Przepis na makaron ze szpinakiem i pomidorami to pomysł na błyskawiczny obiad, obiad w 30 min.
Danie jest pyszne i sycące. Taki makaron robię zawsze kiedy nie mam ochoty na długie stanie przy kuchni, albo kiedy musimy zjeść coś natychmiast i pędzić do swoich obowiązków.
Polecam go wszystkim, którzy chcą przy minimalnej ilości pracy zrobić na biesiadnikach duże wrażenie. Obiecuję wszyscy będą zachwyceni 🙂
Smacznego!
Makaron ze Szpinakiem i Pomidorami
Składniki:
-
1 duży ząbek czosnku
-
100 g suszonych pomidorów
-
300 g świeżego szpinaku
-
1 łyżeczka soli
-
1/2 łyżeczka pieprzu
-
300 – 400 ml. śmietany 18%
-
1/4 szklanki tartego sera Grana Padano
-
4 szklanki ugotowanego makaronu
-
olej do smażenia ja użyłam oleju z pomidorów
Sposób przygotowania makaronu:
Makaron ugotować, odstawić.
Na głębokiej patelni rozgrzać 3–4 łyżki oleju, podsmażyć na nich czosnek (króciutko, żeby go nie spalić). Kiedy czosnek zacznie się smażyć dodać pokrojone pomidory, wymieszać i smażyć 5 min.
Następnie dodać szpinak i przykryć patelnię, smażyć 5-7 min. Odkryć patelnię i zamieszać, ponownie przykryć i smażyć 3 min.
Odkryć i zamieszać, doprawić solą i pieprzem, zamieszać i pod przykryciem na małym ogniu dusić jeszcze ok. 5 min. szpinak musi być dokładnie uduszony.
Odkryć patelnię, dodać śmietanę i bardzo dokładnie wymieszać.
Do sosu wrzucić ugotowany makaron, wymieszać, posypać startym serem, przybrać bazylią.
Podawać, smacznego 🙂