zdjęciu), żeby nie zlepiły się w czasie pieczenia.
Chałki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Bezpośrednio przed pieczeniem, posmarować chałki rozkłóconym jajkiem i posypać makiem.
Piec ok. 30 min w 180 st.C, jeśli zbyt mocno się przypiekają można przykryć je folią aluminiową. Po ok. 25 min należy sprawdzić sprawdzić drewnianym patyczkiem czy chałki są już upieczone.
Studzić przez 10 min w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i studzić na kuchennej kratce.
Wyjąć z foremek, kiedy są jeszcze lekko ciepłe, można je już kroić ostrym nożem i podawać.
Smacznego.
Więcej przepisów na drożdżowe wypieki:
Więcej przepisów na domowe pieczywo: