Składniki
-
na solankę
-
ok. 2 kg łopatki wieprzowej
-
ok. 3-4 łyżeczek brązowego cukru
-
4 łyżki soli
-
4 listki laurowe
-
6 ziaren ziela angielskiego
-
8 ziarenek pieprzu czarnego
-
ponadto do pieczenia
-
1 łyżeczka papryki ostrej
-
2 łyżki papryki słodkiej
-
1 łyżeczka pieprzu
-
2 łyżki lub nieco więcej musztardy Dijone
-
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszna, soczysta długo pieczona łopatka. Długo bo 11 godz. w bardzo niskiej 100 st.C. temperaturze.
Mięso można podawać na ciepło i na zimno.
Wersja ciepła, dość klasyczna czyli danie obiadowe z ziemniakami lub kluskami kładzionymi, kopytkami.
Można wykorzystać je również jako dodatek do kanapek, zawinąć w pszenny placek tortilla. Przy tej potrawie możliwości są nieograniczone, każdy może zrobić coś innego.
Porcja jest naprawdę duża, wystarczy na 2-3 dla 3-4 osobowej rodziny.
Polecam
Steps
1
Done
|
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Odłożyć. |
2
Done
|
Przygotowanie SolankiW dużej misce umieścić przyprawy, sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i cukier, zalać odrobiną gorącej wody i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia soli i cukru. Uzupełnić zimną (ale nie lodowatą) wodą, tak żeby mięso było całkowicie przykryte solanką. |
3
Done
|
|
4
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 100 St.C. z termoobiegiem. |
5
Done
|
|
6
Done
|
Podawać z ziemniakami, ale również na zimno w kanapkach. |
2 komentarze Ukryj
Pani Dorotko, to w koncu 11godz w 110stC, czy 9-10godz w 100stC?
100 st.C. Pani Natalio, oczywiście 100 st.