Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne i bardzo proste francuskie ciasto serowe. W tym przepisie mamy wszystko co najlepsze, kruche ciasto i miękkie, słodkie serowe nadzienie, u mnie z dużą ilości pomarańczowej skórki. Ciasto pachnie przepięknie i cudownie smakuje. Lekko oprószone cukrem pudrem jest naprawdę eleganckim deserem.
Do ciasta można użyć francuskiego ciasta mrożonego lub świeżego, ja użyłam kupnego. Przed pieczeniem ciasto należy ponakłuwać widelce, żeby zbytnio nie rosło.
W czasie pieczenia należy kontrolować czas, ja piekłam ciasto 27 min i było bardzo przyrumienione, ale jeśli lubicie nieco mniej wypieczone, wystarczy piec je 24 – 25 min.
Ważne, aby ciasto bardzo dokładnie wystudzić, bo tylko zimne serowe nadzienie jest naprawdę smaczne. Polecam 🙂

Francuskie Ciasto Serowe
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
500 g sera białego na sernik (u mnie Pątnicy)
3/4 szklanki cukru
2 jajka (L)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
zapach pomarańczowy
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub skórki z syropu (drobno posiekanej)
skorka otarta z połowy pomarańczy
2 łyżki masła roztopione
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania ciasta serowego:
Ciasto francuskie jeśli jest mrożone, rozmrozić.
Foremkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwa równe kawałki, każdy powinien być wielkości dna formy.
Wielkość foremki zależy od ilości ciasta jakie mamy, u mnie 25 x 25 cm.
Dno wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem (tak jak na zdjęciu). Odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Przygotowanie nadzienia serowego:
Do dużej miski, może być misa miksera, włożyć ser, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną, skórkę pomarańczową i zapach. Wszytko dokładnie wymieszać. Powinna powstać jednolita masa.
Ser wyłożyć na przygotowane ciasto, przykryć drugim kawałkiem ciasta. Wierzch posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem wymieszanym z otartą skórką pomarańczową.
Ciasto piec ok. 25 min, do zrumienienia.
Wyjąć i dokładnie wystudzić. Na ok. 1 godz. wstawić do lodówki, żeby ser stężał.
Posypać cukrem pudrem. Kroić bardzo ostrym nożem.
Smacznego 🙂
Przepis na domową skórkę w syropie (klik)
6 komentarzy Ukryj
to może być smaczne…takie połączenie sernika z kruchym, francuskim ciastkiem…hmmmm, chyba zrobię w najbliższym czasie
Te ciastka są przepyszne, szczerze polecam 🙂
Czy górny płat ciasta też nakłuwamy widelcem żeby specjalnie nie urósł?
Można nakłuć, ale nie ma większego znaczenia przy warstwie górnej.
Czy jeśli piekę w dużo większej formie ciasto należy zwiększyć czas pieczenia?
Wszystko zależy od grubości sera, jeśli sera jest więcej to można wydłużyć czas do ok. 35 min, ale ważne aby ciasto fr. się nie spaliło.