• Home
  • Ciasta
  • Najłatwiejsze ciasto z owocami i maślanką
Najłatwiejsze ciasto z owocami i maślanką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Najłatwiejsze ciasto z owocami i maślanką

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Pyszne, delikatne i pulchne ciasto z dużą ilością letnich owoców. To takie ciasto, które pieczemy szybko i łatwo, jest go naprawdę dużo, więc każdy dostanie duży kawałek. Doskonale się przechowuje, po całkowitym wystudzeniu chowamy je do szczelnego pojemnika.

    Zeby ciasto się udało, wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, masło bardzo miękkie, ale w lecie o to nietrudno. Jeśli będziecie to ciasto piekli w zimie,  z mrożonych owoców, składniki wyjmiecie znacznie wcześniej , można nawet zostawić je po za lodówką na noc.

    Ciasto jest doskonałe na podwieczorek lub na śniadanie, można upiec je z każdymi, miękkie owocami. Nie jest zbyt słodkie, dlatego ja polewam je zawsze lukrem lub oprószam cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

    To taki popularny, pyszny pewniak.
    Polecam 🙂

     

    ciasto-ucierane

     

    Najłatwiejsze ciasto z owocami i maślanką

    Składniki w temperaturze pokojowej:

    • 200 g bardzo miękkiego masła
    • 170 g cukru
    • 1 cukier wanilinowy
    • 5 jajek (L)
    • 300 g mąki pszennej
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
    • szczypta soli
    • 200 ml. maślanki 
    • 5-6 kropli zapachu pomarańczowego
    ponadto:
    • ok. 300-400 g wiśni i czerwonych porzeczek (wydrylowanych i oczyszczonych)
    na lukier:
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 4-5 łyżek soku z cytryny lub wody. 

    *Lukier: wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Powinien powstać gęsty lejący lukier. Jeśli jest zbyt rzadki dodać cukru pudru.

    Sposób przygotowania:

    Piekarnik rozgrzać do 180 st.C grzałki góra/dół.

    Formę do pieczenia (u mnie 28 cm.), posmarować masłem i oprószyć tartą bułką, odstawić.

    Masło i cukier zmiksować na jasną puszystą masę, końcówką do ubijania białek miksujemy na wysokich obrotach przez ok. 5-7 min.

    Mąki, proszek, sodę i sól, wymieszać razem. Odstawić.

    Miksując masę maślaną wbijać po jednym jajku, kolejne dodawać dopiero kiedy poprzednie zostanie dokładnie połączone z masą.

    Następnie na przemian dodawać 1/3 mąki, 1/2 maślanki, 1/3 mąki, 1/2 maślanki i na koniec 1/3 mąki. Za każdym razem miksujemy do połączenia składników. Ważne, aby zacząć mąką i mąką skończyć dodawanie składników.

    Na koniec wlać zapach pomarańczowy i krótko wymieszać.

    Ciasto przełożyć do formy, na wierzch wyłożyć owoce.

    Piec w 175 st.C. (grzałki góra/dół) przez 30-35 min do suchego patyczka.

    Studzić na kuchennej kratce. Chłodne ciasto *polukrować.

    Smacznego 🙂

     

    • ciasto-z-owocami
    • ciasto
    • Najłatwiejsze Ciasto z Owocami

     

     

    (Visited 416 times, 1 visits today)

    Dorota

    Semifreddo z Czarnych Porzeczek
    previous
    Semifreddo z Czarnych Porzeczek
    next
    Sernik z bezą i musem z czarnych porzeczek
    Semifreddo z Czarnych Porzeczek
    previous
    Semifreddo z Czarnych Porzeczek
    next
    Sernik z bezą i musem z czarnych porzeczek

    4 komentarze Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię