Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny i niezwykle delikatny Sernik na Zimno. Sernik jest delikatny jak puch, intensywnie truskawkowy i bardzo pyszny, to idealny letni deser. Dość sycący z powodu olbrzymiej ilości truskawek, miękki i puszysty.
Sernik najlepiej jest przygotować dzień przed podaniem, bo czas stygnięcia jest dość długi, przechowujemy go w lodówce, a wyjmujemy z niej na krótko przed podaniem.
Jeśli lubimy w masie sernikowej można zatopić kawałki truskawek, ale i bez tego ciasto jest bardzo intensywnie owocowe.
Bardzo polecam 🙂
Truskawkowy Sernik na Zimno
Składniki:
na sernik:
-
500 g sera na sernik (u mnie Presidet)
-
500 g truskawek
-
1 szklanka cukru (lub nieco mniej jeśli truskawki są słodki)
-
1 galaretka truskawkowa
-
2 łyżeczki żelatyny
na mus truskawkowy:
-
300 g truskawek
-
1/4 szklanki cukru
-
1 galaretka truskawkowa
ponadto do ozdoby:
-
ok. 200 g truskawek do obłożenia formy
Sposób przygotowania sernika na zimno:
🍓 Formę z rozpinanym brzegiem (u mnie 24 cm) lekko smarujemy masłem i dokładnie wykładamy
folią spożywczą, tak żeby wystawała ponad brzeg.
Masło potrzebne jest tylko po to, żeby folia dobrze przykleiła się do formy.
🍓 Truskawki umyć, oczyścić, zmiksować z cukrem na puree.
🍓W misce rozpuścić galaretkę i żelatynę w 1/2 szklanki wrzątku. Wsypujemy proszek do naczynia, zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 5 min, następnie dokładnie mieszamy, żeby całkowicie
się rozpuściły. Odstawiamy do wystygnięcia.
🍓 Puree truskawkowe mieszamy dokładnie z zimną galaretką, można zmiksować krótko.
🍓W dużej misce łączymy ser i mus truskawkowy dokładnie mieszamy, można rózgą kuchenną,
można mikserem (ja miksuję, bo jest szybciej i dokładniej).
Truskawki przygotowane do ozdoby myjemy, czyścimy, przecinamy na pół. Połówkami owoców wykładamy brzeg formę, przecięciem do zewnątrz.
Delikatnie wlewamy masę serowo-truskawkową do formy, wstawiamy do lodówki do stężenia.
Przygotowanie musu:
🍓 Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, bardzo dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia.
🍓 Truskawki myjemy, czyścimy. Miksujemy owoce z cukrem. Do puree wlewamy zimną galaretkę.
Na sernik, który już lekko stężał delikatnie, łyżką wlewamy mus truskawkowy. Wstawiamy ponownie do lodówki i zostawiamy do całkowitego stężenia, najlepiej zostawić go na całą noc.
🍓 Wyjmujemy sernik, delikatnie rozpinamy formę, oddzielamy folię (najlepiej będzie jej nadmiar odciąć, sernik jest bardzo delikatny, więc musi zostać na sztywnym spodzie od formy.
Ciasto dekorujemy owocami, lub bitą śmietaną. Kroimy ostrym nożem. Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 🍓
8 komentarzy Ukryj
Przepiękny! 🙂 Jaki on musi być pyszny! 🙂
Jak ten Twój sernik wygląda! Pyszności! Przepiękne zdjęcia!
Bardzo dziękuję 😀
Wygląda przepięknie!
Marysiu, dziękuję bardzo, bardzo 🙂
Wspaniały torcik,idealny na upały. Gratuluję talentu i pozdrawiam 🙂
Bardzo, baaardzo dziękuję i pozdrawiam gorąco 😀
Się chłodzi właśnie 🙂