Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na tego łososia pochodzi z bardzo popularnej i pięknej książki ,,Jerusalem”. Dostałam ją kilka miesięcy temu, ale do tej pory tylko oglądałam i czytałam sycąc oczy pięknymi zdjęciami. Dopiero Michał, narzeczony mojej siostry namówił mnie na przygotowanie tego niezwykle pysznego dania. Delikatna ryba i ostry sos pasują do siebie idealnie.
To połączenie dość egzotyczne i niezwykłe. Bardzo w moim guście.
Polecam mamy idealny czas dla przepisów na ryby.
Łosoś w Sosie Chraimeh
Składniki na ok. 800 gr ryby:
- 800 gr filetu z łososia lub 3 steki średniej wielkości
- ok. 110 ml. oleju
- ok. 3 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
*Ponadto na pastę:
- 2-4 łyżki oleju
- 5 dużych ząbków czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonej papryki chili
- 1 mała papryczka chili (opcjonalnie)
Ponadto do sosu:
- 150 ml. wody
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- Sól i pieprz
- Kolendra do przybrania
- 1 cytryna pokrojona na ćwiartki do przybrania
Sposób przygotowania:
Łososia umyć osuszyć, z filetu odciąć skórę, na stekach skórę zostawić.
Mąkę wymieszać z solą i pieprzem, obtoczyć rybę. Usmażyć na oleju po ok. 3 min z każdej strony. Wyjąć i odłożyć na bok.
Przygotować sos:
W malakserze połączyć wszystkie składniki wymienione *na pastę zmiksować, powinna powstać dość gęsta pasta.
W naczyniu szklanym połączyć wodę, pastę pomidorową, cukier, sok z cytryny, wymieszać. Odstawić.
Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, na bardzo ciepły wyłożyć pastę z przypraw, smażyć chwilę mieszając (uważać, aby się nie przypaliło). Po chwili wlać ostrożnie sos pomidorowy
i dokładnie wymieszać. Zmniejszyć płomień i chwilę smażyć.
Do sosu włożyć podsmażoną rybę, posmarować sosem. Na małym ogniu pod przykryciem smażyć przez ok. 10 min.
Podawać ciepłą, posypaną świeżą kolendrą z kawałkiem cytryny.
Smacznego.
2 komentarze Ukryj
Łosoś jest jedną z najdroższych ryb w Polsce i osobiście uważam, że trochę szkoda go wrzucać na patelnie, ponieważ traci on swoje walory zdrowotne. Przepis jak najbardziej mi sie podboba, chociaż z pewnością bym go zmodyfikował i po przygotowaniu sosu zapiekł w piekarniku.
Pozdrawia
Robert
Jeżeli koszt produktu ma decydować jak przyrządzać potrawę… Jednak przy smażeniu łosoś traci nieco rtęci ze sztucznego karotenu, a więc zyskuje:)