Tatar z Łososia z Musem z Awokado

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tatar z Łososia z Musem z Awokado

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Tatar z łososia, mój ulubiony. Najlepiej, smakuje mi latem,
    Planując zrobienie tatara, musimy zadbać o to, żeby kupić naprawdę świerzą rybę, bo tatara przygotowujemy z surowej ryby. Przygotowujemy go w dniu podania, a przechowujemy w lodówce najwyżej prze 1 noc.

     

    Najlepszy jest łosoś norweski, mięsisty i w pięknym pomarańczowym kolorze, ale łosoś bałtyscki będzie również doskonały, chociaż już nie tak ładnie prezentować się będzie zrobiony z niego tatar.
    Do tatara z łososia najlepiej pasuje mus z awokado, wystarczy jedynie odrobina oliwy i cytryny, a mus fantastycznie uzupełni danie. Ja tatara podaję z cieniutką grzanką z bagietki lub pełnoźarnistym, ciemnym chlebem.

    Polecam jako przystawkę na letnie przyjęcie 🙂

     

     

    Tatar z Łososia

    Tatar z Łososia z Musem z Awokado

    Składniki:

    ok. 200 gr. bardzo świeżego filetu z łososia bez skóry

    0,5 średniej czerwonej cebuli

    3 suszone pomidory

    1,5 łyżeczki musztardy francuskiej gruboziarnistej

    0,5 łyżeczki soli

    Mus z Awokado

    Składniki:

    1 średnie awokado

    0,5 łyżeczki soli

    0,5 łyżeczki pieprzu

    ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek

    Sposób wykonania tatara:

    Łososia umyć, osuszyć. Rybę bardzo dokładnie posiekać ostrym, grubym nożem.

    Pomidory suszone posiekać drobno.

    Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą, wymieszać i odstawić.

    Wszystkie składniki: łososia, cebulę, pomidory i musztardę połączyć razem i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. 30 min.

    Przygotowanie musu z awokado:

    Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić w kostkę.

    Awokado, sól i pieprz włożyć do blendera, wlać połowę oliwy i zmiksować, jęli okaże się, że mus słabo się blenduje, stopniowo dodawać oliwę. Mus powinien być gładki i dość gęsty, przypominać gęstą śmietanę.

    Tatara wyjmujemy z lodówki, przy pomocy okrągłej foremki formujemy porcję tatara, na wierzch kładziemy kleks z musu z awokado. Podajemy.

    Najlepszym dodatkiem będzie cieniutka grzanaka z bagietki lub kromka ciemnego, pełnoziarnistego chleba.

    Smacznego 🙂

    Tatar z Łososiem
    • Tatar z Łososia
    • Tatar z Łososia
    • Lososś, łososś przepisy, tatar, tatar z łososia, tatar z łososia przepisy, tatar z łososia przepis, przepios na tatara z łososia, przepisy na tatara z łososia, śledzie, sledzie, śledzie przepisy, sledzie przepisy, sledz, śledź przepis, tatar, tatar przepis, tatar śledziowy, tatar śledziowy przepis, tatar ze śledzi, tatar ze śledzi, sałatka śledziowa, sałatka śledziowa przepis, święta, święta przepisy, święta przepisy, świeta,

     

     

    (Visited 2 842 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Łosoś Smażony w Sosie Chraimeh
    next
    Chałka Marcepanowo-Pomarańczowa
    previous
    Łosoś Smażony w Sosie Chraimeh
    next
    Chałka Marcepanowo-Pomarańczowa

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »