Przepis na MAZUREK Wielkanocny, nazywany Królewskim.
Mazurek jest najsmaczniejszy dzień po upieczeniu, kiedy wszystkie smaki nico się połączą.
Do przybrania mazurka użyłam kupnej masy kajmakowej, ale można również rozpuścić krówki, dodając do nich kilka łyżek masła i w ten sposób również powstanie pyszna masa do przygotowania mazurków. Polecam to ciasto bo to jeden z naszych ulubionych i piekę go na każdą Wielkanoc.
Wiem również, że lubią go wszyscy nasi znajomi, którzy mieli okazję próbować mazurka.
Smacznego i polecam 🙂
Wielkanocne przepisy

SKŁADNIKI
- 175 g miękkiego masła
- 60 g cukru pudru
- 60g drobno posiekanych migdałów
- skórka otarta z 0,5 cytryny i pomarańczy
- 185 g mąki pszennej tortowej
- 2 żółtka ugotowane i przetarte przez sito
- szczypta soli
- 1 jajko i 1 łyżka wody (do posmarowania mazurka
- 1 szklanki gotowej masy kajmakowej
- żurawiny i migdały (do ozdobienia mazurka)
przygotowanie
Masło ubić na puszysty, jasny krem. Miksujemy ok. 7-8 min na wysokich obrotach końcówką do ubijania piany.
Migdały siekamy drobno najlepiej nożem (nie miksujemy bo będą zbyt drobne).
Żółtka dokładnie przecieramy przez sitko, powinny być bardzo gładkie.
Do masła wsypujemy mąkę, sól, cukier puder, żółtka i skórkę z owoców, szybko miksujemy na średnich obrotach, tylko żeby składniki się połączyły.
Wykładamy ciasto na stolnicę i formujemy z niego kulę, spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą. Okładamy do lodówki na pok. 30-40 min żeby odpoczęło.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. grzałki góra/dół.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. U mnie foremka 18 x 22 cm, ale może być nieco większa.
Do upieczenia mazurka można użyć formy kwadratowej, prostokątnej lub okrągłej.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i na oprószonym mąką blacie lub stolnicy wałkujemy na wielkość nieco większą niż podstawa foremki.
Ciastem wylepiamy formę, można ozdobić brzegi ciasta. Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Ciasto pieczemy 15-18 min do zrumienienia.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić w foremce na ok. 10 min do przestygnięcia.
Wyjąć, delikatnie zdjąć z papieru i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
W międzyczasie lekko podgrzać masę kajmakową, mieszać i podgrzewać do chwili kiedy kajmak będzie luźny i łatwo będzie go rozsmarować na cieście.
Na zimne ciasto wyłożyć dżem (przepis na domowy dżem pomarańczowy), można użyć każdego ulubionego dżemu,
ale ja polecam morelowy lub pomarańczowy.
Na wierzch wylewamy masę kajmakową i rozsmarowujemy równą warstwą.
Mazurek dekorujemy i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godz. Najsmaczniejszy jet po nocy spędzonej w chłodzie.