• Home
  • Ciastka
  • Drożdżówki z Serem – Brioszki Motylki – przepis z filmem
0 0
Drożdżówki z Serem – Brioszki Motylki – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Drożdżówki z Serem – Brioszki Motylki – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na drożdżówki ze słodkim serem z ciasta briosz (czyli takim, które ,,nocuje” w lodówce przed pieczeniem).
Ciastka nie tracą smaku przez dwa dni, robią się odrobinę mniej miękkie, ale pozostają pyszne.

Zapraszam do obejrzenia filmu, który pokazuje jak przygotować drożdżówki w kształcie ,,motyla”.

Polecam:)

drożdżówki-z-serem

Drożdżówki z Serem

Składniki na drożdżówki:

  • 25 gr świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka (3,2%)
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 170 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania drożdżówek z serem:

Przygotować zaczyn drożdżowy:

  1. W szklanej miseczce połączyć drożdże, mleko, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Przykryć naczynie folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 min.

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

  1. Jajka wbić do miski, dodać cukier, dokładnie wymieszać.
  2. W misie miksera umieścić mąkę, dodać wyrośnięty zaczyn i jajka z cukrem. Miksować przy pomocy haka do ciasta drożdżowego.
  3. Do miksowanego ciasta partiami dodawać masło,  miksować po każdym kawałku aż do całkowitego rozpuszczenia masła (ok. 10 min). Masa powinna być jednolita i aksamitna.
  4. Misę z ciastem przykryć kawałkiem foli aluminiowej i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h. do podwojenia objętości.
  5. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią (odgazować), ponownie przykryć folią i wstawić do lodówki na min. 12 h. lub na całą noc.
  6. Następnego dnia wyjąć ciasto na oprószony mąką blat (będzie zwarte i gęste), zagnieść rękami, uformować kulę.
  7. Nożem podzielić na ok. 15 części.
  8. Każdy kawałek ciasta rozwałkować (niezbyt cienko), na 3/4 powierzchni ułożyć nadzienie, pozostawiając brzegi czyste.
  9. Zwinąć  w rulon, zakleić końce, aby nadzienie nie wypływało, końce rulonu zawinąć do środka, przełożyć ciastko tak aby łączenie znalazło się na spodzie. Ostrym nożem naciąć wałek z każdego końca do 1/3 jego długości. Brzegi wywinąć.
  10. Przełożyć ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  11. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 oC przez ok. 20 min, do momentu kiedy ładnie się zrumienią.
  12. Wyjąć z piekarnika, studzić na kuchennej kratce.

Chłodne drożdżówki można polukrować lub posypać cukrem pudrem ale jeśli nadzienie jest słodkie nie jest to konieczne.

Przepis na serowe nadzienie do drożdżówek:

Składniki:
  • 1/2 kg. sera mielonego (jak na sernik)
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 50 g drobno posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Ziarenka z 1/2 laski wanilii (lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 1/2 opakowania cukru waniliowego)

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie zmiksować na wolnych obrotach, nadzienie powinno być dość gęste, żeby nie wypływało z drożdżówek.
(Visited 232 times, 1 visits today)

Dorota

Ziemniaki Faszerowane
previous
Ziemniaki Faszerowane Pieczarkami i Oscypkiem
Tarta z Cukinią
next
Tarta Francuska z Cukinią – przepis z filmem
Ziemniaki Faszerowane
previous
Ziemniaki Faszerowane Pieczarkami i Oscypkiem
Tarta z Cukinią
next
Tarta Francuska z Cukinią – przepis z filmem

6 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię