Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Naprawdę pyszny sernik upieczony z twarogu naturalnego, a nie sera mielonego, czyli sernikowego. Bez obawy sernik jest aksamitny i zupełnie nie czuje się grudek w serze.
Ponadto sernik piekłam w kąpieli wodnej. Przed wstawieniem formy z sernikiem do piekarnika należy bardzo dokładnie zwinąć ją w folię aluminiową, a następnie umieścić w dużej formie, którą napełniamy wrzątkiem.
Wszyscy, który jedli ten sernik byli zachwyceni, Ciasto jest dość słodkie i dla tego ja nie dodawałam cukru do musu z czarnych porzeczek, dzięki temu, miałam kwaśny akcent przy słodkim cieście.
Oczywiście sernik można upiec również bez bezy, ale wtedy należy piec go przez 75 min, w temp. 170 st.C. z termoobiegiem.
Bardzo polecam 🙂

Sernik z bezą
Składniki na 22 cm tortownicę:
- 450 g twarogu naturalnego śmietankowego )
- 170 g cukru
- 2 jajka
- 80 ml. śmietany (ok. 1/3 szklanki)
- 80 ml. śmietany kremówki (30%) (ok. 1/3 szkl.)
- zapach waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kaszy manny
Na kruchy spód:
- ok. 200 g herbatników
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 łyżeczki cukru
Na bezę:
- 3 białka
- 1 łyżeczka Cream of tartar lub 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g cukru
Na mus z porzeczek
- 150 g czarnych porzeczek
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przygotowanie kruchego spodu:
Przygotowanie bezy:
Przygotowanie musu z czarnych porzeczek:
Przygotowanie masy serowej:
Do misy miksera włożyć ser i cukier, zmiksować na średnich obrotach (najlepiej płaską końcówką), powinna powstać jednolita masa. Cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym jajku, zapach waniliowy, śmietanę kremówkę i śmietanę. Miksować tylko do połączenia składników. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i kaszę manną, zmiksować. Powstanie luźna masa.
Masę serową przelać do formy dokładnie owiniętej folią aluminiową.
Wstawić do większej formy do pieczenia, tak aby sernik piekł się w kąpieli wodnej (zdjęcie).
Dużą formę napełnić wrzątkiem do połowy foremki z masą serową.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec 1 godz. (będziemy piec w sumie 1,5 godz.)
Po 60 min., sernik powinien być upieczony, wtedy na wierzch wykładamy bezę.
Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 120 st.C. i wstawiamy sernik z bezą.
Pieczemy ok. 30 min. (beza prawdopodobnie lekko się zrumieni, ale to nie szkodzi), do chwili kiedy wierzch bezy jest kruchy.
Studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 30 min.
Wyjmujemy z piekarnika, a następnie z foremki z wodą i pozostawimy do całkowitego wystygnięcia. Zimny sernik wyjmujemy z formy. Bezę polewamy musem z czarnych porzeczek.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego

3 komentarze Ukryj
poproszę kawałek, wygląda obłędnie:)
Dziękuję i zapraszam 🙂
Fantastyczny pomysł! Jeszcze nie jadłam takiego sernika. A kocham serniki. Na pewno wypróbuję.