Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tatar z łososia, mój ulubiony. Najlepiej, smakuje mi latem,
Planując zrobienie tatara, musimy zadbać o to, żeby kupić naprawdę świerzą rybę, bo tatara przygotowujemy z surowej ryby. Przygotowujemy go w dniu podania, a przechowujemy w lodówce najwyżej prze 1 noc.
Najlepszy jest łosoś norweski, mięsisty i w pięknym pomarańczowym kolorze, ale łosoś bałtyscki będzie również doskonały, chociaż już nie tak ładnie prezentować się będzie zrobiony z niego tatar.
Do tatara z łososia najlepiej pasuje mus z awokado, wystarczy jedynie odrobina oliwy i cytryny, a mus fantastycznie uzupełni danie. Ja tatara podaję z cieniutką grzanką z bagietki lub pełnoźarnistym, ciemnym chlebem.
Polecam jako przystawkę na letnie przyjęcie 🙂
Tatar z Łososia z Musem z Awokado
Składniki:
ok. 200 gr. bardzo świeżego filetu z łososia bez skóry
0,5 średniej czerwonej cebuli
3 suszone pomidory
1,5 łyżeczki musztardy francuskiej gruboziarnistej
0,5 łyżeczki soli
Mus z Awokado
Składniki:
1 średnie awokado
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek
Sposób wykonania tatara:
Łososia umyć, osuszyć. Rybę bardzo dokładnie posiekać ostrym, grubym nożem.
Pomidory suszone posiekać drobno.
Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą, wymieszać i odstawić.
Wszystkie składniki: łososia, cebulę, pomidory i musztardę połączyć razem i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. 30 min.
Przygotowanie musu z awokado:
Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić w kostkę.
Awokado, sól i pieprz włożyć do blendera, wlać połowę oliwy i zmiksować, jęli okaże się, że mus słabo się blenduje, stopniowo dodawać oliwę. Mus powinien być gładki i dość gęsty, przypominać gęstą śmietanę.
Tatara wyjmujemy z lodówki, przy pomocy okrągłej foremki formujemy porcję tatara, na wierzch kładziemy kleks z musu z awokado. Podajemy.
Najlepszym dodatkiem będzie cieniutka grzanaka z bagietki lub kromka ciemnego, pełnoziarnistego chleba.
Smacznego 🙂