0 0
Francuskie Ciasto Serowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Francuskie Ciasto Serowe

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne i bardzo proste francuskie ciasto serowe. W tym przepisie mamy wszystko co najlepsze, kruche ciasto i miękkie, słodkie serowe nadzienie, u mnie z dużą ilości pomarańczowej skórki. Ciasto pachnie przepięknie i cudownie smakuje. Lekko oprószone cukrem pudrem jest naprawdę eleganckim deserem.

Do ciasta można użyć francuskiego ciasta mrożonego lub świeżego, ja użyłam kupnego. Przed pieczeniem ciasto należy ponakłuwać widelce, żeby zbytnio nie rosło.
W czasie pieczenia należy kontrolować czas, ja piekłam ciasto 27 min i było bardzo przyrumienione, ale jeśli lubicie nieco mniej wypieczone, wystarczy piec je 24 – 25 min.

Ważne, aby ciasto bardzo dokładnie wystudzić, bo tylko zimne serowe nadzienie jest naprawdę smaczne. Polecam 🙂

 

Sernik Francuski

 

Francuskie Ciasto Serowe

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

  • 500 g sera białego na sernik (u mnie Pątnicy)

  • 3/4 szklanki cukru

  • 2 jajka (L)

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • zapach pomarańczowy

  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórki z syropu (drobno posiekanej)

  • skorka otarta z połowy pomarańczy 

  • 2 łyżki masła roztopione

  • 2 łyżki cukru 

Sposób przygotowania ciasta serowego:

Ciasto francuskie jeśli jest mrożone, rozmrozić.

Foremkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwa równe kawałki, każdy powinien być wielkości dna formy.
Wielkość foremki zależy od ilości ciasta jakie mamy, u mnie 25 x 25 cm.

Dno wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem (tak jak na zdjęciu). Odstawić.

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.

Przygotowanie nadzienia serowego:

Do dużej miski, może być misa miksera, włożyć ser, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną, skórkę pomarańczową i zapach. Wszytko dokładnie wymieszać. Powinna powstać jednolita masa.

Ser wyłożyć na przygotowane ciasto, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Wierzch posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem wymieszanym z otartą skórką pomarańczową.

Ciasto piec ok. 25 min, do zrumienienia.

Wyjąć i dokładnie wystudzić. Na ok. 1 godz. wstawić do lodówki, żeby ser stężał.

Posypać cukrem pudrem. Kroić bardzo ostrym nożem.

Smacznego 🙂

Przepis na domową skórkę w syropie (klik)

skórka-pomarańczowa

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Sernik Francuski
  • Sernik Francuski
  • Sernik Francuski
  • ciasto, ciasto przepisy, przepisy, ciasta przepisy, przepisy na ciasto, ciasto francuskie, ciasto francuskie przepisy, sernik, sernik przepisy, ciasto sernik, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje, kwestia smaku, kwestia smaku przepisy, moje wypieki, moje wypieki przepisy,

 

 

(Visited 11 579 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Drożdżówki z Jabłkami – film jak je zrobić
Piernik Domowy Staropolski
next
Piernik czekoladowy z musem jabłkowym
previous
Drożdżówki z Jabłkami – film jak je zrobić
Piernik Domowy Staropolski
next
Piernik czekoladowy z musem jabłkowym

6 komentarzy Ukryj

to może być smaczne…takie połączenie sernika z kruchym, francuskim ciastkiem…hmmmm, chyba zrobię w najbliższym czasie

Wszystko zależy od grubości sera, jeśli sera jest więcej to można wydłużyć czas do ok. 35 min, ale ważne aby ciasto fr. się nie spaliło.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »