Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny mus malinowy ze świeżych malin. Jest delikatny i puszysty, bardzo intensywnie owocowy. Mus można przygotować również z malin mrożonych.
W sezonie malinowym pozycja obowiązkowa. Wygląda pięknie i cudownie smakuje, a robi się go bardzo łatwo. Czyli deser idealny.
Polecam 🙂

Mus Malinowy
Składniki:
- ok. 10 podłużnych biszkoptów
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki malin (+ 1 szklanka do przybrania)
- 3/4 szklanki cukru (lub nieco mniej jeśli maliny są słodkie, moje były dość kwaśne)
- 500 ml. śmietany kremówki (30%)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku
- Sok wyciśnięty z cytryny (średniej, ok. 4 łyżek)
Sposób przygotowania musu malinowego
Formę o wymiarach ok. 23×23 cm, posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić.
W szklanej miseczce umieścić żelatynę, wlać sok z cytryny, odstawić. Proszek wchłonie sok i zmięknie.
Biszkopty zmiksować w malakserze lub tłuczkiem do ziemniaków pokruszyć na drobne okruchy. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać.
Wylepić dno formy. Odstawić.
Maliny zmiksować, przepuścić przez gęste sito, tak aby powstał czysty mus bez pestek (pestki wyrzucić).
W garnuszku połączyć mus z cukrem. Podgrzewać na niewielkim ogniu aż cukier się rozpuści i całość zacznie delikatnie bulgotać, dodać namoczoną żelatynę. Podgrzewać i mieszać przez ok. 2 min, żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Od czasu do czasu zamieszać.
W misie miksera ubić kremówkę z cukrem pudrem na bitą śmietanę. Ubijamy do chwili, kiedy na śmietanie zaczną pojawiać się wyraźne ślady miksowania.
Przy pomocy kuchennej łopatki łączymy bitą śmietanę z zimnym musem malinowym, mieszamy dokładnie, powinna powstać jednolita masa.
Malinowy mus wykładamy na przygotowany spód z biszkoptów i wstawiamy do lodówki na min. 2 h lub na całą noc.
Wyjmujemy delikatnie z formy, podnosząc za papier. Kroimy ostrym nożem na porcje, przybieramy świeżymi malinami.
Smacznego.
8 komentarzy Ukryj
Jaka puszysta malinowa pianka 🙂 Wspaniały deser!
Bardzo lekki i delikatny 🙂
Pięknie zaprezentowana, ma się apetyt przy takich zdjęciach 🙂
Dziękuję Veggie 🙂
Wygląda jak lekka chmurka, ptasie mleczko. Wspaniały deser 🙂
czy można zastąpić maliny truskawkami?
Oczywiście, można 🙂
Ależ leciutki! Malinowa chmurka 🙂