Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne, delikatne i pulchne ciasto z dużą ilością letnich owoców. To takie ciasto, które pieczemy szybko i łatwo, jest go naprawdę dużo, więc każdy dostanie duży kawałek. Doskonale się przechowuje, po całkowitym wystudzeniu chowamy je do szczelnego pojemnika.
Zeby ciasto się udało, wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, masło bardzo miękkie, ale w lecie o to nietrudno. Jeśli będziecie to ciasto piekli w zimie, z mrożonych owoców, składniki wyjmiecie znacznie wcześniej , można nawet zostawić je po za lodówką na noc.
Ciasto jest doskonałe na podwieczorek lub na śniadanie, można upiec je z każdymi, miękkie owocami. Nie jest zbyt słodkie, dlatego ja polewam je zawsze lukrem lub oprószam cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.
To taki popularny, pyszny pewniak.
Polecam 🙂

Najłatwiejsze ciasto z owocami i maślanką
Składniki w temperaturze pokojowej:
- 200 g bardzo miękkiego masła
- 170 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 5 jajek (L)
- 300 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 200 ml. maślanki
- 5-6 kropli zapachu pomarańczowego
ponadto:
na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 4-5 łyżek soku z cytryny lub wody.
*Lukier: wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Powinien powstać gęsty lejący lukier. Jeśli jest zbyt rzadki dodać cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C grzałki góra/dół.
Formę do pieczenia (u mnie 28 cm.), posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, odstawić.
Masło i cukier zmiksować na jasną puszystą masę, końcówką do ubijania białek miksujemy na wysokich obrotach przez ok. 5-7 min.
Mąki, proszek, sodę i sól, wymieszać razem. Odstawić.
Miksując masę maślaną wbijać po jednym jajku, kolejne dodawać dopiero kiedy poprzednie zostanie dokładnie połączone z masą.
Następnie na przemian dodawać 1/3 mąki, 1/2 maślanki, 1/3 mąki, 1/2 maślanki i na koniec 1/3 mąki. Za każdym razem miksujemy do połączenia składników. Ważne, aby zacząć mąką i mąką skończyć dodawanie składników.
Na koniec wlać zapach pomarańczowy i krótko wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy, na wierzch wyłożyć owoce.
Piec w 175 st.C. (grzałki góra/dół) przez 30-35 min do suchego patyczka.
Studzić na kuchennej kratce. Chłodne ciasto *polukrować.
Smacznego 🙂
4 komentarze Ukryj
Wygląda dobrze, przy najbliższej okazji zrobię 🙂
A masa z masła i cukru, kiedy się łączy i z czym ?
Przepraszam ale rano chyba nie myślę zbyt przejrzyście. Wszystko już jasne. Pozdrawiam !
Czy mrożone owoce rozmrozić i dopiero dodać. Czy nie będzie to paćka?