Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Czasami marzymy o czymś szybkim i zwyczajnym. Daniu, którego przygotowanie zajmie nam niewiele czasu. Taka jest właśnie ta zapiekanka, można podać ją jako całe danie
lub dodatek na do pieczonego kurczaka lub mielonych kotletów.
W zapiekance wspaniałe jest również to, że doskonale nadaje się do odgrzewania, a nawet mrożenia. To nasze awaryjne danie na mroźny weekend 🙂
Polecam.
Zapiekanka Ziemniaczana ze Szpinakiem
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 jajko
- 1 szklanka startego żółtego sera (opcjonalnie)
- 1 szklanka szpinaku (rozmrożonego i odparowanego)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 Oc.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, gałką i jajkiem.
Szpinak rozmrozić, odparować. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić rozgnieciony czosnek a następnie suchy szpinak. Podsmażać dokładnie mieszając, ok 2 min. Odstawić.
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry średniej grubości ok. 0,5 cm.
Plastry ziemniaków ułożyć na dnie naczynia, maksymalnie ścisło, na ziemniaki wyłożyć szpinak, ponownie ułożyć warstwę ziemniaków. Jeśli mamy przygotowaną większą ilość składników możemy ułożyć kolejną warstwę szpinaku i ziemniaków, pamiętajmy aby ziemniaki były ostatnią, górną warstwą zapiekanki.
Całość zalać śmietaną. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 35 -45 min. 10 min przed końcem pieczenia, można zapiekankę posypać startym serem żółtym.
Upieczoną zapiekankę wyjąć z piekarnika i pozostawić na ok. 10 min, żeby ,,odpoczęła”.
7 komentarzy Ukryj
Uwielbiam takie zapiekanki!
Jak ze szpinakiem to coś idealnego dla mnie!
a czy naczynie w czasie pieczenia ma byc przykryte czy nie ? licze na szybka odp ,poniewaz wlasnie wykonuje ten przepis 😉
Nie, naczynia nie przykrywamy
Dzisiaj robimy:-) proszę trzymać za nas kciuki:-)
Trzymamy gremialnie, cała rodzina 🙂
Bardzo fajna zapiekanka, idealne połączenie smaków. Pycha. Wpisuję na stałe do pomysłów na obiad.