Przepis na pyszne gołąbki bez zawijania, dzięki czemu pray mamy znacznie mniej.
To co w przygotowaniu gołąbków najbardziej pracochłonne i trudne tutaj pomijamy.
Posiekana drobno kapusta jest wymieszana z mięsem i przyprawami, poza tym wszystko dzieje się tak jak w klasycznych gołąbka, a co najważniejsze smak jest identyczny.
Dla wszystkich którzy lubią gotowaną kapustę można dodać jej do gotowania więcej niż w przepisie.
Polecam, są pyszne 🙂
Przepisy na dania z kapusty

SKŁADNIKI
- 1 kg. mielonego mięsa wieprzowego (szynki)
- 1 duża cebula
- 2 czerstwe kajzerki
- 2 jajka (M)
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 średnie białe kapusty
- Duży słoik przecieru pomidorowego lub więcej (190 g)
- Olej do smażenia
przygotowanie
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści. Wyciąć głąb (tak jak na zdjęciu). Włożyć do garnka, zalać wrzątkiem wyżej niż połowa kapusty.
Gotować 15 min., następnie przewrócić kapustę żeby gotowała się druga jej połowa i gotujemy jeszcze 10-15 min., do chwili kiedy liście zaczną oddzielać się od główki.
Wyjąć kapustę, odłożyć do przestudzenia - zachować wodę w której się gotowała, dodać do niej 1 łyżeczkę soli (lub więcej, woda powinna być słona).
PRZYGOTOWANIE MIĘSA
Przygotować mięso:
Kajzerki namoczyć w misce z wodą.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Odstawić do przestudzenia.
Połowę drugiej kapusty posiekać drobno i cienko, podobnie jak na zdjęciu. Można to zrobić nożem lub w malakserze.
Mięso włożyć do dużej miski, dodać jajka, sól, pieprz, papryki, odciśnięte kajzerki, zeszkloną cebulę
i posiekaną kapustę. Wymieszać, żeby wszystkie składniki bardzo dokładnie się połączyły.
Z mięsa formować niewielkie kotlety, odkładać.
W dużym garnku na dnie ułożyć kilka liści kapusty na nich jeden obok drugiego kotlety, przykryć je kolejnymi liśćmi kapusty i ułożyć drugie piętro z kotletów. Kiedy całe mięso jest już w garnku przykrywamy je pozostałymi liśćmi kapusty.
Do garnka wlewamy wodę z gotowania kapusty do ok. połowy wysokości, przykrywamy garnek. Gotujemy na średnim ogniu ok. 20 min.
Do miski wkładamy przecier pomidorowy i wlewamy do niego ok. 1/2 szklanki wody z gotowania kapusty, mieszamy, żeby powstał jednolity sos. Wlewamy przecier do garnka z gołąbkami.
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 godz.
Gołąbki podajemy z ziemniakami, pieczywem lub ryżem.