Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Jeden z moich ulubionych przepisów na pieczone mięso. Tak przygotowany schab jest doskonały na obiad jako gorący dodatek do ziemniaków, ale na zimno również jest pyszny jako domowa wędlina.
Schab pieczony w rękawie jest soczysty i miękki, nie wysycha i nie jest twardy. Ja przyprawiam mięso najprościej, ale dość obficie bo lubię kiedy ma zdecydowany smak i aromat.
Jeli raz zrobicie schab pieczony będziecie robić go bardzo często bo jest pyszny.
Ten przepis jest doskonały dla doświadczonych pań i panów domu, ale i dla tych, którzy w kuchni stawiają pierwsze kroki, bo przygotowanie jest łatwe i szybkie.
Przed pieczeniem polecam schab w przyprawach przez noc trzymać w lodówce, będzie dzięki temu smaczniejszy. Mięso przejdzie aromatem przypraw i będzie naprawdę pyszne.
Schab pieczemy w 180 st.C. z termoobiegiem, 1 kg. mięsa powinien piec się przez ok. 1 h. ale możecie na 5 min przed końcem pieczenia wyłączyć piekarnik i w wyłączonym zostawić mięso jeszcze na 7 min. Ja tak robię i uważam, że to doskonały sposób na soczystą pieczeń.
Polecam 🙂
Schab Pieczony w Rękawie
Składniki:
- ok. 1 kg. schabu środkowego bez kości
- 1 średni ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania schabu pieczonego:
Mięso umyć osuszyć papierowym ręcznikiem. Oczyścić z nadmiaru tłuszczu.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Schab ze wszystkich stron natrzeć dokładnie czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem, a następnie słodką i ostrą papryką. Lekko docisnąć przyprawy do mięsa. Wierzch schabu posypać majerankiem. Tak przygotowane mięso ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum 1 godz w chłodne miejsce, ale najlepiej zostawić na całą noc,
żeby mięso przeszło przyprawami.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.
Odciąć ok. 50 cm rękawa foliowego, jeden z końców zawiązać nicią kuchenną lub specjalnym zaciskiem. Do rękawa włożyć mięso, położyć na nim kawałek masła, zamknąć rękaw z drugiej strony. Rękaw naciąć nożyczkami w kilku miejscach, powinny powstać maleńkie dziurki, żeby para
w trakcie pieczenia nie rozerwała rękawa. Mięso w rękawie ułożyć na blasze do pieczenia lub w dużym żaroodpornym naczyniu.
Mięso piec zgodnie z zasadą 1 kg. mięsa – 1 h., a ja piekę o 5 min. krócej, czyli 1 kg. – 55 min.
i zostawiam w wyłączonym piekarniku na 5-7 min.
Następnie wyjmujemy mięso, zostawiamy na 5 min., rozcinamy rękaw i zlewamy do miseczki powstały sos (będzie idealny do polania np. ziemniaków i odgrzewania mięsa).
Schab kroimy w średniej grubości plastry, polewamy sosem i podajemy.
Smacznego.
25 komentarzy Ukryj
Jeżeli pieke schab to ma być włączony temoobieg?
Tak, mięso zawsze pieczemy z termoobiegiem (jeśli mamy taką opcję).
A jeśli nie mamy?
To pieczemy bez tormoobiegu, ale temperaturę podnosimy o 5 st.C. czyli do 185 st.C.
Świetny przepis tyle że ja do schabu zawsze daje tylko i wyłącznie smalec 😉
to jesli robie z 0.5kg to rozumiem czas pieczenia wynosi 30min?
Przy 0,5 kg, wystarczy 30-35 min pieczenia i na 5 min zostawić w wyłączonym, zamkniętym piekarniku.
Czy należy go jeszcze podpiec na patelni bo widziałam tak w tym pani przepisie
Schab przed pieczeniem trzeba obsmażyć na patelni, dzięki temu nie będzie suchy po upieczeniu.
Super przepis , w końcu trafiłam na idealny przepis!! Schab wyszedł kruchy i bardzo soczysty!! Polecam!
W piekarniku mam opcję termoobieg i termoobieg plus grzałka górna i dola, którą wybrać? Pozdrawiam. 🙂
Proszę ustawić piekarnik na ,,zwykły” termoobieg, bez grzałek dodatkowych 🙂
Nardzo dobrze wyjaśniłaś Dorotko .Sam.termoobjeg nastawiam bo juz schab lezakował w przyprawach całą noc.Dziekuje napisze jak smakował.Dziekuje .a z karkowki.masz jakieś super przepisy?
🙂
super przepis 🙂
Świetny przepis. Pierwszy raz schab wyszedł mi tak dobry. Pozdrawiam
Super mięsko wg tego przepisu.
Dziękuję
Bardzo się cieszę 😀
Jezeli mam 3kg schabu w dwóch kawalkach to ile piec to razem
Czy mięsko pod pieczeniem nie należy wcześniej obsmażyć?
Przepis trafiony w dychę!!! Pychotka!!! Dzięki i pozdrawiam serdecznie! Teresa
Bardzo się cieszę 😀
A czy można w ten sposób upiec plastry schabu ( mam zamrożone kotlety )i czy wyjdą równie soczyste jak w całości , pozdrawiam serdecznie
Można tylko proszę piec krócej, ok. 40 min, i zostawić na max 5 min, po upieczeniu.
Według mnie to nie ma znaczenia zostawić na 5-7 minut w wyłączonym piekarniku, bo przez ten czas to i tak jest tam taka sama temperatura, jak w trakcie pieczenia. Przecież piekarnik nie wystygnie w trakcie sekundy.