Indyk pieczony to świetne danie na każdą okazję. Mięso pieczone w rękawie jest soczyste i delikatne. Doskonale sprawdzi się na codzienny rodzinny obiad, ale również na świąteczną wieczerzę.
Na dodatek podajemy pieczone ziemniaki, kluski kładzione lub kopytka.
Jedno z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych dań jakie robię. Bardzo polecam, tak upieczone mięso smakuje wszystkim, małym i dorosłym.
Smacznego 🙂
Przepisy na dania z Indyka

SKŁADNIKI
- ok. 1 kg. piersi indyka
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki wody
przygotowanie
Mięso umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Odłożyć.
PRZYGOTOWANIE MIESZANKI PRZYPRAW:
W szklanej misce połączyć sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą, czosnek, dokładnie wymieszać.
W przyprawach dokładnie obtoczyć mięso. Na koniec posypać indyka majerankiem. Odłożyć na godzinę, lub na noc do lodówki.Na dużej patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim indyka ze wszystkich stron.
Zrumienione mięso włożyć do rękawa do pieczenia. Odrobiną gorącej wody opłukać patelnię i wlać tę wodę do mięsa. Na koniec włożyć do rękawa masło. Zamknąć rękaw, ponacinać niewielkie dziurki, żeby w czasie pieczenia gorące powietrze nie rozerwało worka.
Piec w 180 st.C. z termoobiegiem przez 55 min.
Wyjąć upieczone mięso, odstawić na 6-7 min.
następnie rozciąć rękaw, wyjąć indyka na talerz, a sos wlać do sosjerki.
Mięso kroić ostrym nożem na średniej grubości plastry.
Podawać indyka polanego sosem pieczeniowym.
Filmy z przepisami na Obiad