Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Mój ulubiony, tradycyjny Sos Tatarski. Ten przepis pochodzi od naszej bardzo dobrej znajomej, która przygotowuje go na wszystkie uroczyste kolacje.
Z pasztetem z dziczyzny, jest dla mnie absolutnym przysmakiem.
W tym roku zrobię go na kolację wigilijną, aby urozmaicił nieco mdławy smak karpia smażonego na maśle (przepis na rybę już wkrótce). Bardzo polecam 🙂

Sos Tatarski
Składniki:
- 3 jajka
- 1 średniej wielkości ogórek konserwowy
- 1 łyżeczka drobnych kaparów
- 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
- sól i pieprz
- 1 szklanka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania sosu tatarskiego:
Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia.
Ogórka obrać ze skórki.
Kapary odcisnąć z zalewy.
Wszystkie składniki bardzo drobno posiekać.
Włożyć do miski, dodać majonez, na początek połowę doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Spróbować, jeśli sos jest za gęsty dodawać po łyżce majonez, aż do uzyskania preferowanej gęstości. Ja lubię bardzo gęsty, ale gęstość sosu zależy od Waszych upodobań.
Przed podaniem schłodzić przez ok. 1 godz. w lodówce.
Podawać jako dodatek do mięs na zimno, jajek na twardo, pieczonych ziemniaków lub domowych frytek.
Smacznego.
Jeden komentarz Ukryj
takiego jeszcze nie jadłam , j robię z pieczarek i ogórków konserwowych