0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Wieprzowina Długo Pieczona – Pieczeń Szarpana

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

na solankę
ok. 2 kg łopatki wieprzowej
ok. 3-4 łyżeczek brązowego cukru
4 łyżki soli
4 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
8 ziarenek pieprzu czarnego
ponadto do pieczenia
1 łyżeczka papryki ostrej
2 łyżki papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki lub nieco więcej musztardy Dijone

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Wieprzowina Długo Pieczona – Pieczeń Szarpana

  • Średni

Składniki

  • na solankę

  • ponadto do pieczenia

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszna, soczysta długo pieczona łopatka. Długo bo 11 godz. w bardzo niskiej 100 st.C. temperaturze.

Mięso można podawać na ciepło i na zimno.

Wersja ciepła, dość klasyczna czyli danie obiadowe z ziemniakami lub kluskami kładzionymi, kopytkami.

Można wykorzystać je również jako dodatek do kanapek, zawinąć w pszenny placek tortilla. Przy tej potrawie możliwości są nieograniczone, każdy może zrobić coś innego.

Porcja jest naprawdę duża, wystarczy na 2-3 dla 3-4 osobowej rodziny.

Polecam

 

 

Pieczeń Długo Pieczona

(Visited 1 662 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Odłożyć.

2
Done

Przygotowanie Solanki

W dużej misce umieścić przyprawy, sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i cukier, zalać odrobiną gorącej wody i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia soli i cukru. Uzupełnić zimną (ale nie lodowatą) wodą, tak żeby mięso było całkowicie przykryte solanką.

3
Done

Mięso w solance przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc w chłodne miejsce.

4
Done

Piekarnik rozgrzać do 100 St.C. z termoobiegiem.

Mięso wyjąć z solanki, osuszyć.
Z przypraw zrobić mieszankę i natrzeć nim całe mięso, na koniec posmarować musztardą.
Mięso włożyć do brytfanny lub formy do pieczenia (forma musi mieć przykrywę).

5
Done

Wstawić do piekarnika i piec 9-10 h. w 100 St.C.
Nie odkrywać i nie zaglądać.
Po upieczeniu, wyjąć przestudzić. Mięso będzie tak miękkie, że będzie je można z łatwością rwać widelcem.

6
Done

Podawać z ziemniakami, ale również na zimno w kanapkach.

Dorota

previous
Chałka Marcepanowo-Pomarańczowa
next
Sos Tatarski
previous
Chałka Marcepanowo-Pomarańczowa
next
Sos Tatarski

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię