Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny, niezwykle puszysty i lekki sernik. Do masy dodajemy grecki jogurt co sprawia, że sernik jest bardzo wilgotny. To ciasto pieczemy długo w niskiej temperaturze i z grzałkami ustawionymi na góra/dół, dzięki takiemu pieczeniu sernik nie urośnie, a ca za tym idzie nie opadnie i nie popęka. Będzie miał jasny kolor i równy wierzch. Po upieczeniu trzeba go bardzo dokładnie wystudzić, a następnie schłodzić żeby lekko się usztywnił.
Nie przenoście sernika z podstawki na której był pieczony, bo istnieje duże prawdopodobieństwo, że bardzo się pokruszy. Ten sernik bardzo przypomina mus, jest niezwykle delikatny. Jeśli sernik nie zostanie od razu zjedzony, przechowujemy go w lodówce. U mnie nie bardzo jest co przechowywać bo piekę niewielkie serniki i moje chłopaki zjadają je w zawrotnym tempie.
Jeśli postanowicie upiec sernik z podwójnej porcji, czyli 1 kg sera, to wymagać będzie pieczenia przez 70-75 min i formy 26 cm.
Polecam 🙂

Sernik domowy z jogurtem greckim i truskawkami
Składniki:
- 500 g sera mielonego na sernik (u mnie President)
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 2 jajka XL lub 3 M białka i żółtka osobno
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy lub kilka kropel esencji waniliowej
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka kaszy manny (u mnie Lubella)
- ok. 200 g truskawek najlepsze są średnie
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 150 st.C. grzałka góra/dół.
Formę do pieczenia 22 cm. z rozpinanym rantem posmarować masłem i posypać kaszą manną, odstawić.
Truskawki umyć, oczyścić.
Żółtka zmiksować z 1/2 szklanki cukru pudru i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę.
W dużej misce połączyć ser z jogurtem, dokładnie wymieszać, wlać żółtka i ponownie dokładnie wymieszać rózgą lub zmiksować na niskich obrotach miksera.
Do masy serowej wsypać budyń i kaszę manną, dokładnie wymieszać.
Białka ubić na pianę pod koniec wsypać pozostały cukier puder (1/2 szklanki), miksować do chwili kiedy piana będzie sztywna i lśniąca. Pianę włożyć do masy serowej i wymieszać. Delikatnie wymieszać
do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do foremki, na wierzchu poukładać truskawki i wcisnąć je w sernik, tak żeby było widać czubki owoców.
Piec w 150 St.C. z grzałką góra/dół przez 60 min., po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku przez ok. 15 min. Wyjąć i całkowicie wystudzić, najlepiej zostawić na całą noc lub na 3-4 godz schłodzić
w lodówce.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Przepis na pyszny, puszysty jak puch Sernik z Budyniem znajdziecie tutaj:
Przepis na pyszne Serowe Ciasto Francuskie:
Idealny na lato pyszny Truskawkowy Sernik na Zimno
Jeden komentarz Ukryj
Jest absolutnie fantastyczny! Uwielbiamy go wszyscy. Bez truskawek jest również wyborny 🙂