• Home
  • Indyk
  • Faszerowana Pierś Indyka – Pieczeń z Indyka
0 0
Faszerowana Pierś Indyka – Pieczeń z Indyka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Faszerowana Pierś Indyka – Pieczeń z Indyka

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

 

Przepis na faszerowaną pierś indyka na zielono. Zielony kolor to nic innego jak natka pietruszki i koperek, czyli samo zdrowie.

Pieczeń robię najczęściej na święta lub większe obiady, jest to bardzo wydajna potrawa. Można przygotować ją nawet dwa dni  wcześniej, przechowywać w lodówce.

W czasie pieczenia powstanie dużo sosu pieczeniowego, jest to pyszny naturalny sos, więc koniecznie go zachowajcie i podawajcie pieczeń tylko z tym sosem.

Pieczeń odgrzewamy pokrojoną na porcje, w dużym płaskim garnku rozgrzewamy masło, dodajemy część sosu pieczeniowego i układamy na nim plastry pieczeniu.
Na maleńkim ogniu, pod przykryciem podgrzewamy przez kilka minut.
Dzięki takiemu podgrzewaniu mięso będzie soczyste i bardzo miękkie.

Pieczeń można również zamrozić i przechowywać w zamrażarce do 2-mcy. Pokrojoną w plastry i polaną porcją sosu roladę wkładamy do pojemników, zamykamy i tak zamrażamy.
Później tylko wyjmujemy noc przed podanie i zostawiamy w lodówce. Lekko rozmrożoną pieczeń wkładamy do garnuszka i na maleńkim ogniu i pod przykryciem podgrzewamy przez ok. 10 min.

Jeżeli nie wykorzystacie całego sosu, nadmiar można zamrozić i dodawać do innych potraw z drobiu.

Polecam, danie jest naprawdę pyszne i eleganckie 🙂

Więcej przepisów na dania z indyka znajdziecie tutaj (klik)

Przepisy na Święta (klik)

Pieczeń z Indyka

 

Pieczeń Faszerowana z Piersi Indyka

Składniki:

  • 1200-1300 piersi z indyka z polędwicą

  • 2 -3 łyżeczki pieprzu

  • 2-3 łyżeczki pieprzu czarnego

  • 1,5 łyżki papryki ostrej

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka majeranku otartego

  • sok z połowy cytryny

Farsz:

  • 1 polędwica z indyka odcięta od piersi

  • ok. 1 łyżeczki soli

  • ok. 1/2 pęczka natki pietruszki

  • ok. 1/2 pęczka koperku

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • ok. 2 łyżek masła

  • 1- 1,5 łyżki bułki tartej

  • ok. 1/4 szklanki wody

Ponadto:

  • rękaw do pieczenia

  • sznurek/nić  kuchenna

 

 

(Visited 37 869 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka myjemy, osuszamy, odcinamy polędwic i odkładamy ją na bok (będzie potrzebna do nadzienia).

Pierś układamy na desce, ostrym nożem rozcinamy ją tak, a by powstał jak największy i w miarę równy płat mięsa. Zaczynamy rozcinać od środka piersi, z grubszej strony, nie przecinamy do końca, a jedynie nacinamy mięso .

Przykrywamy folią, od strony wewnętrznej piersi. Rozbijamy tłuczkiem do mięsa na równy i możliwie cienki płat mięsa. Rozbijamy tylko wewnętrzną część. Zajmie to chwilę, najpierw uderzamy częścią tłuczka z kolcami, a następnie płaską stroną.

2
Done

Rozbite mięso, ciągle od wewnętrznej strony, skrapiamy sokiem z cytryny, następnie nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószamy solą, pieprzem i papryką, przyklepujemy ręką. Przewracamy mięso na drugą stronę i doprawiamy solą i pieprzem.

Teraz mięso przykrywamy i odkładamy na ok. 1 godz, lub na noc do lodówki.

3
Done

Farsz:

Polędwiczkę z indyka kroimy w średnią kostkę, koperek i pietruszkę kroimy z grubsza, razem z łodygami, masło kroimy na kostki.

Mięso, zieleninę, masło, sól i pieprz wkładamy do misy malaksera i siekamy dokładnie przez kilka minut. Jeśli nie mamy malaksera można składniki przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Do zmielonego farszu dodajemy tartą bułkę i już ręcznie mieszamy. Odstawiamy.

4
Done

Mięso układamy na desce przyprawioną stroną do góry (czyli tą z papryką i czosnkiem, wewnętrzną), na szerszej części, na ok. 2/3 powierzchni rozkładamy farsz, wyrównujemy. Mięso zwijamy dokładnie, ale nie za ścisło. Lekko przygniatamy, aby wyrównać farsz w środku.

Pierś obwiązujemy sznurkiem kuchennym, można również włożyć roladę do siatki masarskiej. Ja obwiązuję bawełnianym sznurkiem, robimy to dokładnie, aby farsz nam nie wypadał.

5
Done

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na bardzo gorącym obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Mięso powinno się lekko zrumienić. Posypujemy wierzch rolady majerankiem.
Roladę wkładamy do rękawa (rękaw wcześniej zamykamy bardzo szczelnie z jednej strony), dodajemy masło, ja dodatkowo opłukuję patelnię na której obsmażałam indyka wrzątkiem i wlewam wszystko do rękawa. Zamykamy rękaw, nacinamy kilka niewielkich otworków (dzięki temu powietrze w czasie pieczenia nie rozsadzi rękawa, to ważne).

6
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. z termoobiegiem i ok. 200 st.C grzałki óra/dół

Rękaw z mięsem wkładam do naczynia żaroodpornego lub układam na blasze do pieczenia.

Roladę piekę ok. 60 min., następnie wyłączam piekarnik i zostawiam na 10 min, bez otwierania piekarnika.
Wyjmuję, chwilę czekam (5 min.) ostrożnie otwieram rękaw, wyjmuję mięso i odkładam na deskę, a sos zlewam do sosjerki.

Roladę kroimy ostrym nożem na plastry, polewamy sosem pieczeniowym.
macznego :)

7
Done

Dorota

previous
Krokiety z Kapustą i Pieczarkami – postne
Ciastka na Święta
next
Pierniczki Świąteczne dojrzewające – przepis z filmem
previous
Krokiety z Kapustą i Pieczarkami – postne
Ciastka na Święta
next
Pierniczki Świąteczne dojrzewające – przepis z filmem

10 komentarzy Ukryj

Zrobiłam tą pieczeń na noworoczny obiad. Goście i rodzina byli zachwyceni a najbardziej ja! Byłam dumna z pięknej, pachnącej i pysznej pieczeni faszerowanej z indyka! Pieczeń wyszła naprawdę wspaniała! Sos pyszny! Dziękuję Pani Doroto za wspaniały przepis, za tak dokładne, szczegółowe opisanie wykonania. Gorąco polecam!

Przepis wygląda pysznie. Zrobię go na święta. Proszę doradzić, jak przechowywać w lodówce, żeby było do odgrzania dla gości kolejnego dnia i było jak najlepsze? Czy przełożyć do zamykanego pojemnika? Czy w trakcie ogrzewania przewracać na drugą stronę? Boję się, żeby się nie wysuszyło. Pozdrawiam

W czasie pieczenia w rękawie zbierze się dużo sosu, trzeba ten sos zlać do sosjerki. Przechowywać w lodówce. Jeśli będzie Pani chciała odgrzewać pieczeń to najlepiej robić to krojąc ją w plastry. Na patelni rozgrzewam część sosu i w tym sosie na maleńkim ogniu odgrzewam pieczeń. Ten sposób jest najlepszy, dzięki niemu mięso i farsz jest bardzo soczysty.

I jak Pani przechowywała? chciałabym zrobić na Święta, ale 2 dni wcześniej.. nie chciałabym żeby sie wysuszylo…. pozdrawiam

Po upieczeniu odlewam sos. Pieczeń zawijam w folię, lub wkładam do naczynia z przykrywką i tak wkładam do lodówki. Przed podaniem, kroję na średniej grubości plastry, na patelnię wlewam część sosu, układam na nim plastry indyka i na malutkim ogniu podgrzewam pod przykryciem.
Jeśli mam więcej osób to piekarnik rozgrzewam do 170 st.C. pokrojonego indyka wkładam do formy, zalewam częścią sosu, można dodać łyżkę masła, przykrywam folią i podgrzewam przez 10 min. Ważne jest przykrycie mięsa, żeby nie wysychało. Warto zrobić sporo sosu bo wtedy doskonale się w nim mięso odgrzewa.

Wyjdzie oczywiście, ale naczynie musi być szczelnie przykryte. Jeśli nie ma pani przykrywki to trzeba zabezpieczyć je folią aluminiową.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »