Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Zapiekanka Makaronowa z sosem pieczarkowym to doskonały dodatek do mięs, ale może występować również jako samodzielne danie wegetariańskie. Podana w ten sposób dodatkowo wygląda bardzo ładnie. Ja zapiekanki przygotowuję w niewielkich naczynkach żaroodpornych, tak aby każdy dostawał swoją porcję.
Oczywiście można ją również zrobić w jednym dużym naczyniu, ale wtedy czas pieczenia będzie nieco dłuższy, ok 5-10 min, zależy to od wielkości zapiekanki.
Przed pieczeniem obgotowuję lekko makaron, żeby mieć pewność, że w czasie pieczenia wszystkie kawałki będą miękkie. W przypadku kiedy mamy bardzo rzadki sos, można użyć suchego makaronu, a z pewnością ugotuje się w czasie pieczenia.
Bardzo polecam 🙂

Zapiekanka Makaronowa z Sosem Pieczarkowym
Składniki:
- 500 g makaronu krótkich rurek Occhi de lupo (u mnie takie klik)
- 500 g pieczarek
- 3-4 cebulki szalotki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 300 ml. śmietany
- 1 szklanka bulionu lub wody
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- żółty ser lub parmezan do posypania
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Makaron podgotować w osolonej wodzie ok. 5-6 min, powinien być miękkawy, ale twardszy niż al’dente. Odcedzić, odstawić do przestygnięcia.
Przygotowanie sosu:
Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o najgrubszych oczkach.
Szalotki obrać posiekać w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, zeszklić szalotkę. Kiedy cebulka będzie rumiana dodać pieczarki, lekko posolić i na dużym ogniu smażyć, aż odparuje cały sok. Następnie wlać bulion lub wodę, zamieszać i zmniejszyć płomień. Gotować przez ok. 5 min.
Śmietanę wymieszać z mąką. Do gotujących się pieczarek wlać śmietanę i zamieszać. Zwiększyć płomień, cały czas mieszać. Sos powinien zacząć gęstnieć. Gotować ok. 2-3 min. Zdjąć z ognia, odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Jedno duże lub kilka małych żaroodpornych naczynek posmarować masłem. Naczynia wypełnić dość ścisło makaronem, tak jak na zdjęciu, dziurkami do góry.
Na makaron wylać porcję sosu, delikatnie postukać naczyniem, aby sos spłynął i wypełnił makaron.
Zapiekanki wstawić do piekarnika na 20 – 25 min.
Wyjąć i od razu posypać startym serem, jeśli lubimy.
Podawać gorące, posypane posiekaną natką, jako dodatek do mięs lub samodzielne danie.
Smacznego 🙂




5 komentarzy Ukryj
Pyszne danie 🙂 Dziękuję za dodanie do akcji 🙂
Bardzo fajny pomysł, chyba wypróbuję, ale widzę taki makaron z sosem bolońskim;)
Czy trzeba koniecznie dawac makaron dziurkami do gory czy mozna na plasko ? Oraz do jakich dan przykladowo pasuje taka zapiekanka ?
Jeśli mogę radzić to radzę taki makaron jak w przepisie, nadzienie wchodzi w dziurki i w czasie pieczenia cały makaron nim przesiąka. Jeśli nie masz takiego lub go nie lubisz, można użyć innego makaronu, danie będzie wyglądało nieco inaczej, ale w smaku będzie bardzo podobne 🙂
A może być np. kokardki lub świderki ? i do jakich dań pasuje taka zapiekanka ?