Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na MAZUREK Wielkanocny, nazywany Królewskim.
Mazurek jest najsmaczniejszy dzień po upieczeniu, kiedy wszystkie smaki nico się połączą.
Do przybrania mazurka użyłam kupnej masy kajmakowej, ale można również rozpuścić krówki, dodając do nich kilka łyżek masła i w ten sposób również powstanie pyszna masa do przygotowania mazurków. Polecam to ciasto bo to jeden z naszych ulubionych i piekę go na każdą Wielkanoc.
Wiem również, że lubią go wszyscy nasi znajomi, którzy mieli okazję próbować mazurka.
Smacznego i polecam 🙂
Mazurek Królewski
Składniki:
175 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
60g drobno posiekanych migdałów
skórka otarta z 0,5 cytryny i pomarańczy
185 g mąki pszennej tortowej
2 żółtka ugotowane i przetarte przez sito
szczypta soli
1 jajko i 1 łyżka wody (do posmarowania mazurka
1 szklanki gotowej masy kajmakowej
żurawiny i migdały (do ozdobienia mazurka)
Steps
1 Done | Masło ubić na puszysty, jasny krem. Miksujemy ok. 7-8 min na wysokich obrotach końcówką do ubijania piany. |
2 Done | Do masła wsypujemy mąkę, sól, cukier puder, żółtka i skórkę z owoców, szybko miksujemy na średnich obrotach, tylko żeby składniki się połączyły. |
3 Done | Wykładamy ciasto na stolnicę i formujemy z niego kulę, spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą. Okładamy do lodówki na pok. 30-40 min żeby odpoczęło. |
4 Done | Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. grzałki góra/dół. |
5 Done | Wyjmujemy ciasto z lodówki i na oprószonym mąką blacie lub stolnicy wałkujemy na wielkość nieco większą niż podstawa foremki. |
6 Done | W międzyczasie lekko podgrzać masę kajmakową, mieszać i podgrzewać do chwili kiedy kajmak będzie luźny i łatwo będzie go rozsmarować na cieście. |
7 Done | Na zimne ciasto wyłożyć dżem (przepis na domowy dżem pomarańczowy), można użyć każdego ulubionego dżemu, ale ja polecam morelowy lub pomarańczowy. |
8 Done |