66
Przepis na drożdżówki ze słodkim serem z ciasta briosz (czyli takim, które ,,nocuje” w lodówce przed pieczeniem).
Ciastka nie tracą smaku przez dwa dni, robią się odrobinę mniej miękkie, ale pozostają pyszne.
Zapraszam do obejrzenia filmu, który pokazuje jak przygotować drożdżówki w kształcie ,,motyla”.
Polecam:)
Drożdżówki z Serem
Składniki na drożdżówki:
-
25 gr świeżych drożdży
-
1/2 szklanki ciepłego mleka (3,2%)
-
300 g mąki pszennej
-
3 jajka
-
170 g miękkiego masła
-
1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania drożdżówek z serem:
Przygotować zaczyn drożdżowy:
- W szklanej miseczce połączyć drożdże, mleko, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Przykryć naczynie folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 min.
Przygotowanie ciasta drożdżowego:
- Jajka wbić do miski, dodać cukier, dokładnie wymieszać.
- W misie miksera umieścić mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn i jajka z cukrem. Miksować przy pomocy haka do ciasta drożdżowego.
- Do miksowanego ciasta partiami dodawać masło, miksować po każdym kawałku aż do całkowitego rozpuszczenia masła (ok. 10 min). Masa powinna być jednolita i aksamitna.
- Misę z ciastem przykryć kawałkiem foli aluminiowej i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h. do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią (odgazować), ponownie przykryć folią i wstawić do lodówki na min. 12 h. lub na całą noc.
- Następnego dnia wyjąć ciasto na oprószony mąką blat (będzie zwarte i gęste), zagnieść rękami, uformować kulę.
- Nożem podzielić na ok. 15 części.
- Każdy kawałek ciasta rozwałkować (niezbyt cienko), na 3/4 powierzchni ułożyć nadzienie, pozostawiając brzegi czyste.
- Zwinąć w rulon, zakleić końce, aby nadzienie nie wypływało, końce rulonu zawinąć do środka, przełożyć ciastko tak aby łączenie znalazło się na spodzie. Ostrym nożem naciąć wałek z każdego końca do 1/3 jego długości. Brzegi wywinąć.
- Przełożyć ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
-
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 oC przez ok. 20 min, do momentu kiedy ładnie się zrumienią.
- Wyjąć z piekarnika, studzić na kuchennej kratce.
Chłodne drożdżówki można polukrować lub posypać cukrem pudrem ale jeśli nadzienie jest słodkie nie jest to konieczne.
Przepis na serowe nadzienie do drożdżówek:
Składniki:
- 1/2 kg. sera mielonego (jak na sernik)
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 50 g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Ziarenka z 1/2 laski wanilii (lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 1/2 opakowania cukru waniliowego)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki połączyć i dokładnie zmiksować na wolnych obrotach, nadzienie powinno być dość gęste, żeby nie wypływało z drożdżówek.
6 komentarzy
luuubię drożdżówki z serem 🙂
smakowity pomysł:)
wyglądają bajecznie ;d
Ludzieeeee!,,,, to sa najwsanialsze drozdzoweczki pod sloncem !!! znikaja z predkosca swiatla,robilam wiele razy,Dorotko raz jeszcze wielkie dzieki,pozdrawiam
Kasiu Droga, bardzo dziękuję i ściskam mocno 🙂
Kochamy drożdżówki w każdej postaci! Z serem zawsze znikają jako pierwsze 🙂