0 0
Sernik z budyniem lekki jak puch

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sernik z budyniem lekki jak puch

  • 8 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Niezwykle puszysty i delikatny sernik z budyniem, przypomina właściwie serową piankę. Pieczemy tradycyjnie, czyli długo i w niskiej temperaturze. W serniku nie ma tłuszczu za to jest budyń w proszku. Przed podaniem sernik trzeba bardzo dokładnie wystudzić i schłodzić, nie koniecznie w lodówce, ale najlepiej jest zostawić go na całą noc w chłodnym miejscu.

Będziecie zaskoczeni jak puszysty i lekki jest ten sernik 🙂

 

sernik-z-kakao-smietankowy

 

Sernik z Budyniem Lekki jak Puch

Składniki:

  • 1 kg sera na serniki, trzykrotnie mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek białka i żółtka osobno (L)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru) 
  • 1 łyżka kakao w proszku 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C grzałka góra/dół. Formę posmarować masłem i wysypać mąką, Najlepsza będzie tortownica z rozpinanym brzegiem, śr. 24 cm.

W misie miksera, żółtka z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym zmiksować na jasną masę.  Dodać ser i dokładnie zmiksować, do całkowitego połączenia, na średnich obrotach.  Cały czas miksując wsypać kaszę manną a następnie budyń. Mieszać tylko do całkowitego połączenia się składników. Odstawić.

Białka ubić na sztywną pianę pod koniec wsypać pozostały cukier (1/2 szklanki), miksować jeszcze ok.  3 min. Powinna powstać sztywna, lśniąca piana.

Masę serową wymieszać delikatnie z pianą z białek. Najpierw wkładamy połowę piany, mieszamy. Następnie przekładamy pozostałą i mieszamy delikatnie do całkowitego połączenia się składników.

Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Wierzch posypujemy kakao, przy pomocy np. trzonka łyżki mieszamy ser z kako tworząc ,,esy-floresy” .

Wstawiamy formę do gorącego piekarnika.

Pierwsze 15 min pieczemy w 175 st.C. następnie zmniejszamy grzanie do 120 st.C. i pieczemy przez 70-80 min. Studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 20 min. następnie wyjmyjemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia (nie wyjmujemy z formy do póki sernik nie będzie całkowicie wystudzony). Nożem obrysowujemy ciasto w formie a następnie rozpinamy rant.

Sernik jest bardzo delikatrny i puszysty, najłatwiej kroi się go grubym nożem.

Smacznego.

 

serni-z-kakako

 

 

 

(Visited 82 358 times, 3 visits today)

Dorota

Cranberry Noel
previous
Cranberry Noёl – Ciasteczka Żurawinowe
next
Łosoś Smażony w Sosie Chraimeh
Cranberry Noel
previous
Cranberry Noёl – Ciasteczka Żurawinowe
next
Łosoś Smażony w Sosie Chraimeh

23 komentarze Ukryj

Zrobilam na wlasne urodziny. Wyszedl calkiem, calkiem no nie tak piekny jak na Twoim zdjeciu ale i tak zrobil furore!! 🙂

Sernik wyszedł mi cudowny! Dokładnie taki jak lubię, puszysty, wyrośnięty i jasny. Ser wylałam na biszkopty :-)zjadłyśmy go z córką z malinami. Dziękuję za Pani przepis.

Własnie wyjęłyśmy sernik z piekarnika. Jest przepyszny. Najlepszy jaki w zyciu jadłyśmy. Jutro robimy jeszcze jeden – tego juz prawie nie ma:)

Sernik rewelacja. Delikatny, puszysty i wilgotny . Nie przesłodzony a na dodatek robi się go bardzo szybko. Świetny przepis aby zaangażować do pomocy dzieci. Czyli taki jakiego szukałam. Już wiem że będę to piekła na chrzciny. Polecam.

Witam 😉 czy do tego sernika nie dodajemy masła ? czy z powodu dodatku masła inne serniki są “ciężkie” ?, pozdrawiam, Świetny blog P. Doroto 🙂

Pani Doroto, nie zgadzają mi się wielkości foremki. W przepisie podaje Pani tortownicę o średnicy 26 cm, co daje ok. 530 cm, a w odpowiedzi na komentarz formę 32×32, co daje 1024cm, czyli prawie 2 razy więcej. To która będzie bardziej odpowiednia?

W końcu idealny sernik 🙂 Piekłam na spodzie z kruchych ciastek i polałam polewą z białej czekolady, Wyszedł boski, puszysty, lekki i mokry.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »