Składniki
na solankę
- ok. 2 kg łopatki wieprzowej
- ok. 3-4 łyżeczek brązowego cukru
- 4 łyżki soli
- 4 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziarenek pieprzu czarnego
ponadto do pieczenia
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki lub nieco więcej musztardy Dijone
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszna, soczysta długo pieczona łopatka. Długo bo 11 godz. w bardzo niskiej 100 st.C. temperaturze.
Mięso można podawać na ciepło i na zimno.
Wersja ciepła, dość klasyczna czyli danie obiadowe z ziemniakami lub kluskami kładzionymi, kopytkami.
Można wykorzystać je również jako dodatek do kanapek, zawinąć w pszenny placek tortilla. Przy tej potrawie możliwości są nieograniczone, każdy może zrobić coś innego.
Porcja jest naprawdę duża, wystarczy na 2-3 dla 3-4 osobowej rodziny.
Polecam
Steps
1 Done | Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Odłożyć. |
2 Done | Przygotowanie SolankiW dużej misce umieścić przyprawy, sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i cukier, zalać odrobiną gorącej wody i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia soli i cukru. Uzupełnić zimną (ale nie lodowatą) wodą, tak żeby mięso było całkowicie przykryte solanką. |
3 Done | |
4 Done | Piekarnik rozgrzać do 100 St.C. z termoobiegiem. |
5 Done | |
6 Done | Podawać z ziemniakami, ale również na zimno w kanapkach. |
2 komentarze Ukryj
Pani Dorotko, to w koncu 11godz w 110stC, czy 9-10godz w 100stC?
100 st.C. Pani Natalio, oczywiście 100 st.