Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Zupa idealna na wielkie upały, szybka do zrobienia, wiec nie spędzamy długich godzin w kuchni. Nie trzeba jej gotować, a jedynie dobrze schłodzić przed podaniem i co najważniejsze, przechowywana w lodówce, następnego dnia od przygotowania jest jeszcze smaczniejsza.
Chłodnik solimy zaraz przed podaniem, dzięki temu warzywa zachowują chrupkość, świeżość i piękny kolor.
Polecam 🙂

Chłodnik Biały z Ogórków
Składniki:
- 2 l. kefiru
- 2 duże pęczki rzodkiewek
- 2 średnie ogórki
- 1 pęczek drobnego szczypiorku
- 1 mały lub 1/2 dużego ząbka czosnku
- 1 średniej wielkości pęczek koperku
- 2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania białego chłodnika:
Wszystkie warzywa umyć. Ogórka obrać ze skórki.
Na grubych oczkach tartki, zetrzeć do dużej miski ogórka i rzodkiewki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do startych warzyw, dokładnie wymieszać.
Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Dodać do ogórka i rzodkiewki.
Wszystko zalać zimnym kefirem, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 1 godz.
Wyjąć posolić, wymieszać dokładnie.
Chłodnik podawać zimny, posypany koperkiem.
Smacznego 🙂

4 komentarze Ukryj
Takie proste danie, że nawet ja – osoba zwykle leniwa w kuchni, poradzi sobie z przyrządzeniem tego chłodnika. W sobotę wykorzystam Twój przepis.
Marcinie, bardzo się cieszę. Mam nadzieję, że będzie smakował 🙂
No pycha! Właśnie zrobiłam😋
Super!!! Bardzo się cieszę, że smakował 😀