Schab Pieczony w Rękawie – łatwy i pyszny

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Schab Pieczony w Rękawie – łatwy i pyszny

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Jeden z moich ulubionych przepisów na pieczone mięso. Tak przygotowany schab jest doskonały na obiad jako gorący dodatek do ziemniaków, ale na zimno również jest pyszny jako domowa wędlina.

    Schab pieczony w rękawie jest soczysty i miękki, nie wysycha i nie jest twardy. Ja przyprawiam mięso najprościej, ale dość obficie bo lubię kiedy ma zdecydowany smak i aromat.
    Jeli raz zrobicie schab pieczony będziecie robić go bardzo często bo jest pyszny.

    Ten przepis jest doskonały dla doświadczonych pań i panów domu, ale i dla tych, którzy w kuchni stawiają pierwsze kroki, bo przygotowanie jest łatwe i szybkie.
    Przed pieczeniem polecam schab w przyprawach przez noc trzymać w lodówce, będzie dzięki temu smaczniejszy. Mięso przejdzie aromatem przypraw i będzie naprawdę pyszne.

    Schab pieczemy w 180 st.C. z termoobiegiem, 1 kg. mięsa powinien piec się przez ok. 1 h. ale możecie na 5 min przed końcem pieczenia wyłączyć piekarnik i w wyłączonym zostawić mięso jeszcze na 7 min. Ja tak robię i uważam, że to doskonały sposób na soczystą pieczeń.

    Polecam 🙂

     

    Schab Pieczony

    Schab Pieczony w Rękawie

    Składniki:

    • ok. 1 kg. schabu środkowego bez kości
    • 1 średni ząbek czosnku
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
    • 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
    • 1 łyżeczka papryki ostrej
    • 2 łyżki majeranku
    • 2 łyżki masła

    Sposób przygotowania schabu pieczonego:

    Mięso umyć osuszyć papierowym ręcznikiem. Oczyścić z nadmiaru tłuszczu.

    Czosnek przecisnąć przez praskę. Schab ze wszystkich stron natrzeć dokładnie czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem, a następnie słodką i ostrą papryką. Lekko docisnąć przyprawy do mięsa. Wierzch schabu posypać majerankiem. Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum 1 godz w chłodne miejsce, ale najlepiej zostawić na całą noc,
    żeby mięso przeszło przyprawami.

    Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem. 

    Odciąć ok. 50 cm rękawa foliowego, jeden z końców zawiązać nicią kuchenną lub specjalnym zaciskiem. Do rękawa włożyć mięso, położyć na nim kawałek masła, zamknąć rękaw z drugiej strony. Rękaw naciąć nożyczkami w kilku miejscach, powinny powstać maleńkie dziurki, żeby para
    w trakcie pieczenia nie rozerwała rękawa.  Mięso w rękawie ułożyć na blasze do pieczenia lub w dużym żaroodpornym naczyniu.

    Mięso piec zgodnie z zasadą 1 kg. mięsa – 1 h., a ja piekę o 5 min. krócej, czyli 1 kg. – 55 min.
    i zostawiam w wyłączonym piekarniku na 5-7 min. 

    Następnie wyjmujemy mięso, zostawiamy na 5 min., rozcinamy rękaw i zlewamy do miseczki powstały sos (będzie idealny do polania np. ziemniaków i odgrzewania mięsa).

    Schab kroimy w średniej grubości plastry, polewamy sosem i podajemy.

    Smacznego.

    jak-zrobic-schab
    Schab Przepis
    • schab
    • przepisy-kulinarne
    (Visited 1 670 times, 41 visits today)

    Dorota

    previous
    Fasolka Po Bretońsku – przepis błyskawiczny
    Ciastka z Czekoladą
    next
    Najlepsze Ciastka z Czekoladowymi Kropelkami – film jak je zrobić
    previous
    Fasolka Po Bretońsku – przepis błyskawiczny
    Ciastka z Czekoladą
    next
    Najlepsze Ciastka z Czekoladowymi Kropelkami – film jak je zrobić

    5 komentarzy Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię