• Home
  • Filmy
  • Pieczeń z Piersi Indyka – przepis z filmem

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Pieczeń z Piersi Indyka – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pieczeń z Piersi Indyka – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Indyk pieczony to świetne danie na każdą okazję. Mięso pieczone w rękawie jest soczyste i delikatne. Doskonale sprawdzi się na codzienny rodzinny obiad, ale również na świąteczną wieczerzę.
Na dodatek podajemy pieczone ziemniaki, kluski kładzione lub kopytka.

Jedno z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych dań jakie robię. Bardzo polecam, tak upieczone mięso smakuje wszystkim, małym i dorosłym.

Smacznego 🙂

 

 

 

Pieczeń z Indyka

Pieczeń z Piersi Indyka

Składniki:

  • ok. 1 kg. piersi indyka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki wody 
(Visited 1 496 times, 6 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Odłożyć.

2
Done

Przygotowanie mieszanki przypraw:

W szklanej misce połączyć sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą, czosnek, dokładnie wymieszać.
W przyprawach dokładnie obtoczyć mięso. Na koniec posypać indyka majerankiem. Odłożyć na godzinę, lub na noc do lodówki.

3
Done

Na dużej patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim indyka ze wszystkich stron.
Zrumienione mięso włożyć do rękawa do pieczenia. Odrobiną gorącej wody opłukać patelnię i wlać tę wodę do mięsa. Na koniec włożyć do rękawa masło. Zamknąć rękaw, ponacinać niewielkie dziurki, żeby w czasie pieczenia gorące powietrze nie rozerwało worka.

4
Done

Piec w 180 st.C. z termoobiegiem przez 55 min.
Wyjąć upieczone mięso, odstawić na 6-7 min.
następnie rozciąć rękaw, wyjąć indyka na talerz, a sos wlać do sosjerki.
Mięso kroić ostrym nożem na średniej grubości plastry.
Podawać indyka polanego sosem.
Smacznego :)

Dorota

Pieczona Brukselka
previous
Brukselka Pieczona z Miodem – przepis z filmem
Zapiekanka Ziemniaczano-Mięsna
next
Zapiekanka Ziemniaczano–Mięsna – przepis z filmem
Pieczona Brukselka
previous
Brukselka Pieczona z Miodem – przepis z filmem
Zapiekanka Ziemniaczano-Mięsna
next
Zapiekanka Ziemniaczano–Mięsna – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię