• Home
  • Ciasta
  • Jogurtowe ciasto czekoladowe z czarnymi porzeczkami
Jogurtowe ciasto czekoladowe z czarnymi porzeczkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Jogurtowe ciasto czekoladowe z czarnymi porzeczkami

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    W Ikea kupiłam dwie małe 13 cm., foremki o różnych kształtach. Każda jest inna i dlatego chciałam upiec w nich dwa różne ciasta. Najpierw myślałam o cieście z czerwonymi i czarnymi porzeczkami.
    W końcu jednak upiekłam dwa jednakowe, czekoladowo-jogurtowe z czarnymi porzeczkami. Ciasto jest pyszne, delikatne, miękkie i bardzo intensywne w smaku, niezbyt słodkie dzięki porzeczkom.

    Doskonałe na podwieczorek, z filiżanką kawy lub dla dzieci ze szklanką mleka. Ciasto bardzo dobrze się przechowuje, po całkowitym wystudzeniu chowamy je do szczelnego pojemnika i trzymamy w chłodnym miejscu.

    Polecam 🙂

     

     

    Jogurtowe ciasto czekoladowe z czarnymi porzeczkami

    Składniki

    suche składniki:
    • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
    • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej – 1 łyżka
    • 1 łyżka kakao
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody
    • szczypta soli
    mokre składniki:
    • 1 szklanka jogurtu greckiego
    • 3 jajka (L)
    • 1 1/3 szklanki cukru
    • 1 cukier wanilinowy
    • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
    • skórka otarta z 1 cytryny
    ponadto:
    • ok. 400-500 g czarnych porzeczek
    • cukier puder do oprószenia ciasta

    Składniki:

    Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałka góra/dół. 

    Z mąki ziemniaczanej odjąć 1 łyżkę i zastąpić ją kakao.

    W średniej misce: połączyć suche składniki: mąki, kakao, proszek, sodę i sól – dokładnie wymieszać. Odstawić.

    W dużej misce: połączyć mokre składniki: jogurt, cukier, cukier wanilinowy, jajka, olej i skórkę z pomarańczy – dokładnie wymieszać najlepiej kuchenną rózgą.

    Do mokrych wsypać suche składniki – wymieszać dokładnie.

    Porzeczki umyć, oczyścić i lekko osuszyć. Włożyć do miseczki i oprószyć mąką, potrząsnąć, żeby wszystkie owoce pokryły się mąką.
    Porzeczki wrzucić do miski z ciastem, delikatnie wymieszać.

    Ciasto rozlać do dwóch małych (2 x 13 cm.), lub jednej dużej foremki (24 cm).

    Piec w 180 st.C. grzałki góra/dół, małe foremki 30-35 min, większa 40 -45 min, do suchego patyczka.

    Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia na kuchennej kratce.

    Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.

    Smacznego 🙂

     

    • ciasto-z-owocami
    • porzeczki-przepisy

     

    (Visited 893 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Sernik z bezą i musem z czarnych porzeczek
    next
    Kruche ciasto ze śliwkami
    previous
    Sernik z bezą i musem z czarnych porzeczek
    next
    Kruche ciasto ze śliwkami

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »