Chłodnik Ogórkowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Chłodnik Ogórkowy

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Zupa idealna na wielkie upały, szybka do zrobienia, wiec nie spędzamy długich godzin w kuchni. Nie trzeba jej gotować, a jedynie dobrze schłodzić przed podaniem i co najważniejsze, przechowywana w lodówce, następnego dnia od przygotowania jest jeszcze smaczniejsza.

    Chłodnik solimy zaraz przed podaniem, dzięki temu warzywa zachowują chrupkość, świeżość i piękny kolor.

    Polecam 🙂

     

    Chłodnik z Ogórków

     

    Chłodnik Biały z Ogórków

    Składniki:

    • 2 l. kefiru
    • 2 duże pęczki rzodkiewek
    • 2 średnie ogórki
    • 1 pęczek drobnego szczypiorku
    • 1 mały lub 1/2 dużego ząbka czosnku
    • 1 średniej wielkości pęczek koperku
    • 2 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania białego chłodnika:

    Wszystkie warzywa umyć.  Ogórka obrać ze skórki.

    Na grubych oczkach tartki, zetrzeć do dużej miski ogórka i rzodkiewki. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do startych warzyw, dokładnie wymieszać.

    Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Dodać do ogórka i rzodkiewki.

    Wszystko zalać zimnym kefirem, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 1 godz.

    Wyjąć posolić, wymieszać dokładnie.

    Chłodnik podawać zimny, posypany koperkiem.

    Smacznego 🙂

     

    Chłodnik z Ogórków

     

     

    (Visited 7 times, 1 visits today)

    Dorota

    Babeczki z Kremem Tiramisu
    previous
    Babeczki Tiramisu
    Placki z Łososia
    next
    Energia z Pudełka – Placki z Wędzonego Łososia i Ryż z Karmelizowanymi Warzywami
    Babeczki z Kremem Tiramisu
    previous
    Babeczki Tiramisu
    Placki z Łososia
    next
    Energia z Pudełka – Placki z Wędzonego Łososia i Ryż z Karmelizowanymi Warzywami

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię