Przepis na tę Szarlotkę, a raczej łatwe Ciasto z Jabłkami pochodzi z książki ,,Smitten Kitchen czyli Nowy York na talerzu”.
Autorką książki jest amerykanka Deb Perelman, która kilka lat temu stworzyła bardzo popularnego bloga kulinarnego. Deb w maleńkiej kuchni na Manhattanie gotowała i wymyślał proste, pyszne dania.
Od lat jej blog jest jednym z moich ulubionych, więc z wielką radością przywitałam jej książkę. To prosta, łatwa i smaczna kuchnia, którą polubi każdy. Zachęcam Was do kupienia książki, jest nie tylko doskonałym poradnikiem dla początkujących domowych kucharzy, ale i doskonałym prezentem dla miłośników gotowania.
Ciasto piecze się naprawdę długo, ale nie jest suche dzięki dużej ilości jabłek. W trakcie pieczenia dobrze jest je przykryć, aby jabłka nie przypiekły się zbyt mocno.
Przepis, który znajdziecie niżej to Domowa Szarlotka mamy Deb, czyli to co lubimy najbardziej. Polecam 🙂
Przepis pochodzi z książki Deb Perelman ,,Smitten Kitchen czyli Nowy York na Talerzu” Wydawnictwa Znak.
Przepis na maminą Szarlotkę
Składniki na ciasto z jabłkami:
- 5-6 jabłek najlepiej Szara Reneta (mogą być również każde inne)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
- 4 jajka (L)
- 1/2 szklanki orzechów włoskich lub pekan z lekka posiekanych
Sposób przygotowania szarlotki:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Do jabłek wsypać cynamon
i 3 łyżki cukru, wymieszać, odstawić.
Formę do ciasta 24cm-26 cm (u mnie 26 cm), dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.
W dużej misce, najlepiej misie miksera wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia, odstawić.
W średniej misce połączyć cukier, cukier waniliowy, olej wymieszać. Następnie dodać jajka
i ponownie wymieszać.
Do misy z suchymi składnikami wlać mokre składniki i dokładnie wymieszać, można to zrobić mikserem lub drewnianą łyżką.
Do formy wlać połowę ciasta wyłożyć połowę jabłek i wszystkie orzechy, przykryć drugą połową ciasta, na wierzch wyłożyć pozostałe jabłka.
Wstawić go gorącego piekarnika (180 st.C.) i piecz do suchego patyczka, ok. 55-60 min.
Po 20 min przykryć ciasto folią aluminiową bo jabłka dość szybko się rumienią.
Po 50 min pieczenia sprawdzać patyczkiem stopień upieczenia ciasta.
Ciasto studzić na kuchennej kratce.
Smacznego 🙂
Przepis na pyszną Domową Szarlotkę mojej Mamy znajdziecie tutaj:
Przepis na najlepszą Szarlotkę z Kruszonką znajdziecie tutaj:
2 komentarze
szarlotka-ciasto z jabłkami idealne! wygląda cudnie:)
Bardzo dziękuję 😀