0 0
Łosoś Smażony w Sosie Chraimeh

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Łosoś Smażony w Sosie Chraimeh

  • 4 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na tego łososia pochodzi z bardzo popularnej i pięknej książki ,,Jerusalem”. Dostałam ją kilka miesięcy temu, ale do tej pory tylko oglądałam i czytałam sycąc oczy pięknymi zdjęciami. Dopiero Michał, narzeczony mojej siostry namówił mnie na przygotowanie tego niezwykle pysznego dania. Delikatna ryba i ostry sos pasują do siebie idealnie.
To połączenie dość egzotyczne i niezwykłe. Bardzo w moim guście.

Polecam mamy idealny czas dla przepisów na ryby.

łosoś, łosoś przepis, łosoś smażony, łosoś smażony przepis, obiad, obiad przepis, łosoś pieczony, łosoś pieczony przepis, ryba, ryba przepisy,

Łosoś w Sosie Chraimeh

Składniki na ok. 800 gr ryby:

  • 800 gr filetu z łososia lub 3 steki średniej wielkości
  • ok. 110 ml. oleju
  • ok. 3 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

*Ponadto na pastę:

  • 2-4 łyżki oleju 
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu 
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonej papryki chili 
  • 1 mała papryczka chili (opcjonalnie)

Ponadto do sosu:

  • 150 ml. wody
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól i pieprz
  • Kolendra do przybrania
  • 1 cytryna pokrojona na ćwiartki do przybrania

Sposób przygotowania:

Łososia umyć osuszyć, z filetu odciąć skórę, na stekach skórę zostawić.

Mąkę wymieszać z solą i pieprzem, obtoczyć rybę. Usmażyć na oleju po ok. 3 min z każdej strony. Wyjąć i odłożyć na bok.

Przygotować sos:

W malakserze połączyć wszystkie składniki wymienione *na pastę  zmiksować, powinna powstać dość gęsta pasta.

W naczyniu szklanym połączyć wodę, pastę pomidorową, cukier, sok z cytryny, wymieszać. Odstawić.

Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, na bardzo ciepły wyłożyć pastę z przypraw, smażyć chwilę mieszając (uważać, aby się nie przypaliło). Po chwili wlać ostrożnie sos pomidorowy
i dokładnie wymieszać. Zmniejszyć płomień i chwilę smażyć.

Do sosu włożyć podsmażoną rybę, posmarować sosem. Na małym ogniu pod przykryciem smażyć przez ok. 10 min.

Podawać ciepłą, posypaną świeżą kolendrą z kawałkiem cytryny.

Smacznego.

  • łosoś-smażony
  • łosoś-smażony-przepis
(Visited 1 143 times, 1 visits today)

Dorota

Sernik Lekki Jak Puch
previous
Sernik z budyniem lekki jak puch
Tatar z Łososia
next
Tatar z Łososia z Musem z Awokado
Sernik Lekki Jak Puch
previous
Sernik z budyniem lekki jak puch
Tatar z Łososia
next
Tatar z Łososia z Musem z Awokado

2 komentarze Ukryj

Łosoś jest jedną z najdroższych ryb w Polsce i osobiście uważam, że trochę szkoda go wrzucać na patelnie, ponieważ traci on swoje walory zdrowotne. Przepis jak najbardziej mi sie podboba, chociaż z pewnością bym go zmodyfikował i po przygotowaniu sosu zapiekł w piekarniku.
Pozdrawia
Robert

Jeżeli koszt produktu ma decydować jak przyrządzać potrawę… Jednak przy smażeniu łosoś traci nieco rtęci ze sztucznego karotenu, a więc zyskuje:)

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »