Pyszne i łatwe domowe Paluszki Rybne w delikatnej, chrupiącej panierce.
Doskonały pomysł na rodzinny obiad, bo paluszki lubią nie tylko dzieci.
Zobaczcie jak przygotować paluszki krok po kroku, a następnie jak je zamrozić. Paluszki można podawać z ryżem, ziemniakami puree lub domowymi frytkami,
w każdej wersji są pyszne i niezwykle łatwe do przygotowania. Poradzi sobie z tym daniem każdy, nawet kucharz, który stawia pierwsze kroki w kuchni.
Krok po kroku zrobiłam paluszki w domu, to łatwe i szybkie danie.
Rybę umyć, osuszyć, jeśli jest ze skórą należy ją zdjąć. Skórę ostrożnie odrywamy od ryby.
Dorsza pokroić w ok. 5-6 cm plastry. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Odłożyć.
Przygotować trzy talerze, na osobnych umieścić, na jednym mąkę, na drugim bułkę i paprykę wymieszać, na trzecim rozkłócić jajko.
Kawałki ryby najpierw obtoczyć w mące, następnie jajku, a na koniec w bułce. Odkładać przygotowane paluszki na deskę lub talerz.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Układać paluszki rybne i smażyć do zrumienia z każdej strony. Kiedy paluszki są obsmażone, dodać masło i na malutkim ogniu smażyć jeszcze 7-8 min.
Podawać gorące.
MROŻENIE DOMOWYCH PALUSZKÓW RYBNYCH:

SKŁADNIKI
- ok. 500 g filetów z dorsza (bez skóry)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 jajko
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka masła
przygotowanie
Rybę umyć, osuszyć, jeśli jest ze skórą należy ją zdjąć. Skórę ostrożnie odrywamy od ryby.
Dorsza pokroić w ok. 5-6 cm plastry. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Odłożyć.
Przygotować trzy talerze,na osobnych umieścić, na jednym mąkę, na drugim bułkę i paprykę wymieszać, na trzecim rozkłócić jajko.
Kawałki ryby najpierw obtoczyć w mące, następnie jajku, a na koniec w bułce. Odkładać przygotowane paluszki na deskę lub talerz.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Układać paluszki rybne i smażyć do zrumienia z każdej strony. Kiedy paluszki są obsmażone, dodać masło i na malutkim ogniu smażyć jeszcze 7-8 min.
Podawać gorące.
MROŻENIE DOMOWYCH PALUSZKÓW RYBNYCH:
Obtoczone w mące, jajku i bułce kawałki ryby, wkładamy do plastikowych pojemników, przykrywamy i wkładamy do zamrażarki.
Możemy je tak przechowywać przez ok. 2 tyg.
Smażymy tak jak paluszki świeże, jednak nieco dłużej smażymy je po zrumienieniu. Dodajemy masło, przykrywamy patelnię i dusimy ok. 10 min na maleńkim ogniu pod przykryciem.
Więcej przepisów na dania z ryb znajdziecie tutaj: