0 0
Schab Pieczony w Rękawie – łatwy i pyszny

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Schab Pieczony w Rękawie – łatwy i pyszny

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Jeden z moich ulubionych przepisów na pieczone mięso. Tak przygotowany schab jest doskonały na obiad jako gorący dodatek do ziemniaków, ale na zimno również jest pyszny jako domowa wędlina.

Schab pieczony w rękawie jest soczysty i miękki, nie wysycha i nie jest twardy. Ja przyprawiam mięso najprościej, ale dość obficie bo lubię kiedy ma zdecydowany smak i aromat.
Jeli raz zrobicie schab pieczony będziecie robić go bardzo często bo jest pyszny.

Ten przepis jest doskonały dla doświadczonych pań i panów domu, ale i dla tych, którzy w kuchni stawiają pierwsze kroki, bo przygotowanie jest łatwe i szybkie.
Przed pieczeniem polecam schab w przyprawach przez noc trzymać w lodówce, będzie dzięki temu smaczniejszy. Mięso przejdzie aromatem przypraw i będzie naprawdę pyszne.

Schab pieczemy w 180 st.C. z termoobiegiem, 1 kg. mięsa powinien piec się przez ok. 1 h. ale możecie na 5 min przed końcem pieczenia wyłączyć piekarnik i w wyłączonym zostawić mięso jeszcze na 7 min. Ja tak robię i uważam, że to doskonały sposób na soczystą pieczeń.

Polecam 🙂

 

Schab Pieczony

Schab Pieczony w Rękawie

Składniki:

  • ok. 1 kg. schabu środkowego bez kości
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania schabu pieczonego:

Mięso umyć osuszyć papierowym ręcznikiem. Oczyścić z nadmiaru tłuszczu.

Czosnek przecisnąć przez praskę. Schab ze wszystkich stron natrzeć dokładnie czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem, a następnie słodką i ostrą papryką. Lekko docisnąć przyprawy do mięsa. Wierzch schabu posypać majerankiem. Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum 1 godz w chłodne miejsce, ale najlepiej zostawić na całą noc,
żeby mięso przeszło przyprawami.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem. 

Odciąć ok. 50 cm rękawa foliowego, jeden z końców zawiązać nicią kuchenną lub specjalnym zaciskiem. Do rękawa włożyć mięso, położyć na nim kawałek masła, zamknąć rękaw z drugiej strony. Rękaw naciąć nożyczkami w kilku miejscach, powinny powstać maleńkie dziurki, żeby para
w trakcie pieczenia nie rozerwała rękawa.  Mięso w rękawie ułożyć na blasze do pieczenia lub w dużym żaroodpornym naczyniu.

Mięso piec zgodnie z zasadą 1 kg. mięsa – 1 h., a ja piekę o 5 min. krócej, czyli 1 kg. – 55 min.
i zostawiam w wyłączonym piekarniku na 5-7 min. 

Następnie wyjmujemy mięso, zostawiamy na 5 min., rozcinamy rękaw i zlewamy do miseczki powstały sos (będzie idealny do polania np. ziemniaków i odgrzewania mięsa).

Schab kroimy w średniej grubości plastry, polewamy sosem i podajemy.

Smacznego.

jak-zrobic-schab
Schab Przepis
  • schab
  • przepisy-kulinarne
(Visited 256 775 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Placki śniadaniowe z owocami Kaki
Szarlotka
next
Szarlotka mamy Deb
previous
Placki śniadaniowe z owocami Kaki
Szarlotka
next
Szarlotka mamy Deb

24 komentarze Ukryj

Świetny przepis tyle że ja do schabu zawsze daje tylko i wyłącznie smalec 😉

Przy 0,5 kg, wystarczy 30-35 min pieczenia i na 5 min zostawić w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.

Super przepis , w końcu trafiłam na idealny przepis!! Schab wyszedł kruchy i bardzo soczysty!! Polecam!

W piekarniku mam opcję termoobieg i termoobieg plus grzałka górna i dola, którą wybrać? Pozdrawiam. 🙂

Nardzo dobrze wyjaśniłaś Dorotko .Sam.termoobjeg nastawiam bo juz schab lezakował w przyprawach całą noc.Dziekuje napisze jak smakował.Dziekuje .a z karkowki.masz jakieś super przepisy?

A czy można w ten sposób upiec plastry schabu ( mam zamrożone kotlety )i czy wyjdą równie soczyste jak w całości , pozdrawiam serdecznie

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »