0 0
Mazurek Królewski

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Mazurek Królewski

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na MAZUREK Wielkanocny, nazywany Królewskim.

Mazurek jest najsmaczniejszy dzień po upieczeniu, kiedy wszystkie smaki nico się połączą.

Do przybrania mazurka użyłam kupnej masy kajmakowej, ale można również rozpuścić krówki, dodając do nich kilka łyżek masła i w ten sposób również powstanie pyszna masa do przygotowania mazurków. Polecam to ciasto bo to jeden z naszych ulubionych i piekę go na każdą Wielkanoc.

Wiem również, że lubią go wszyscy nasi znajomi, którzy mieli okazję próbować mazurka.

Smacznego i polecam 🙂

 

 

Mazurek Królewski

Mazurek Królewski

Składniki:

  • 175 g miękkiego masła

  • 60 g cukru pudru

  • 60g drobno posiekanych migdałów

  • skórka otarta z 0,5 cytryny i pomarańczy

  • 185 g mąki pszennej tortowej

  • 2 żółtka ugotowane i przetarte przez sito

  • szczypta soli

  • 1 jajko i 1 łyżka wody (do posmarowania mazurka

  • 1 szklanki gotowej masy kajmakowej

  • żurawiny i migdały (do ozdobienia mazurka)

Wielkanocne przepisy

(Visited 4 187 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Masło ubić na puszysty, jasny krem. Miksujemy ok. 7-8 min na wysokich obrotach końcówką do ubijania piany. 
Migdały siekamy drobno najlepiej nożem (nie miksujemy bo będą zbyt drobne). 
Żółtka dokładnie przecieramy przez sitko, powinny być bardzo gładkie. 

2
Done

Do masła wsypujemy mąkę, sól, cukier puder, żółtka i skórkę z owoców, szybko miksujemy na średnich obrotach, tylko żeby składniki się połączyły. 

3
Done

Wykładamy ciasto na stolnicę i formujemy z niego kulę, spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą. Okładamy do lodówki na pok. 30-40 min żeby odpoczęło.

4
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. grzałki góra/dół. 
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. U mnie foremka 18 x 22 cm, ale może być nieco większa. 
Do upieczenia mazurka można użyć formy kwadratowej, prostokątnej lub okrągłej.  

5
Done

Wyjmujemy ciasto z lodówki i na oprószonym mąką blacie lub stolnicy wałkujemy na wielkość nieco większą niż podstawa foremki. 
Ciastem wylepiamy formę, można ozdobić brzegi ciasta. Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem. 
Ciasto pieczemy 15-18 min  do zrumienienia. 
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić w foremce na ok. 10 min do przestygnięcia. Wyjąć, delikatnie zdjąć z papieru i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 

6
Done

W międzyczasie lekko podgrzać masę kajmakową, mieszać i podgrzewać do chwili kiedy kajmak będzie luźny i łatwo będzie go rozsmarować na cieście. 

7
Done

Na zimne ciasto wyłożyć dżem (przepis na domowy dżem pomarańczowy), można użyć każdego ulubionego dżemu, ale ja polecam morelowy lub pomarańczowy. 
Na wierzch wylewamy masę kajmakową i rozsmarowujemy równą warstwą. 
Mazurek dekorujemy i odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godz. Najsmaczniejszy jet po nocy spędzonej w chłodzie. 
Smacznego :) 

8
Done

Dorota

Gołąbki bez Zawijania
previous
Gołąbki bez Zawijania
next
Mazurek Krucho – Rozetkowy z Masą Czekoladową
Gołąbki bez Zawijania
previous
Gołąbki bez Zawijania
next
Mazurek Krucho – Rozetkowy z Masą Czekoladową

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »