• Home
  • Ciasta
  • Drożdżówki z Jabłkami – film jak je zrobić
0 0
Drożdżówki z Jabłkami – film jak je zrobić

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Drożdżówki z Jabłkami – film jak je zrobić

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

 

Pyszne tradycyjne drożdżówki z jabłkami i cynamonem. W sezonie kiedy wszędzie jest mnóstwo jabłek kolejny sposób na ich wykorzystanie z pewnością będzie przydatny.

Ja piekę drożdżówki na podwieczorek, a następnego dnia po upieczeniu podaję je na śniadanie. Wkładam ciasto do piekarnika nagrzanego do 100 st.C. na 6-7 min. Wyjmuję cieplutką i pachnącą drożdżówkę, które ze szklanką mleka jest cudownym ciepłym śniadaniem na chłodny poranek.

Bardzo polecam 🙂

 

Drożdżówki z Jabłkami

Składniki na 12 drożdżówek

Zaczyn:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szk. ciepłego mleka (3,2%)
Ponadto do ciasta:
  • 4 szk. mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka (L)
  • 70 g roztopionego i przestudzonego masła
  • Zapach (waniliowy, pomarańczowy lub migdałowy)
  • 1 jajko do posmarowania rogalików
Nadzienie:
  • 2 średniej wielkości jabłka (Antonówki, Szara reneta)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek

Sposób przygotowania:

Zaczyn:

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać razem w misce lub dzbanku, przykryć folią spożywczą. Odstawić na 10 min., w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowanie ciasta drożdżowego:

W misie miksera umieścić mąkę, cukier i wyrośnięty zaczyn drożdżowy, wyrabiać przy pomocy
haka do wyrabiania (można również zagniatać ciasto ręką). Kiedy składniki zaczną się łączyć dodać
jajka i zapach, cały czas wyrabiać. Następnie wlać wolno masło i dalej wyrabiać lub zagniatać
przez ok. 5-7 min.

Do chwili kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski lub od ręki (ręcznie trzeba zagniatać
ok. 10 min).

Wyrobione, gładkie ciasto przykryć folią spożywczą i odstawi do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.

Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.

Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki, średniej grubości.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i dokładnie zagnieść.
Podzielić na pół.
Każdą połowę rozwałkować na wielkość ok. 24 cm. (lub wielkość  dużego płaskiego talerza ).

Koło dzielimy na 6 trójkątów. Każdy trójkąt nacinamy w trzech miejscach, mniej więcej na środku  (tak jak na rysunku)

Na szerszym końcu trójkąta układamy kawałki jabłek, posypujemy cynamonem i brązowym cukrem.
Węższy koniec zawijamy tak, aby przykrył jabłka. W ten sposób zwijamy wszystkie drożdżówki.

Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lekkiego podrośnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C. z termoobiegiem. Drożdżówki pieczemy 15-18 min, do pięknego zrumienienia

Wyjmujemy, studzimy przez 5 min na kuchennej kratce i podajemy.

Smacznego 🙂

 

  • drożdżówki, drożdżówki przepis, ciasto, ciasto przepis, przepisy, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepis, jabłka, jabłka przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje
  • drożdżówki, drożdżówki przepis, ciasto, ciasto przepis, przepisy, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepis, jabłka, jabłka przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje
  • Pyszne Drożdżówki z Jabłkiem.

 

drożdżówki, drożdżówki przepis, ciasto, ciasto przepis, przepisy, ciasto drożdżowe, ciasto drożdżowe przepis, jabłka, jabłka przepisy, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, dorota gotuje

 

 

 

(Visited 2 988 times, 6 visits today)

Dorota

Ciasto drożdżowe z owocami
previous
Ciasto drożdzowe ze śliwkami
Sernik Francuski
next
Francuskie Ciasto Serowe
Ciasto drożdżowe z owocami
previous
Ciasto drożdzowe ze śliwkami
Sernik Francuski
next
Francuskie Ciasto Serowe

4 komentarze Ukryj

Urzekł mnie wygląd drożdżóweczek, jak z najlepszej cukierni. A smak…, nie da się opisać słowami, trzeba spróbować. Bardzo lubię wracać na tego bloga Pani Dorotko. To drugi wypróbowany przepis(po cinnamon rolls) i i drugi udany 🙂 Wszystkiego dobrego na święta!

Właśnie zrobiłam. Wyglądają w przepisie na skomplikowane a są prościutkie i PYSZNE! Super przepis 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię