0 0
Domowe Paluszki Rybne – krok po kroku

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Domowe Paluszki Rybne – krok po kroku

  • Medium

Directions

Share

Pyszne i łatwe domowe Paluszki Rybne w delikatnej, chrupiącej panierce.
Doskonały pomysł na rodzinny obiad, bo paluszki lubią nie tylko dzieci.

Zobaczcie jak przygotować paluszki krok po kroku, a następnie jak je zamrozić. Paluszki można podawać z ryżem, ziemniakami puree lub domowymi frytkami,
w każdej wersji są pyszne i niezwykle łatwe do przygotowania. Poradzi sobie z tym daniem każdy, nawet kucharz, który stawia pierwsze kroki w kuchni.

 

 

Domowe Paluszki Rybne

[/mp_span] [/mp_row]

Domowe Paluszki Rybne

Składaniki:

  • ok. 500 g filetów z dorsza (bez skóry)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania paluszków rybnych:

Rybę umyć, osuszyć, jeśli jest ze skórą należy ją zdjąć. Skórę ostrożnie odrywamy od ryby.
Dorsza pokroić w ok. 5-6 cm plastry. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem.  Odłożyć.

Przygotować trzy talerze,na osobnych umieścić, na jednym mąkę, na drugim bułkę i paprykę wymieszać, na trzecim rozkłócić jajko.

Kawałki ryby najpierw obtoczyć w mące, następnie jaku, a na koniec w bułce. Odkładać przygotowane paluszki na deskę.

Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Układać paluszki rybne i smażyć do zrumienia z każdej strony. Kiedy paluszki są obsmażone, dodać masło i na malutkim ogniu smażyć jeszcze 7-8 min.

Podawać gorące.

Smacznego 🙂

Przygotowanie paluszków rybnych krok po kroku

Paluszki Rybne
Rybę oczyścić ze skóry, pokroić i doprawić.
Paluszki Rybne
Domowe Paluszki Rybne
Obtoczyć w przyprawach, mące, jajku i bułce.
Paluszki Rybne
Paluszki rybne usmażyć na chrupko na niewielkiej ilości oleju i masła.

Przygotowanie domowych paluszków rybnych do mrożenia.

Paluszki Rybne Mrożone

Mrożenie domowych paluszków rybnych:

Obtoczone w mące, jajku i bułce kawałki ryby, wkładamy do plastikowych pojemników, przykrywamy i wkładamy do zamrażarki.

Możemy je tak przechowywać przez ok. 2 tyg.

Smażymy tak jak paluszki świeże, jednak nieco dłużej smażymy je po zrumienieniu. Dodajemy masło, przykrywamy patelnię  i dusimy ok. 10 min na maleńkim ogniu pod przykryciem.

  • Domowe Paluszki Rybne
  • Paluszki Rybne
  • Paluszki Rybne

 

Więcej przepisów na dania z ryb znajdziecie tutaj: 

Łosoś Pieczony

 

 

 

(Visited 2 366 times, 2 visits today)

Dorota

previous
Polędwica Wieprzowa Dijon
next
Piegus – Ciasto z Białek
previous
Polędwica Wieprzowa Dijon
next
Piegus – Ciasto z Białek

Add Your Comment