0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

1 szklanka mleka 2%
130 g cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
250 g mleka w proszku u mnie Łaciate
250 g miękkiego masła
ok. 50 szt. herbatników waniliowych kupiłam dużą 400 g paczkę
150 g gorzkiej czekolady
1 łyżka miękkiego masła do rozrobienia z czekoladą

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Milky Way – Ciasto bez Pieczenia

  • Średni

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Ciasto bez pieczenia Milky Way, pyszne i niezwykle łatwe do upieczenia. dzieci będą zachwycone, chociaż dorośli też je uwielbiają.

Ciasto smakuje dokładnie jak batonik Milky Way, ma jednak w środku chrupiące herbatniki, które sprawiają, że jest smaczniejsze niż popularny baton.

Polecam 🙂

Milky Way Ciasto bez Pieczenia

(Visited 2 458 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

W niewielkim garnuszku zagotować mleko z cukrem i cukrem wanilinowym, gotować mieszając do chwili całkowitego rozpuszczenia cukru. Odstawić do wystygnięcia.

2
Done

W misie miksera umieścić masło, powinno być bardzo miękkie. Miksujemy masło końcówką do ubijania piany.
Masło ubijamy do chwili, kiedy stanie się białe i puszyste jak krem, zajmie to ok. 6-7 min na wysokich obrotach.

3
Done

Cały czas ubijając masło powoli wlewamy do niego zimne mleko. Tłuszcz nie łączy się z płynami, więc powstanie a'la zważona masa, ale o to właśnie chodzi.
Teraz do masła z mlekiem wsypujemy mleko w proszku, robimy to dodając mleko po jednej łyżce. Cały czas ucieramy masę do chwili, kiedy zużyjemy całe mleko w proszku, a masa będzie gładka i puszysta. Kończymy miksowanie.

4
Done

W prostokątnej foremce ( 20 x 23 cm), wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, na ciasta wykładamy połowę masy, rozsmarowujemy ją równą warstwą. Przykrywamy warstwą herbatników i ponownie przykrywamy je masą, rozsmarowujemy równo i teraz kolejna, ostatnia warstwa herbatników. Odstawiamy.

5
Done

W małym garnuszku umieścić połamaną na małe kawałeczki czekoladę i masło. Stawiamy garnuszek na średnim ogniu, żeby składniki się rozpuściła. często mieszamy do chwili kiedy powstanie, lśniąca i gładka czekolada. Odstawiamy na 5 min, żeby czekolada delikatnie przestygła.

6
Done

Czekoladę wykładamy na ciasto, wyrównujemy.
Wstawiamy do lodówki na 2-3 godz., lub na całą noc.
Wyjmujemy ciasto z formy trzymając za papier.
Kroimy ostrym nożem na niewielkie kawałki, ciasto jest bardzo słodkie.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego :)

7
Done

Dorota

Kluski Kładzione z Kapustą
previous
Kluski Kładzione z Kapustą
Zapiekanka Ziemniaczana
next
Zapiekanka Ziemniaczana ze Szpinakiem
Kluski Kładzione z Kapustą
previous
Kluski Kładzione z Kapustą
Zapiekanka Ziemniaczana
next
Zapiekanka Ziemniaczana ze Szpinakiem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »