Sernik na Zimno – Mus Truskawkowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sernik na Zimno – Mus Truskawkowy

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

     

     

     

    Pyszny i niezwykle delikatny Sernik na Zimno. Sernik jest delikatny jak puch, intensywnie truskawkowy i bardzo pyszny, to idealny letni deser. Dość sycący z powodu olbrzymiej ilości truskawek, miękki i puszysty.

    Sernik najlepiej jest przygotować dzień przed podaniem, bo czas stygnięcia jest dość długi, przechowujemy go w lodówce, a wyjmujemy z niej na krótko przed podaniem.

    Jeśli lubimy w masie sernikowej można zatopić kawałki truskawek, ale i bez tego ciasto jest bardzo intensywnie owocowe.

    Bardzo polecam 🙂

     

    Sernik na Zimno

     

    Truskawkowy Sernik na Zimno

    Składniki:

    na sernik:
    na mus truskawkowy:
    ponadto do ozdoby:
    • ok. 200 g truskawek do obłożenia formy

    Sposób przygotowania sernika na zimno:

    Formę z rozpinanym brzegiem (u mnie 24 cm) lekko smarujemy masłem i dokładnie wykładamy
    folią spożywczą, tak żeby wystawała ponad brzeg.
    Masło potrzebne jest tylko po to, żeby folia dobrze przykleiła się do formy.

    Truskawki umyć, oczyścić, zmiksować z cukrem na puree.

    W misce rozpuścić galaretkę i żelatynę w 1/2 szklanki wrzątku. Wsypujemy proszek do naczynia, zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 5 min, następnie dokładnie mieszamy, żeby całkowicie
    się rozpuściły. Odstawiamy do wystygnięcia.

    Puree truskawkowe mieszamy dokładnie z zimną galaretką, można zmiksować krótko.

    W dużej misce łączymy ser i mus truskawkowy dokładnie mieszamy, można rózgą kuchenną,
    można mikserem (ja miksuję, bo jest szybciej i dokładniej).

    Truskawki przygotowane do ozdoby myjemy, czyścimy, przecinamy na pół. Połówkami owoców wykładamy brzeg formę, przecięciem do zewnątrz.

    Delikatnie wlewamy masę serowo-truskawkową do formy, wstawiamy do lodówki do stężenia.

    Przygotowanie musu:

    Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, bardzo dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia.

    Truskawki myjemy, czyścimy. Miksujemy owoce z cukrem. Do puree wlewamy zimną galaretkę.

    Na sernik, który już lekko stężał delikatnie, łyżką wlewamy mus truskawkowy. Wstawiamy ponownie do lodówki i zostawiamy do całkowitego stężenia, najlepiej zostawić go na całą noc.

    Wyjmujemy sernik, delikatnie rozpinamy formę, oddzielamy folię (najlepiej będzie jej nadmiar odciąć, sernik jest bardzo delikatny, więc musi zostać na sztywnym spodzie od formy.

    Ciasto dekorujemy owocami, lub bitą śmietaną. Kroimy ostrym nożem. Przechowujemy w lodówce.

    Smacznego 🙂

     

    • sernik na zimno, sernik na zimno przepis, sernik na zimno z truskawkami, sernik z truskawkami przepis, sernik przepis, ciasto bez pieczenia, ciasta przepisy, ciasto bez pieczenia przepis
    • sernik na zimno, sernik na zimno przepis, sernik na zimno z truskawkami, sernik z truskawkami przepis, sernik przepis, ciasto bez pieczenia, ciasta przepisy, ciasto bez pieczenia przepis
    • sernik na zimno, sernik na zimno przepis, sernik na zimno z truskawkami, sernik z truskawkami przepis, sernik przepis, ciasto bez pieczenia, ciasta przepisy, ciasto bez pieczenia przepis
    • sernik na zimno, sernik na zimno przepis, sernik na zimno z truskawkami, sernik z truskawkami przepis, sernik przepis, ciasto bez pieczenia, ciasta przepisy, ciasto bez pieczenia przepis

     

     

     

    (Visited 7 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Sajgonki po polsku
    Muffiny z Truskawkami
    next
    Babeczki cytrynowe z truskawkami
    previous
    Sajgonki po polsku
    Muffiny z Truskawkami
    next
    Babeczki cytrynowe z truskawkami

    8 komentarzy Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię