Składniki
-
1 szklanka mleka 2%
-
130 g cukru
-
1 łyżka cukru wanilinowego
-
250 g mleka w proszkuu mnie Łaciate
-
250 g miękkiego masła
-
ok. 50 szt. herbatników waniliowychkupiłam dużą 400 g paczkę
-
150 g gorzkiej czekolady
-
1 łyżka miękkiego masłado rozrobienia z czekoladą
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Ciasto bez pieczenia Milky Way, pyszne i niezwykle łatwe do upieczenia. dzieci będą zachwycone, chociaż dorośli też je uwielbiają.
Ciasto smakuje dokładnie jak batonik Milky Way, ma jednak w środku chrupiące herbatniki, które sprawiają, że jest smaczniejsze niż popularny baton.
Polecam 🙂
Steps
1
Done
|
W niewielkim garnuszku zagotować mleko z cukrem i cukrem wanilinowym, gotować mieszając do chwili całkowitego rozpuszczenia cukru. Odstawić do wystygnięcia. |
2
Done
|
W misie miksera umieścić masło, powinno być bardzo miękkie. Miksujemy masło końcówką do ubijania piany. |
3
Done
|
Cały czas ubijając masło powoli wlewamy do niego zimne mleko. Tłuszcz nie łączy się z płynami, więc powstanie a'la zważona masa, ale o to właśnie chodzi. |
4
Done
|
W prostokątnej foremce ( 20 x 23 cm), wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, na ciasta wykładamy połowę masy, rozsmarowujemy ją równą warstwą. Przykrywamy warstwą herbatników i ponownie przykrywamy je masą, rozsmarowujemy równo i teraz kolejna, ostatnia warstwa herbatników. Odstawiamy. |
5
Done
|
W małym garnuszku umieścić połamaną na małe kawałeczki czekoladę i masło. Stawiamy garnuszek na średnim ogniu, żeby składniki się rozpuściła. często mieszamy do chwili kiedy powstanie, lśniąca i gładka czekolada. Odstawiamy na 5 min, żeby czekolada delikatnie przestygła. |
6
Done
|
Czekoladę wykładamy na ciasto, wyrównujemy. |
7
Done
|