0 0
Domowe Paluszki Rybne – krok po kroku

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Domowe Paluszki Rybne – krok po kroku

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne i łatwe domowe Paluszki Rybne w delikatnej, chrupiącej panierce.
Doskonały pomysł na rodzinny obiad, bo paluszki lubią nie tylko dzieci.

Zobaczcie jak przygotować paluszki krok po kroku, a następnie jak je zamrozić. Paluszki można podawać z ryżem, ziemniakami puree lub domowymi frytkami,
w każdej wersji są pyszne i niezwykle łatwe do przygotowania. Poradzi sobie z tym daniem każdy, nawet kucharz, który stawia pierwsze kroki w kuchni.

 

 

Domowe Paluszki Rybne

Domowe Paluszki Rybne

Składniki:

  • ok. 500 g filetów z dorsza (bez skóry)

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 szklanka bułki tartej

  • 1 jajko

  • olej do smażenia

  • 1 łyżeczka masła

 

 

 

Więcej przepisów na dania z ryb znajdziecie tutaj: 

Łosoś Pieczony

 

(Visited 31 572 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Rybę umyć, osuszyć, jeśli jest ze skórą należy ją zdjąć. Skórę ostrożnie odrywamy od ryby.
Dorsza pokroić w ok. 5-6 cm plastry. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem.  Odłożyć.

2
Done

Przygotować trzy talerze,na osobnych umieścić, na jednym mąkę, na drugim bułkę i paprykę wymieszać, na trzecim rozkłócić jajko.
Kawałki ryby najpierw obtoczyć w mące, następnie jajku, a na koniec w bułce. Odkładać przygotowane paluszki na deskę lub talerz.

3
Done

Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Układać paluszki rybne i smażyć do zrumienia z każdej strony. Kiedy paluszki są obsmażone, dodać masło i na malutkim ogniu smażyć jeszcze 7-8 min.

Podawać gorące.

4
Done
5
Done

Mrożenie domowych paluszków rybnych:

Obtoczone w mące, jajku i bułce kawałki ryby, wkładamy do plastikowych pojemników, przykrywamy i wkładamy do zamrażarki.
Możemy je tak przechowywać przez ok. 2 tyg.
Smażymy tak jak paluszki świeże, jednak nieco dłużej smażymy je po zrumienieniu. Dodajemy masło, przykrywamy patelnię  i dusimy ok. 10 min na maleńkim ogniu pod przykryciem.

Dorota

Sernik z Rabarbarem
previous
Sernik z Rabarbarem i Mascarpone
Babeczki Migdałowe
next
Babeczki Migdałowe – film
Sernik z Rabarbarem
previous
Sernik z Rabarbarem i Mascarpone
Babeczki Migdałowe
next
Babeczki Migdałowe – film

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »