Babeczki biszkoptowe  z wiśniami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babeczki biszkoptowe z wiśniami

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share


    Wakacje to czas, kiedy po moim domu nieustannie biega dwóch chłopców.  Kuchnia jest zawsze na ich ścieżce między pokojem Tadzia a ogrodem. W pędzie chwytają coś do jedzenia, lub picia, dlatego muszę być gotowa na dużą ilość przegryzek. Prawie codziennie piekę, więc babeczki, muffiny i ciasta pełne owoców, na stole stawiam misy z czereśniami i talerze z arbuzem, to wszystko znika niemal w oka mgnieniu.

    Dzisiaj postanowiłam wykorzystać pyszne wiśnie z naszego drzewa. To pierwszy rok, kiedy karłowata wisienka jest oblepiona owocami. Musimy się śpieszyć bo w kolejce czekają każdego rana Sójki, które zrywają owce razem z ogonkami. Nie wiedziałam, że ptaki tak robią, pamiętam szpaki, które czereśnie w ogrodzie rodziców, jadły prosto z drzewa. Sójki są inne, one zrywają wiśnie z ogonka i odfruwają. Wygląda to pięknie, ale trochę szkoda mi naszych owoców. Dzisiaj zebrałam wszystkie, które już dojrzały i upiekłam z nich  lekkie, biszkoptowo-kakaowe babeczki.

    Polecam 🙂

     

    muffiny, ciastka, ciastka przepis, ciastka z kremem, ciastka z kremem przepis,  przepisy, przepisy kulinarne, babeczki z kremem, babeczki z kremem przepis, przepisy na ciasta, przepisy dla dzieci, przepis na babeczki, przepis na naleśniki, maliny, maliny przepisy, ciasto z malinami,  babeczki, babeczki przepisy, biszkopt z olejem, biszkopt z olejem przepis, biszkopt, biszkopt przepis, babeczki, babeczki biszkoptowe, wiśnie, ciasto, przepisy

     

    Babeczki biszkoptowe z wiśniami

    Składniki na 14 – 16 szt.

    • 4 jajka żółtka i białka osobno (L) 
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 cukier wanilinowy
    • 1/2 szklanki oleju 
    • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka kakao 
    • ok. 300 g wiśni bez pestek
    • cukier puder do oprószenia 

    Sposób przygotowania:

    Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

    Białka ubić na pianę, pod koniec dodawać cukier w partiach po 1/4 szklanki, po każdym dodaniu miksować aż cukier całkowicie się rozpuści. Na koniec wsypać cukier wanilinowy i zmiksować. Powinna powstać sztywna, lśniąca piana.

    Do piany cały czas miksując dodać żółtka, zmiksować do całkowitego połączenia. Następnie ciągle miksując wlewać cienką stróżką olej. Miksować tylko do całkowitego połączenia składników.

    Mąkę, sol i proszek do pieczenia połączyć. Przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
    Na koniec wsypać kakao i zamieszać tak, aby powstały smugi.

    Wiśnie umyć i wydrylować, włożyć do miski, oprószyć mąką.

    Formę do muffinów wyłożyć papilotkami.

    Każdą foremkę napełnić do 3/4 wysokości ciastem, wcisnąć w każdą dwie wiśnie.

    Wstawić do gorącego piekarnika, piec w 180 st.C., 15-18 min, do suchego patyczka.

    Wyjąć i wystudzić na kuchennej kratce.
    Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

    Smacznego 🙂

    (Visited 730 times, 1 visits today)

    Dorota

    Sernik z Owocami
    previous
    Truskawkowy Sernik z Jogurtem Greckim
    Semifreddo z Czarnych Porzeczek
    next
    Semifreddo z Czarnych Porzeczek
    Sernik z Owocami
    previous
    Truskawkowy Sernik z Jogurtem Greckim
    Semifreddo z Czarnych Porzeczek
    next
    Semifreddo z Czarnych Porzeczek

    4 komentarze Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »