Składniki
-
na ciasto
-
170g zimnego masła
-
300g mąki pszennej
-
1 (40g) budyń waniliowy
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
120g cukru brązowego
-
1/4 łyżeczki soli
-
1 żółtko
-
1 jajko
-
1/2 sok z cytryny
-
ponadto
-
600 g śliwek węgierek
-
2 łyżki cukru brązowego
-
1/4 łyżeczki (opcjonalnie) cynamonu
-
do posmarowania ciasta białko
-
do oprószenia ciasta cukier puder
-
opcjonalnie do podania lody waniliowe
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Uwielbiam śliwki chyba tak samo jak truskawki i jabłka. Przez cały rok czekam te świeże, a najbardziej na ,,węgierki”. W naszym ogrodzie rosła kiedyś piękna śliwka, która rodziła duże, fioletowe owoce, nie pamiętam jak się nazywały, ale pamiętam jak wszyscy chodziliśmy pod drzewo i zrywaliśmy cudowne słodkie śliwki, tyko tyle żeby zjeść od razu. Dzisiaj już jej nie ma i nie wiem co się z nią stało, muszę zapytać mamę może pamięta.
śliwki to początek roku szkolnego, nieuchronnie zbliża się wrzesień, a z nim wróci cały pośpiech i obowiązki. Dlatego śliwki osłodzą nam ten czas, znacznie łatwiej czekać na jesień w ich towarzystwie.
Na życzenie moich chłopaków upiekłam więc nasze ulubione kruche ciasto ze śliwkami.
Do śliwek dodaję odrobinę cynamonu, który podkreśli ich smak. Ja cynamon uwielbiam, ale chłopaki niekoniecznie, dlatego daję go tylko odrobinę, tak żebym ja wiedziała, że tam jest, a oni go nie wyczuwali. Jeśli Wy lubicie cynamon możecie dodać go do śliwek nieco więcej, pół łyżeczki będzie idealną ilością.
Smacznego śliwkowego sezonu 🙂
Steps
1
Done
|
Przygotowanie ciastaW misie malaksera lub na stolnicy połączyć razem: mąkę, proszek budyniowy, sól i proszek do pieczenia, cukier wymieszać wszystko. Do suchych składników dodać pokrojone w kostkę masło, jajko i żółtko, dokładnie posiekać. Na koniec wlać sos z cytryny i siekać do chwili kiedy powstanie jednolite wilgotne ciasto. |
2
Done
|
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, szybko zagnieść i uformować wałek. Odciąć 1/3 ilości ciasta. Każdy kawałek owinąć w osobny kawałek foli spożywczej i włożyć do zamrażalnika |
3
Done
|
W międzyczasie umyć śliwki, usunąć pestki. Włożyć do dużej miski, posypać cukrem i cynamonem, wymieszać, odstawić. Formę do ciasta (u mnie 24 cm. forma do tart, ale może być kwadratowa lub tortownica), posmarować masłem i oprószyć tartą bułką lub mąką. Odstawić. |
4
Done
|
Wyjąć z zamrażarki większy kawałek ciasta, zetrzeć na tarce o grubych oczka. Ciastem wysypać spód foremki, lekko przygnieść, posmarować roztrzepanym białkiem, nakłuć wielcem. Ciasto podpiec 10 min. do zrumienienia. Wyjąć na wierzch wyłożyć przygotowane śliwki i zetrzeć pozostałą cześć ciasta. |
5
Done
|
Piec w 180 st.C porze 20 min, do zrumienienia wierzchu. |
6
Done
|
Wyjąć odstawić do przestygnięcia na kuchenną kratkę. Oprószyć cukrem pudrem. Podawać lekko ciepłe z kulką lodów waniliowych. |
7
Done
|
2 komentarze Ukryj
Dzień dobry Pani Doroto,
od dawna śledzę Pani propozycje i często korzystam
z przepisów. Bardzo dziękuje.
Dzisiaj chciałam upiec, na moje urodziny, Państwa ulubione kruche ciasto ze sliwkami, ale
w przepisie nie ma składników ,
tylko sposób wykonania.
Dla mnie niestety jest to problem. Czy mogę prosić o brakujące składniki.
Z góry dziękuje.
Załączam pozdrowienia i jeszcze raz bardzo dziękuje
za inspiracje.
Ewa Rajska
Jeśli wchodzi Pani z tel na przepis to proszę kliknąć w + przy składnikach i rozwinie się lista składników. To nowa funkcja na blogu 🙂 Dziękuję bardzo za miłe słowa.