Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na faszerowaną pierś indyka na zielono. Zielony kolor to nic innego jak natka pietruszki i koperek, czyli samo zdrowie.
Pieczeń robię najczęściej na święta lub większe obiady, jest to bardzo wydajna potrawa. Można przygotować ją nawet dwa dni wcześniej, przechowywać w lodówce.
W czasie pieczenia powstanie dużo sosu pieczeniowego, jest to pyszny naturalny sos, więc koniecznie go zachowajcie i podawajcie pieczeń tylko z tym sosem.
Pieczeń odgrzewamy pokrojoną na porcje, w dużym płaskim garnku rozgrzewamy masło, dodajemy część sosu pieczeniowego i układamy na nim plastry pieczeniu.
Na maleńkim ogniu, pod przykryciem podgrzewamy przez kilka minut.
Dzięki takiemu podgrzewaniu mięso będzie soczyste i bardzo miękkie.
Pieczeń można również zamrozić i przechowywać w zamrażarce do 2-mcy. Pokrojoną w plastry i polaną porcją sosu roladę wkładamy do pojemników, zamykamy i tak zamrażamy.
Później tylko wyjmujemy noc przed podanie i zostawiamy w lodówce. Lekko rozmrożoną pieczeń wkładamy do garnuszka i na maleńkim ogniu i pod przykryciem podgrzewamy przez ok. 10 min.
Jeżeli nie wykorzystacie całego sosu, nadmiar można zamrozić i dodawać do innych potraw z drobiu.
Polecam, danie jest naprawdę pyszne i eleganckie 🙂
Więcej przepisów na dania z indyka znajdziecie tutaj (klik)
Przepisy na Święta (klik)
Pieczeń Faszerowana z Piersi Indyka
Składniki:
1200-1300 piersi z indyka z polędwicą
2 -3 łyżeczki pieprzu
2-3 łyżeczki pieprzu czarnego
1,5 łyżki papryki ostrej
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku otartego
sok z połowy cytryny
Farsz:
1 polędwica z indyka odcięta od piersi
ok. 1 łyżeczki soli
ok. 1/2 pęczka natki pietruszki
ok. 1/2 pęczka koperku
1 łyżeczka pieprzu
ok. 2 łyżek masła
1- 1,5 łyżki bułki tartej
ok. 1/4 szklanki wody
Ponadto:
rękaw do pieczenia
sznurek/nić kuchenna
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Pierś z indyka myjemy, osuszamy, odcinamy polędwic i odkładamy ją na bok (będzie potrzebna do nadzienia). Pierś układamy na desce, ostrym nożem rozcinamy ją tak, a by powstał jak największy i w miarę równy płat mięsa. Zaczynamy rozcinać od środka piersi, z grubszej strony, nie przecinamy do końca, a jedynie nacinamy mięso . Przykrywamy folią, od strony wewnętrznej piersi. Rozbijamy tłuczkiem do mięsa na równy i możliwie cienki płat mięsa. Rozbijamy tylko wewnętrzną część. Zajmie to chwilę, najpierw uderzamy częścią tłuczka z kolcami, a następnie płaską stroną. |
2 Done | Rozbite mięso, ciągle od wewnętrznej strony, skrapiamy sokiem z cytryny, następnie nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószamy solą, pieprzem i papryką, przyklepujemy ręką. Przewracamy mięso na drugą stronę i doprawiamy solą i pieprzem. Teraz mięso przykrywamy i odkładamy na ok. 1 godz, lub na noc do lodówki. |
3 Done | Farsz:Polędwiczkę z indyka kroimy w średnią kostkę, koperek i pietruszkę kroimy z grubsza, razem z łodygami, masło kroimy na kostki. Mięso, zieleninę, masło, sól i pieprz wkładamy do misy malaksera i siekamy dokładnie przez kilka minut. Jeśli nie mamy malaksera można składniki przepuścić przez maszynkę do mięsa. |
4 Done | Mięso układamy na desce przyprawioną stroną do góry (czyli tą z papryką i czosnkiem, wewnętrzną), na szerszej części, na ok. 2/3 powierzchni rozkładamy farsz, wyrównujemy. Mięso zwijamy dokładnie, ale nie za ścisło. Lekko przygniatamy, aby wyrównać farsz w środku. Pierś obwiązujemy sznurkiem kuchennym, można również włożyć roladę do siatki masarskiej. Ja obwiązuję bawełnianym sznurkiem, robimy to dokładnie, aby farsz nam nie wypadał. |
5 Done | Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na bardzo gorącym obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Mięso powinno się lekko zrumienić. Posypujemy wierzch rolady majerankiem. |
6 Done | Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. z termoobiegiem i ok. 200 st.C grzałki óra/dółRękaw z mięsem wkładam do naczynia żaroodpornego lub układam na blasze do pieczenia. Roladę piekę ok. 60 min., następnie wyłączam piekarnik i zostawiam na 10 min, bez otwierania piekarnika. Roladę kroimy ostrym nożem na plastry, polewamy sosem pieczeniowym. |
7 Done |
4 komentarze Ukryj
Super łatwe i szybkie danie, a do tego bardzo smaczne. Polecam
Zrobiłam tą pieczeń na noworoczny obiad. Goście i rodzina byli zachwyceni a najbardziej ja! Byłam dumna z pięknej, pachnącej i pysznej pieczeni faszerowanej z indyka! Pieczeń wyszła naprawdę wspaniała! Sos pyszny! Dziękuję Pani Doroto za wspaniały przepis, za tak dokładne, szczegółowe opisanie wykonania. Gorąco polecam!
Przepis wygląda pysznie. Zrobię go na święta. Proszę doradzić, jak przechowywać w lodówce, żeby było do odgrzania dla gości kolejnego dnia i było jak najlepsze? Czy przełożyć do zamykanego pojemnika? Czy w trakcie ogrzewania przewracać na drugą stronę? Boję się, żeby się nie wysuszyło. Pozdrawiam
W czasie pieczenia w rękawie zbierze się dużo sosu, trzeba ten sos zlać do sosjerki. Przechowywać w lodówce. Jeśli będzie Pani chciała odgrzewać pieczeń to najlepiej robić to krojąc ją w plastry. Na patelni rozgrzewam część sosu i w tym sosie na maleńkim ogniu odgrzewam pieczeń. Ten sposób jest najlepszy, dzięki niemu mięso i farsz jest bardzo soczysty.