Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tak przygotowanego łososia można podawać jako ciepłą przystawkę, ale równie pyszny jest zimny, więc możecie zabrać kawałek do pracy i zjeść na lunch.
Łosoś w maśle bazyliowym jest bardzo delikatny. Cieniutkie płatki cukinii w trakcie pieczenia stają się miękkie i prawie przezroczyste.
Masło bazyliowe użyte w tym przepisie można użyć jako dodatek do mięs z grilla lub po prostu posmarować nim ciepły kawałek pieczywa.
Polecam 🙂
Łosoś z Płatkami Cukinii
Składniki:
Sposób przygotowania:
Łososia umyć i oczyścić ze skóry, pokroić w cienkie paski.
Cukinię umyć, osuszyć i za pomocą obieraczki do warzyw pokroić na cieniutkie plasterki.
Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Wyłożyć 1/3 cukiniowych plasterków. Plastry układać szczelnie. Na cukinii poukładać plasterki łososia, delikatnie posolić i poukładać wiórki z masła bazyliowego. Przykryć kolejną warstwą plasterków cukinii, ponownie wyłożyć łososia i wiórki z masła. Na wierzchu jako ostatnia warstwa powinny znaleźć się plasterki cukinii.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piec przez 30 min.
Wyjąć z piekarnika przybrać koperkiem i od razu podawać.
Masło bazyliowo-cytrynowe:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 garść listków bazylii drobno posiekanych
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (skórkę ścierać na drobnych oczkach tarki)
Masło z pozostałymi składnikami umieszczamy w szklanym naczyniu. Mieszamy aby składniki dokładnie się połączyły. Schładzamy w lodówce.
Smacznego!!!
(Visited 2 989 times, 1 visits today)
4 komentarze Ukryj
uwielbiam łososia 🙂
Mhh wygląda smakowicie! osobiście bardzo uwielbiam łososia. Na pewno wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam serdecznie Ania
Bardzo polecam 🙂
dla mnie świetnie połączneie:) pychota:)