Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Niezwykle puszysty i delikatny sernik z budyniem, przypomina właściwie serową piankę. Pieczemy tradycyjnie, czyli długo i w niskiej temperaturze. W serniku nie ma tłuszczu za to jest budyń w proszku. Przed podaniem sernik trzeba bardzo dokładnie wystudzić i schłodzić, nie koniecznie w lodówce, ale najlepiej jest zostawić go na całą noc w chłodnym miejscu.
Będziecie zaskoczeni jak puszysty i lekki jest ten sernik 🙂
Sernik z Budyniem Lekki jak Puch
Składniki:
- 1 kg sera na serniki, trzykrotnie mielonego
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek białka i żółtka osobno (L)
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
- 1 łyżka kakao w proszku
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C grzałka góra/dół. Formę posmarować masłem i wysypać mąką, Najlepsza będzie tortownica z rozpinanym brzegiem, śr. 24 cm.
W misie miksera, żółtka z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym zmiksować na jasną masę. Dodać ser i dokładnie zmiksować, do całkowitego połączenia, na średnich obrotach. Cały czas miksując wsypać kaszę manną a następnie budyń. Mieszać tylko do całkowitego połączenia się składników. Odstawić.
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec wsypać pozostały cukier (1/2 szklanki), miksować jeszcze ok. 3 min. Powinna powstać sztywna, lśniąca piana.
Masę serową wymieszać delikatnie z pianą z białek. Najpierw wkładamy połowę piany, mieszamy. Następnie przekładamy pozostałą i mieszamy delikatnie do całkowitego połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Wierzch posypujemy kakao, przy pomocy np. trzonka łyżki mieszamy ser z kako tworząc ,,esy-floresy” .
Wstawiamy formę do gorącego piekarnika.
Pierwsze 15 min pieczemy w 175 st.C. następnie zmniejszamy grzanie do 120 st.C. i pieczemy przez 70-80 min. Studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 20 min. następnie wyjmyjemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia (nie wyjmujemy z formy do póki sernik nie będzie całkowicie wystudzony). Nożem obrysowujemy ciasto w formie a następnie rozpinamy rant.
Sernik jest bardzo delikatrny i puszysty, najłatwiej kroi się go grubym nożem.
Smacznego.
23 komentarze Ukryj
Witam, mam pytanie na jakiej wielkości brytfannę jest ten sernik??
U mnie 32 x 32 cm, ale można w większej bo rośnie w czasie pieczenia
Przepyszny, robiłam już trzykrotnie, zawsze wychodzi 😍
Faktycznie wygląda jak sernikowa chmurka 🙂
Zrobilam na wlasne urodziny. Wyszedl calkiem, calkiem no nie tak piekny jak na Twoim zdjeciu ale i tak zrobil furore!! 🙂
Sernik wyszedł mi cudowny! Dokładnie taki jak lubię, puszysty, wyrośnięty i jasny. Ser wylałam na biszkopty :-)zjadłyśmy go z córką z malinami. Dziękuję za Pani przepis.
Bardzo się cieszę, że smakował. To nasz ulubiony sernik 😀
Witam. Co mozna dac zamiast kaszy manny? Drugi budyn?
Zamiast kaszy manny można dać łyżkę mąki ziemniaczanej 🙂
Własnie wyjęłyśmy sernik z piekarnika. Jest przepyszny. Najlepszy jaki w zyciu jadłyśmy. Jutro robimy jeszcze jeden – tego juz prawie nie ma:)
Mój ulubiony, zawsze robi wrażenie. Dziękuję
Bardzo się cieszę!!! To rownież mój ulubiony sernik 🙂
A piecze Pani na termoobiegu?
wspaniały sernik 🙂
Przepyszny i łatwy do zrobienia. Polecam:)
Czy można zastąpić cukier erytrolem?
MOżna.
Czy może być ser z wiaderka z Piątnicy
Sernik rewelacja. Delikatny, puszysty i wilgotny . Nie przesłodzony a na dodatek robi się go bardzo szybko. Świetny przepis aby zaangażować do pomocy dzieci. Czyli taki jakiego szukałam. Już wiem że będę to piekła na chrzciny. Polecam.
Witam 😉 czy do tego sernika nie dodajemy masła ? czy z powodu dodatku masła inne serniki są “ciężkie” ?, pozdrawiam, Świetny blog P. Doroto 🙂
Pani Doroto, nie zgadzają mi się wielkości foremki. W przepisie podaje Pani tortownicę o średnicy 26 cm, co daje ok. 530 cm, a w odpowiedzi na komentarz formę 32×32, co daje 1024cm, czyli prawie 2 razy więcej. To która będzie bardziej odpowiednia?
32×32 cm w takiej piekłam swój sernik.
W końcu idealny sernik 🙂 Piekłam na spodzie z kruchych ciastek i polałam polewą z białej czekolady, Wyszedł boski, puszysty, lekki i mokry.