Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na te Domowe Pączki z Ziemniakami dostałam od mojej koleżanki. Kiedy powiedziała mi o nich nie mogłam uwierzyć, że do ciasta drożdżowego dodaje się gotowane ziemniaki,
a pączki są pyszne i delikatne.
Zawsze lubię eksperymentować w kuchni, dlatego postanowiłam natychmiast je usmażyć. Przepis jest naprawdę doskonały i łatwy, ciasto na pączki jest bardzo łatwe do wyrabiania i pięknie rośnie.
W smaku pączków nie czyje się ziemniaków, ale to chyba dzięki ich dodatkowi pączki są bardzo długo świeże, delikatne i wilgotne.
Pączki nadziewamy przed smażeniem, ale to nie problem bo ciasto jest bardzo zwarte i pięknie się formuje. Ważne aby nadzienie do pączków było gęste, ja miałam domowy dżem jagodowy i pomarańczowy, sprawdziły się doskonale właśnie dlatego, że były suche i gęste.
Pączki znikają w zawrotnym tempie, dlatego gorąco polecam Wam ten przepis 🙂

Pączki z Ziemniakami
Składniki na ok. 20 mini i 14 średnich pączków:
- 25 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki cukru
- ok. 250 g ziemniaków czyli 2 średniej wielkości
- 55 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżka wódki lub spirytusu
- ok. 1 szklanki bardzo gęstego i suchego dżemy, marmolady.
- ok. 1 l. oleju rzepakowego do smażenia lub 600 g smalcu
Składniki na lukier cytrynowy:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- sok z 1 cystryny
Sposób przygotowania pączków:
Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzić, podrzuci kilka krotnie, żeby odparowały. Widelcem rozgnieść ziemniaki bardzo dokładnie.
Do gorących ziemniaków wrzucić masło, wymieszać odstawić.
W miseczce rozkruszyć drożdże, wsypać 2 łyżeczki cukru, zamieszać, odstawić na ok. 5-7 min. Kiedy drożdże zrobią się płynne wymieszać dokładnie. Odstawić.
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier wanilinowy i ziemniaki, wlać drożdże i jajko. Dokładnie wyrobić ciasto. Powinno powstać dość gęste ciasto, nie powinno się lepić.
Misę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 min.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć. Rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Wycinać kółka specjalną wykrawaczką lub szklanką.
Na każdym kawałku ciasta położyć odrobinę marmolady, zwijać ciasto w kulkę, najpierw jak pierogi zlepić brzegi, a następnie zwinąć w węzełek, układać pączki na stolnicy zlepieniem do dołu.
Kiedy wszystkie pączki mamy ulepione, przykryć je ściereczką i odstawić na ok. 15 min
do podrośnięcia.
W średnim garnku rozgrzać olej do 180 st.C., temperatura smażenia jest ważna dlatego użyjcie
do jej kontrolowania termometru kuchennego.
Na rozgrzany olej wkładamy ostrożnie 2-3 pączki i smażymy je ok. 2 min z jednej strony, poźniej obracamy i kolejne 2 min na drugą stronę. Wyjmujemy pączki łyżką cedzakową i odkładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami (odsączą nadmiar tłuszczu).
Ciepłe pączki zanurzyć w lukrze i odłożyć na czysty talerz do zaschnięcia.
Przygotowanie lukru cytrynowego:
Cukier puder i sok z cytryny łączymy w miseczce i dokładnie mieszamy. Gotowe 🙂
Smacznego.



Przepis na Tradycyjne Polskie Pączki znajdziecie tutaj:
Dla miłośników Pączków z Dziurką
przepis na najlepsze Minidonuts:
A może macie ochotę na pyszne Pączki Serowe,
2 komentarze Ukryj
Kocham takie ziemniaczane pączuszki. 🙂
My od teraz również, są wyjątkowo pyszne 🙂