Placki śniadaniowe z owocami Kaki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Placki śniadaniowe z owocami Kaki

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Placuszki śniadaniowe z dodatkiem owocu Kaki, są niezwykle delikatne i pyszne. Robi się je bardzo szybko dlatego są doskonałe na śniadanie, kiedy mamy niewiele czasu na gotowanie.

     Kaki nazywany też Persymoną jest ostatnio moim ulubionym owocem, wykorzystuję go do bardzo wielu przepisów.
    Owoce Kaki lub Persymona to delikatny, intensywnie pomarańczowy owoc, który przed spożyciem trzeba umyć i obrać ze skórki. Kaki nie ma właściwie pestek, wiec  jest bardzo prosty w obróbce.

    W smaku Kaki przypomina coś między gruszką, a morelą, jest słodki, a im bardziej dojrzały tym słodszy, bardzo smaczny. Ja najbardziej lubię owoce lekko twardawe, a nie te bardzo dojrzałe, ale w każdej formie są pyszne.

    Kaki można dodawać do sałatki owocowej, ciasta, zrobić z niego dżem lub jeść po prosty jak każdy inny świeży owoc. Bardzo polecam owoce Kaki są pyszne.

    Placuszki Śniadaniowe

    Placki śniadaniowe z Kaki

    Składniki na placuszki dla 2 osób:

    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
    • 2/3 szklanki mleka (2%)
    • 1 jajko
    • 1 owoc Kaki
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania placków:

    W misce połączyć mąkę, proszek, sól i cukier, wymieszać. Wlać mleko i przy pomocy kuchennej rózgi dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Następnie dodać jajko i ponownie wymieszać.  Powinno powstać ciasto o konsystencji śmietany, gęściejsze niż na naleśniki. Dodanie owocu Kaki dodatkowo, lekko ciasto rozluźni.

    Owoc Kaki obrać i rozgnieść widelcem lub jeśli jest niezbyt dojrzały zetrzeć na tarce.
    Kaki dodać do ciasta i wymieszać.

    Na płaskiej patelni rozgrzać ok. 2 łyżeczek oleju, łyżką nakładać niewielkie ilości ciasta i formować placuszki. Smażyć na małym ogniu po ok. 2 min z każdej strony, do chwili kiedy będą ładnie zrumienione. Placki przewracać kiedy na wierzchu zaczną tworzyć się niewielkie pęcherzyki powietrza, a brzeg jest lekko ścięty.

    Usmażone placki podajemy z kawałkami świeżego owocu Kaki. Można również polać placuszki syropem klonowym lub oprószyć cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne bo i bez dodatków
    są pyszne.

    Smacznego 🙂

    Placuszki Śniadaniowe
    • Placki Śniadaniowe
    • Placki z Owocem Kaki
    • Placki Śniadaniowe
    • Placuszki Śniadaniowe

    Przepis na pyszny koktajl z dodatkiem owoców Kaki znajdziecie tutaj: 

    Koktajl

     

    Więcej przepisów na placki, gofry i naleśniki znajdziecie tutaj:

    Placki Śniadaniowe

    (Visited 2 714 times, 1 visits today)

    Dorota

    Cannoli Włoskie Rurki
    previous
    Cannoli Sycylijskie – film jak je zrobić
    Schab Pieczony
    next
    Schab Pieczony w Rękawie – łatwy i pyszny
    Cannoli Włoskie Rurki
    previous
    Cannoli Sycylijskie – film jak je zrobić
    Schab Pieczony
    next
    Schab Pieczony w Rękawie – łatwy i pyszny

    2 komentarze Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »