0 0
Ciasto Malinowe – Malinowy Mus

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Malinowe – Malinowy Mus

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszny mus malinowy ze świeżych malin. Jest delikatny i puszysty, bardzo intensywnie owocowy. Mus można przygotować również z malin mrożonych.

W sezonie malinowym pozycja obowiązkowa. Wygląda pięknie i cudownie smakuje, a robi się go bardzo łatwo. Czyli deser idealny.

Polecam 🙂

 

Ciasto z Malinami

 

Mus Malinowy

Składniki:

  • ok. 10 podłużnych biszkoptów
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki malin (+ 1 szklanka do przybrania)
  • 3/4 szklanki cukru (lub nieco mniej jeśli maliny są słodkie, moje były dość kwaśne)
  • 500 ml. śmietany kremówki (30%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
  • Sok wyciśnięty z cytryny (średniej, ok. 4 łyżek)

Sposób przygotowania musu malinowego

Formę o wymiarach ok. 23×23 cm, posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić.

W szklanej miseczce umieścić żelatynę, wlać sok z cytryny, odstawić. Proszek wchłonie sok i zmięknie.

Biszkopty zmiksować w malakserze lub tłuczkiem do ziemniaków pokruszyć na drobne okruchy. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać.
Wylepić dno formy. Odstawić.

Maliny zmiksować, przepuścić przez gęste sito, tak aby powstał czysty mus bez pestek (pestki wyrzucić).
W garnuszku połączyć mus z cukrem. Podgrzewać na niewielkim ogniu aż cukier się rozpuści i całość zacznie delikatnie bulgotać, dodać namoczoną żelatynę. Podgrzewać i mieszać przez ok. 2 min, żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Od czasu do czasu zamieszać.

W misie miksera ubić kremówkę z cukrem pudrem na bitą śmietanę. Ubijamy do chwili, kiedy na śmietanie zaczną pojawiać się wyraźne ślady miksowania.
Przy pomocy kuchennej łopatki łączymy bitą śmietanę z zimnym musem malinowym, mieszamy dokładnie, powinna powstać jednolita masa.

Malinowy mus wykładamy na przygotowany spód z biszkoptów i wstawiamy do lodówki na min. 2 h lub na całą noc.

Wyjmujemy delikatnie z formy, podnosząc za papier. Kroimy ostrym nożem na porcje, przybieramy świeżymi malinami.

Smacznego.

 

 

 

 

 

(Visited 652 times, 2 visits today)

Dorota

previous
Leczo Warzywne
Ziemniaki Faszerowane
next
Ziemniaki Faszerowane Pieczarkami i Oscypkiem
previous
Leczo Warzywne
Ziemniaki Faszerowane
next
Ziemniaki Faszerowane Pieczarkami i Oscypkiem

8 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię