Sos Tatarski

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sos Tatarski

  • 8 porcje
  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Mój ulubiony, tradycyjny Sos Tatarski. Ten przepis pochodzi od naszej bardzo dobrej znajomej, która przygotowuje go na wszystkie uroczyste kolacje.
Z pasztetem z dziczyzny, jest dla mnie absolutnym przysmakiem.

W tym roku zrobię go na kolację wigilijną, aby urozmaicił nieco mdławy smak karpia smażonego na maśle (przepis na rybę już wkrótce). Bardzo polecam 🙂

 

Sos Tatarski

 

Sos Tatarski

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 średniej wielkości ogórek konserwowy
  • 1 łyżeczka drobnych kaparów 
  • 1/2 pęczka drobnego szczypiorku
  • sól i pieprz 
  • 1 szklanka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania sosu tatarskiego:

Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia.

Ogórka obrać ze skórki.

Kapary odcisnąć z zalewy.

Wszystkie składniki bardzo drobno posiekać.

Włożyć do miski, dodać majonez, na początek połowę doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Spróbować, jeśli sos jest za gęsty dodawać po łyżce majonez, aż do uzyskania preferowanej gęstości. Ja lubię bardzo gęsty, ale  gęstość sosu zależy od Waszych upodobań.

Przed podaniem schłodzić przez ok. 1 godz. w lodówce.

Podawać jako dodatek do mięs na zimno, jajek na twardo, pieczonych ziemniaków lub domowych frytek.

Smacznego.

 

  • sos-przepis
  • sos-tatarski

 

 

 Sos Tatarski będzie doskonałym dodatkiem do pasztetów. Przepisy na domowe pasztety znajdziecie tutaj.

Pasztet Domowy  

 

(Visited 1 206 times, 1 visits today)

Dorota

Pieczeń Szarpana
previous
Wieprzowina Długo Pieczona – Pieczeń Szarpana
Lukier Królewski
next
Lukier Królewski – film jak go zrobić
Pieczeń Szarpana
previous
Wieprzowina Długo Pieczona – Pieczeń Szarpana
Lukier Królewski
next
Lukier Królewski – film jak go zrobić

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię