Pyszna, soczysta długo pieczona łopatka, wieprzowina szarpana. Długo bo 11 godz. w bardzo niskiej 100 st.C. temperaturze.
Mięso można podawać na ciepło i na zimno.
Wersja ciepła, dość klasyczna czyli danie obiadowe z ziemniakami lub kluskami kładzionymi, kopytkami.
Można wykorzystać je również jako dodatek do kanapek, zawinąć w pszenny placek tortilla. Przy tej potrawie możliwości są nieograniczone, każdy może zrobić coś innego.
Porcja jest naprawdę duża, wystarczy na 2-3 dla 3-4 osobowej rodziny.
Polecam

SKŁADNIKI
- ok. 2 kg łopatki wieprzowej
- ok. 3-4 łyżeczek brązowego cukru
- 4 łyżki soli
- 4 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziarenek pieprzu czarnego
- PONADTO DO PIECZENIA
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki lub nieco więcej musztardy Dijone
przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Odłożyć.
PRZYGOTOWANIE SOLANKI
W dużej misce umieścić przyprawy, sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i cukier, zalać odrobiną gorącej wody i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia soli i cukru. Uzupełnić zimną (ale nie lodowatą) wodą, tak żeby mięso było całkowicie przykryte solanką.
Mięso w solance przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc w chłodne miejsce.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 100 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM.
Mięso wyjąć z solanki, osuszyć.
Z przypraw zrobić mieszankę i natrzeć nim całe mięso, na koniec posmarować musztardą.
Mięso włożyć do brytfanny lub formy do pieczenia (forma musi mieć przykrywę).
Wstawić do piekarnika i piec 9-10 h. w 100 St.C.
Nie odkrywać i nie zaglądać.
Po upieczeniu, wyjąć przestudzić. Mięso będzie tak miękkie, że będzie je można z łatwością rwać widelcem.
Podawać z ziemniakami, ale również na zimno w kanapkach.
2 komentarze
Pani Dorotko, to w koncu 11godz w 110stC, czy 9-10godz w 100stC?
100 st.C. Pani Natalio, oczywiście 100 st.