Składniki
Składniki na ciasto
- 1 szklanka mleka
- 80 g masła
- 80 g cukru
- 2 krople zapachu pomarańczowego
- 500 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 opakowanie suchych drożdzy
- 1 duże jajko
Składniki na nadzienie marcepanowe
- 200 g marcepanu
- ok. 1/4 szklanki mleka
- 2 - 3 łyżki likieru migdałowego Amaretto
- 1 łyżka skórki otartej pomarańczy
- garść żurawiny suszonej
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Chałka pachnie niesamowicie, jest delikatna i puszysta, a co równie ważne długo zachowuje świeżość. Najczęściej przechowuję ją przykrytą papierem do pieczenia i lnianą ściereczką. Dzięki wilgotnemu nadzieniu z marcepanu, ciasto jest wilgotne i miękkie nawet dwa dni po upieczeniu.
Kiedy chałka jest już sucha, można odświeżyć ją podsmażając na patelni na łyżeczce masła, lub wkładając na 5-7 min do piekarnika rozgrzanego do 50 st.C., pokrojoną na kromki.
Chałka drożdżowa jest doskonałym pieczywo-ciastem nie tylko na święta, ale na każdy inny dzień, a ja najczęściej piekę ją na weekend i mam rozwiązany kłopot z wymyślaniem pysznych i szybkich przekąsek.
Steps
1 Done | Mleko, masło i cukier rozpuścić w niewielkim garnuszku. Odstawić do przestygnięcia |
2 Done | Mąkę, sól i drożdże umieścić w misie miksera, wymieszać. |
3 Done | W międzyczasie przygotowujemy masę marcepanowo-pomarańczową.Marcepan pokruszyć, włożyć najlepiej do malaksera, wlać połowę mleka i Amaretto, zmiksować. Powinna powstać gęsta masa., która jednak da się smarować, jeśli masa jest zbyt gęsta dolewamy więcej mleka, najlepiej miksując dolewamy po łyżce mleka i sprawdzamy konsystencję. |
4 Done | |
5 Done | |
6 Done | |
7 Done |
2 komentarze Ukryj
z moim ulubionym marcepanem… pycha! świetne połączenie 🙂
Ja też uwielbiam, a ten zapach mmmmmm 🙂