Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na tę Szarlotkę, a raczej łatwe Ciasto z Jabłkami pochodzi z książki ,,Smitten Kitchen czyli Nowy York na talerzu” wydawnictwa Znak.
Autorką książki jest amerykanka Deb Perelman, która kilka lat temu stworzyła bardzo popularnego bloga kulinarnego. Deb w maleńkiej kuchni na Manhattanie gotowała i wymyślał proste, pyszne dania.
Od lat jej blog jest jednym z moich ulubionych, więc z wielką radością przywitałam jej książkę. To prosta, łatwa i smaczna kuchnia, którą polubi każdy. Zachęcam Was do kupienia książki, jest nie tylko doskonałym poradnikiem dla początkujących domowych kucharzy, ale i doskonałym prezentem dla miłośników gotowania.
Ciasto piecze się naprawdę długo, ale nie jest suche dzięki dużej ilości jabłek. W trakcie pieczenia dobrze jest je przykryć, aby jabłka nie przypiekły się zbyt mocno.
Przepis, który znajdziecie niżej to Domowa Szarlotka mamy Deb, czyli to co lubimy najbardziej. Polecam 🙂
Przepis pochodzi z książki Deb Perelman ,,Smitten Kitchen czyli Nowy York na Talerzu” Wydawnictwa Znak.

Przepis na maminą Szarlotkę
Składniki na ciasto z jabłkami:
- 5-6 jabłek najlepiej Szara Reneta (mogą być również każde inne)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
- 4 jajka (L)
- 1/2 szklanki orzechów włoskich lub pekan z lekka posiekanych
Sposób przygotowania szarlotki:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Do jabłek wsypać cynamon
i 3 łyżki cukru, wymieszać, odstawić.
Formę do ciasta 24cm-26 cm (u mnie 26 cm), dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.
W dużej misce, najlepiej misie miksera wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia, odstawić.
W średniej misce połączyć cukier, cukier waniliowy, olej wymieszać. Następnie dodać jajka
i ponownie wymieszać.
Do misy z suchymi składnikami wlać mokre składniki i dokładnie wymieszać, można to zrobić mikserem lub drewnianą łyżką.
Do formy wlać połowę ciasta wyłożyć połowę jabłek i wszystkie orzechy, przykryć drugą połową ciasta, na wierzch wyłożyć pozostałe jabłka.
Wstawić go gorącego piekarnika (180 st.C.) i piecz do suchego patyczka, ok. 70 min.
Po 20 min przykryć ciasto folią aluminiową bo jabłka dość szybko się rumienią.
Po 50 min pieczenia sprawdzać patyczkiem stopień upieczenia ciasta.
Ciasto studzić na kuchennej kratce.
Smacznego 🙂
Przepis na pyszną Domową Szarlotkę mojej Mamy znajdziecie tutaj:
Przepis na najlepszą Szarlotkę z Kruszonką znajdziecie tutaj:
2 komentarze Ukryj
szarlotka-ciasto z jabłkami idealne! wygląda cudnie:)
Bardzo dziękuję 😀