Gołąbki bez Zawijania

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Gołąbki bez Zawijania

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Przepis na pyszne gołąbki, których nie trzeba zawijać. To co w przygotowaniu gołąbków najbardziej pracochłonne i trudne tutaj pomijamy.

Posiekana drobno kapusta jest wymieszana z mięsem i przyprawami, poza tym wszystko dzieje się tak jak w klasycznych gołąbka, a co najważniejsze smak jest identyczny.
Dla wszystkich którzy lubią gotowaną kapustę można dodać jej do gotowania więcej niż w przepisie.

Polecam, są pyszne 🙂

 

gołąbki, gołąbki przepis, gołąbki przepisy, obiad, obiad przepis, obiad przepisy, pomysły na obiad, kapusta faszerowana, kapusta faszerowana przepis, kapusta faszerowana przepisy, gołąbki domowe, gołąbki w sosie, gołąbki w sosie pomidorowam, gołąbki w sosie pomidorowam przepisy, gołąbki w sosie pomidorowam przepis

 

Gołąbki bez Zawijania

Składniki na gołąbki:

  • 1 kg. mielonego mięsa wieprzowego (szynki)
  • 1 duża cebula 
  • 2 czerstwe kajzerki 
  • 2 jajka (M) 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 
  • 2 średnie białe kapusty 
  • Duży słoik przecieru pomidorowego lub więcej (190 g)
  • Olej do smażenia 

 

(Visited 497 times, 3 visits today)

Steps

1
Done

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści. Wyciąć głąb (tak jak na zdjęciu). Włożyć do garnka, zalać wrzątkiem wyżej niż połowa kapusty. Gotować 15 min., następnie przewrócić kapustę żeby gotowała się druga jej połowa i gotujemy jeszcze 10-15 min., do chwili kiedy liście zaczną oddzielać się od główki. Wyjąć kapustę, odłożyć do przestudzenia - zachować wodę w której się gotowała, dodać do niej 1 łyżeczkę soli (lub więcej, woda powinna być słona).

2
Done

Przygotowanie mięsa

Przygotować mięso:
Kajzerki namoczyć w misce z wodą.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Odstawić do przestudzenia.

Połowę drugiej kapusty posiekać drobno i cienko, podobnie jak na zdjęciu. Można to zrobić nożem lub w malakserze.

Mięso włożyć do dużej miski, dodać jajka, sól, pieprz, papryki, odciśnięte kajzerki, zeszkloną cebulę
i posiekaną kapustę. Wymieszać, żeby wszystkie składniki bardzo dokładnie się połączyły.

Z mięsa formować niewielkie kotlety, odkładać.

3
Done

W dużym garnku na dnie ułożyć kilka liści kapusty na nich jeden obok drugiego kotlety, przykryć je kolejnymi liśćmi kapusty i ułożyć drugie piętro z kotletów. Kiedy całe mięso jest już w garnku przykrywamy je  pozostałymi liśćmi kapusty.
Do garnka wlewamy wodę z gotowania kapusty do ok. połowy wysokości, przykrywamy garnek. Gotujemy na średnim ogniu ok. 20 min.

Do miski wkładamy przecier pomidorowy i wlewamy do niego ok. 1/2 szklanki wody z gotowania kapusty, mieszamy, żeby powstał jednolity sos. Wlewamy przecier do garnka z gołąbkami. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 1 godz.

Dorota

previous
Makaron z Łososiem i suszonymi pomidorami
next
Kotlety Ziemniaczane Faszerowane Pieczarkami
previous
Makaron z Łososiem i suszonymi pomidorami
next
Kotlety Ziemniaczane Faszerowane Pieczarkami

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię