• Home
  • Bezy
  • Sernik z bezą i musem z czarnych porzeczek
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Sernik z bezą i musem z czarnych porzeczek

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sernik z bezą i musem z czarnych porzeczek

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Naprawdę pyszny sernik upieczony z twarogu naturalnego, a nie sera mielonego, czyli sernikowego. Bez obawy sernik jest aksamitny i zupełnie nie czuje się grudek w serze.

Ponadto sernik piekłam w kąpieli wodnej. Przed wstawieniem formy z sernikiem do piekarnika należy bardzo dokładnie zwinąć ją w folię aluminiową, a następnie umieścić w dużej formie, którą napełniamy wrzątkiem.

Wszyscy, który jedli ten sernik byli zachwyceni, Ciasto jest dość słodkie i dla tego ja nie dodawałam cukru do musu z czarnych porzeczek, dzięki temu, miałam kwaśny akcent przy słodkim cieście.

Oczywiście sernik można upiec również bez bezy, ale wtedy należy piec go przez 75 min, w temp. 170 st.C. z termoobiegiem.

Bardzo polecam 🙂

 

[mp_image id=”6515″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”50,50,none,none”]

 

Sernik z bezą

Składniki na 22 cm tortownicę:

  • 450 g twarogu naturalnego śmietankowego )
  • 170 g cukru
  • 2 jajka
  • 80 ml. śmietany (ok. 1/3 szklanki)
  • 80 ml. śmietany kremówki (30%) (ok. 1/3 szkl.)
  • zapach waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kaszy manny

Na kruchy spód:

  • ok. 200 g herbatników
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki cukru

Na bezę:

  • 3 białka
  • 1 łyżeczka Cream of tartar lub 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g cukru

Na mus z porzeczek

  • 150 g czarnych porzeczek
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem. 
Przygotowanie kruchego spodu:
W malakserze lub wałkiem do ziemniaków pokruszyć herbatniki. Dodać roztopione masło i cukier, wymieszać. Wylepić spód tortownicy. Odstawić.
Przygotowanie bezy:
W czystej misie miksera umieścić białka i cream of tartar (jeśli go nie mamy, to w zamian sok z cytryny dodajemy dopiero na końcu), miksować na średnich obrotach końcówką do ubijania białek , kiedy zacznie tworzyć się piana  po 1 łyżce dodajemy cukier, zwiększamy obroty i ubijamy ok. 7 min.
Powinniśmy otrzymać gęstą i lśniącą pianę.
Przygotowanie musu z czarnych porzeczek:
Porzeczki umyć, oczyścić i zmiksować z cukrem. Przetrzeć przez gęste sitko, tak żeby usunąć wszystkie pestki i pozostałości skórki. Odstawić.
Przygotowanie masy serowej:

Do misy miksera włożyć ser i cukier, zmiksować na średnich obrotach (najlepiej płaską końcówką), powinna powstać jednolita masa. Cały czas miksując dodajemy kolejno po jednym jajku, zapach waniliowy, śmietanę kremówkę i śmietanę. Miksować tylko do połączenia składników. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i kaszę manną, zmiksować. Powstanie luźna masa.

Masę serową przelać do formy dokładnie owiniętej folią aluminiową.
Wstawić do większej formy do pieczenia, tak aby sernik piekł się w kąpieli wodnej (zdjęcie).

Dużą formę napełnić wrzątkiem do połowy foremki z masą serową.

Wstawić do gorącego piekarnika i piec 1 godz. (będziemy piec w sumie 1,5 godz.)

Po 60 min., sernik powinien być upieczony, wtedy na wierzch wykładamy bezę.

Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 120 st.C. i wstawiamy sernik z bezą.

Pieczemy ok. 30 min. (beza prawdopodobnie lekko się zrumieni, ale to nie szkodzi), do chwili kiedy wierzch bezy jest kruchy.

Studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 30 min.

Wyjmujemy z piekarnika, a następnie z foremki z wodą i pozostawimy do całkowitego wystygnięcia. Zimny sernik wyjmujemy z formy. Bezę polewamy musem z czarnych porzeczek.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego :)

 

[mp_image_slider ids=”6513,6514,6512″ animation=”fade” smooth_height=”false” slideshow=”true” slideshow_speed=”4″ animation_speed=”600″ control_nav=”true”]

 

[mp_image id=”6518″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”center”]

 

 

(Visited 1 116 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Najłatwiejsze ciasto z owocami i maślanką
next
Jogurtowe ciasto czekoladowe z czarnymi porzeczkami
previous
Najłatwiejsze ciasto z owocami i maślanką
next
Jogurtowe ciasto czekoladowe z czarnymi porzeczkami

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię