W Ikea kupiłam dwie małe 13 cm., foremki o różnych kształtach. Każda jest inna i dlatego chciałam upiec w nich dwa różne ciasta.
ajpierw myślałam o cieście z czerwonymi i czarnymi porzeczkami.
W końcu jednak upiekłam dwa jednakowe, czekoladowo-jogurtowe z czarnymi porzeczkami. Ciasto jest pyszne, delikatne, miękkie i bardzo intensywne w smaku, niezbyt słodkie dzięki porzeczkom.
Doskonałe na podwieczorek, z filiżanką kawy lub dla dzieci ze szklanką mleka. Ciasto bardzo dobrze się przechowuje, po całkowitym wystudzeniu chowamy je do szczelnego pojemnika i trzymamy w chłodnym miejscu.
Polecam 🙂
Jogurtowe Ciasto Czekoladowe z Czarnymi Porzeczkami
Składniki
suche składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej – 1 łyżka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
mokre składniki:
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 3 jajka (L)
- 1 1/3 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- skórka otarta z 1 cytryny
ponadto:
- ok. 400-500 g czarnych porzeczek
- cukier puder do oprószenia ciasta
Składniki:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałka góra/dół.
Z mąki ziemniaczanej odjąć 1 łyżkę i zastąpić ją kakao.
W średniej misce: połączyć suche składniki: mąki, kakao, proszek, sodę i sól – dokładnie wymieszać. Odstawić.
W dużej misce: połączyć mokre składniki: jogurt, cukier, cukier wanilinowy, jajka, olej i skórkę z pomarańczy – dokładnie wymieszać najlepiej kuchenną rózgą.
Do mokrych wsypać suche składniki – wymieszać dokładnie.
Porzeczki umyć, oczyścić i lekko osuszyć. Włożyć do miseczki i oprószyć mąką, potrząsnąć, żeby wszystkie owoce pokryły się mąką.
Porzeczki wrzucić do miski z ciastem, delikatnie wymieszać.
Ciasto rozlać do dwóch małych (2 x 13 cm.), lub jednej dużej foremki (24 cm).
Piec w 180 st.C. grzałki góra/dół, małe foremki 30-35 min, większa 40 -45 min, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia na kuchennej kratce.
Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂