Ciasto bez pieczenia Milky Way, pyszne i niezwykle łatwe do upieczenia. dzieci będą zachwycone, chociaż dorośli też je uwielbiają.
Ciasto smakuje dokładnie jak batonik Milky Way, ma jednak w środku chrupiące herbatniki, które sprawiają, że jest smaczniejsze niż popularny baton.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 1 szklanka mleka 2%
- 130 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 250 g mleka w proszku
- 250 g miękkiego masła
- ok. 50 szt. herbatników waniliowych
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka miękkiego masła
przygotowanie
W niewielkim garnuszku zagotować mleko z cukrem i cukrem wanilinowym, gotować mieszając do chwili całkowitego rozpuszczenia cukru.
Odstawić do wystygnięcia.
W misie miksera umieścić masło, powinno być bardzo miękkie. Miksujemy masło końcówką do ubijania piany.
Masło ubijamy do chwili, kiedy stanie się białe i puszyste jak krem, zajmie to ok. 6-7 min na wysokich obrotach.
Cały czas ubijając masło powoli wlewamy do niego zimne mleko. Tłuszcz nie łączy się z płynami, więc powstanie a'la zważona masa, ale o to właśnie chodzi.
Teraz do masła z mlekiem wsypujemy mleko w proszku, robimy to dodając mleko po jednej łyżce.
Cały czas ucieramy masę do chwili, kiedy zużyjemy całe mleko w proszku, a masa będzie gładka i puszysta. Kończymy miksowanie.
W prostokątnej foremce ( 20 x 23 cm), wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, na ciasta wykładamy połowę masy, rozsmarowujemy ją równą warstwą. Przykrywamy warstwą herbatników i ponownie przykrywamy je masą, rozsmarowujemy równo i teraz kolejna, ostatnia warstwa herbatników. Odstawiamy.
W małym garnuszku umieścić połamaną na małe kawałeczki czekoladę i masło. Stawiamy garnuszek na średnim ogniu, żeby składniki się rozpuściła. często mieszamy do chwili kiedy powstanie, lśniąca i gładka czekolada. Odstawiamy na 5 min, żeby czekolada delikatnie przestygła.
Czekoladę wykładamy na ciasto, wyrównujemy.
Wstawiamy do lodówki na 2-3 godz., lub na całą noc.
Wyjmujemy ciasto z formy trzymając za papier.
Kroimy ostrym nożem na niewielkie kawałki, ciasto jest bardzo słodkie.
Przechowujemy w lodówce.