• Home
  • Ciasta
  • Jogurtowe ciasto czekoladowe z czarnymi porzeczkami
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Jogurtowe ciasto czekoladowe z czarnymi porzeczkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Jogurtowe ciasto czekoladowe z czarnymi porzeczkami

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

W Ikea kupiłam dwie małe 13 cm., foremki o różnych kształtach. Każda jest inna i dlatego chciałam upiec w nich dwa różne ciasta. Najpierw myślałam o cieście z czerwonymi i czarnymi porzeczkami.
W końcu jednak upiekłam dwa jednakowe, czekoladowo-jogurtowe z czarnymi porzeczkami. Ciasto jest pyszne, delikatne, miękkie i bardzo intensywne w smaku, niezbyt słodkie dzięki porzeczkom.

Doskonałe na podwieczorek, z filiżanką kawy lub dla dzieci ze szklanką mleka. Ciasto bardzo dobrze się przechowuje, po całkowitym wystudzeniu chowamy je do szczelnego pojemnika i trzymamy w chłodnym miejscu.

Polecam 🙂

 

[mp_image id=”10696″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”20,50,none,none”]

 

Jogurtowe ciasto czekoladowe z czarnymi porzeczkami

Składniki

suche składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej – 1 łyżka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
mokre składniki:
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 3 jajka (L)
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
ponadto:
  • ok. 400-500 g czarnych porzeczek
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Składniki:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałka góra/dół. 

Z mąki ziemniaczanej odjąć 1 łyżkę i zastąpić ją kakao.

W średniej misce: połączyć suche składniki: mąki, kakao, proszek, sodę i sól – dokładnie wymieszać. Odstawić.

W dużej misce: połączyć mokre składniki: jogurt, cukier, cukier wanilinowy, jajka, olej i skórkę z pomarańczy – dokładnie wymieszać najlepiej kuchenną rózgą.

Do mokrych wsypać suche składniki – wymieszać dokładnie.

Porzeczki umyć, oczyścić i lekko osuszyć. Włożyć do miseczki i oprószyć mąką, potrząsnąć, żeby wszystkie owoce pokryły się mąką.
Porzeczki wrzucić do miski z ciastem, delikatnie wymieszać.

Ciasto rozlać do dwóch małych (2 x 13 cm.), lub jednej dużej foremki (24 cm).

Piec w 180 st.C. grzałki góra/dół, małe foremki 30-35 min, większa 40 -45 min, do suchego patyczka.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia na kuchennej kratce.

Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

[mp_image_slider ids=”10697,10698,10699″ animation=”fade” smooth_height=”false” slideshow=”true” slideshow_speed=”3″ animation_speed=”600″ control_nav=”true” margin=”20,100,none,none”]

 

(Visited 382 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Sernik z bezą i musem z czarnych porzeczek
next
Kruche ciasto ze śliwkami
previous
Sernik z bezą i musem z czarnych porzeczek
next
Kruche ciasto ze śliwkami

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię