Składniki
- 1 szklanka mleka 2%
- 130 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 250 g mleka w proszkuu mnie Łaciate
- 250 g miękkiego masła
- ok. 50 szt. herbatników waniliowychkupiłam dużą 400 g paczkę
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka miękkiego masłado rozrobienia z czekoladą
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Ciasto bez pieczenia Milky Way, pyszne i niezwykle łatwe do upieczenia. dzieci będą zachwycone, chociaż dorośli też je uwielbiają.
Ciasto smakuje dokładnie jak batonik Milky Way, ma jednak w środku chrupiące herbatniki, które sprawiają, że jest smaczniejsze niż popularny baton.
Polecam 🙂
Steps
1 Done | W niewielkim garnuszku zagotować mleko z cukrem i cukrem wanilinowym, gotować mieszając do chwili całkowitego rozpuszczenia cukru. Odstawić do wystygnięcia. |
2 Done | W misie miksera umieścić masło, powinno być bardzo miękkie. Miksujemy masło końcówką do ubijania piany. |
3 Done | Cały czas ubijając masło powoli wlewamy do niego zimne mleko. Tłuszcz nie łączy się z płynami, więc powstanie a'la zważona masa, ale o to właśnie chodzi. |
4 Done | W prostokątnej foremce ( 20 x 23 cm), wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników, na ciasta wykładamy połowę masy, rozsmarowujemy ją równą warstwą. Przykrywamy warstwą herbatników i ponownie przykrywamy je masą, rozsmarowujemy równo i teraz kolejna, ostatnia warstwa herbatników. Odstawiamy. |
5 Done | W małym garnuszku umieścić połamaną na małe kawałeczki czekoladę i masło. Stawiamy garnuszek na średnim ogniu, żeby składniki się rozpuściła. często mieszamy do chwili kiedy powstanie, lśniąca i gładka czekolada. Odstawiamy na 5 min, żeby czekolada delikatnie przestygła. |
6 Done | Czekoladę wykładamy na ciasto, wyrównujemy. |
7 Done |