0 0
Zapiekanka Ziemniaczana ze Szpinakiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zapiekanka Ziemniaczana ze Szpinakiem

  • Medium

Directions

Share

Czasami marzymy o czymś szybkim i zwyczajnym. Daniu, którego przygotowanie zajmie nam niewiele czasu. Taka jest właśnie ta zapiekanka, można podać ją jako całe danie
lub dodatek na do pieczonego kurczaka lub mielonych kotletów.

W zapiekance wspaniałe jest również to, że doskonale nadaje się do odgrzewania, a nawet mrożenia. To nasze awaryjne danie na mroźny weekend 🙂

Polecam.

 

Zapiekanka Ziemniaczana

Zapiekanka Ziemniaczana ze Szpinakiem

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 jajko
  • 1 szklanka startego żółtego sera (opcjonalnie)
  • 1 szklanka szpinaku (rozmrożonego i odparowanego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 Oc.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem.

Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, gałką i jajkiem.

Szpinak rozmrozić, odparować. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić rozgnieciony czosnek a następnie suchy szpinak. Podsmażać dokładnie mieszając, ok 2 min. Odstawić.

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry średniej grubości ok. 0,5 cm.

Plastry ziemniaków ułożyć na dnie naczynia, maksymalnie ścisło, na ziemniaki wyłożyć szpinak, ponownie ułożyć warstwę ziemniaków. Jeśli mamy przygotowaną większą ilość składników możemy ułożyć kolejną warstwę szpinaku i ziemniaków, pamiętajmy aby ziemniaki były ostatnią, górną warstwą zapiekanki.

Całość zalać śmietaną. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 35 -45 min. 10 min przed końcem pieczenia, można zapiekankę posypać startym serem żółtym.

Upieczoną zapiekankę wyjąć z piekarnika i pozostawić na ok. 10 min, żeby ,,odpoczęła”.

Podawać gorącą jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie wegetariańskie 🙂
Smacznego!

 

(Visited 353 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Roladki z Kurczaka ze Szpinakiem Bakłażanem i Suszonymi Pomidorami
Makaron z Sosem
next
Makaron ze Szpinakiem i Pomidorami – Obiad w 30 min (film jak go zrobić)
previous
Roladki z Kurczaka ze Szpinakiem Bakłażanem i Suszonymi Pomidorami
Makaron z Sosem
next
Makaron ze Szpinakiem i Pomidorami – Obiad w 30 min (film jak go zrobić)

6 Comments Hide Comments

a czy naczynie w czasie pieczenia ma byc przykryte czy nie ? licze na szybka odp ,poniewaz wlasnie wykonuje ten przepis 😉

Add Your Comment