Błyskawiczny obiad, czyli makaron z łososiem i szpinakiem z dodatkiem suszonych pomidorów.
Danie jest pyszne, a robi się je w ciągu 15 min, czyli niewiele dłużej niż gotuje się makaron. Rodzaj makaronu jaki dodacie do sosu nie ma znaczenia, użyjcie taki jaki lubicie najbardziej. Jeśli nie jesteście fanami makaronu to do sosu można dodać również ryż.
Polecam i życzę Wam smacznego 🙂

SKŁADNIKI
- ok. 300-400 g łososia bez skóry
- ok. 10 szt. suszonych pomidorów
- ok. 300 g świeżego szpinaku
- 1 duży ząbek czosnku
- 400 ml. śmietany 18%
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- olej rzepakowy do smażenia
- porcja ugotowanego makaronu
- ser parmezan
przygotowanie
Łososia umyć, osuszyć. Jeśli ma skórę odciąć ją ostrym nożem. Rybę pokroić w średniej wielkości kostkę. Odstawić.
Suszone pomidory pokroić w paseczki. Odstawić.
Na dużej głębokiej patelni rozgrzać olej, kiedy będzie gorący wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać i natychmiast dodać pomidory i łososia, zamieszać.
Następnie wrzucić na patelnię szpinak i przykryć patelnię (zmniejszyć płomień, powinien być średni). Smażyć 5 min od czasu do czasu mieszając. Kiedy szpinak zmięknie, odkrywamy patelnię i na średnim ogniu smażymy całość mieszając.
Po ok. 10 min., dodajemy na patelnię śmietanę, mieszamy dokładnie. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i smażymy całość ok. 2-3 min, na małym ogniu. Składniki mają się już tylko przegryźć.
W międzyczasie gotujemy makaron, nasz ulubiony, rodzaj nie ma większego znaczenia.
Na gorący makaron wykładamy porcję sosu i jeśli lubimy posypujemy startym parmezanem.