Pyszne tradycyjne drożdżówki z jabłkami i cynamonem. W sezonie kiedy wszędzie jest mnóstwo jabłek kolejny sposób na ich wykorzystanie z pewnością będzie przydatny.
Ja piekę drożdżówki na podwieczorek, a następnego dnia po upieczeniu podaję je na śniadanie. Wkładam ciasto do piekarnika nagrzanego do 100 st.C. na 6-7 min. Wyjmuję cieplutką i pachnącą drożdżówkę, które ze szklanką mleka jest cudownym ciepłym śniadaniem na chłodny poranek.
Bardzo polecam 🙂
Drożdżówki z Jabłkami
Składniki na 12 drożdżówek
Zaczyn:
-
25 g świeżych drożdży
-
1 łyżeczka cukru
-
2 łyżki mąki
-
1 szk. ciepłego mleka (3,2%)
Ponadto do ciasta:
-
4 szk. mąki pszennej tortowej
-
1 szklanka cukru
-
2 jajka (L)
-
70 g roztopionego i przestudzonego masła
-
Zapach (waniliowy, pomarańczowy lub migdałowy)
-
1 jajko do posmarowania rogalików
Nadzienie:
-
2 średniej wielkości jabłka (Antonówki, Szara reneta)
-
2 łyżeczki cynamonu
-
2 łyżki brązowego cukru
-
1 jajko do posmarowania drożdżówek
Sposób przygotowania:
Zaczyn:
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać razem w misce lub dzbanku, przykryć folią spożywczą. Odstawić na 10 min., w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotowanie ciasta drożdżowego:
W misie miksera umieścić mąkę, cukier i wyrośnięty zaczyn drożdżowy, wyrabiać przy pomocy
haka do wyrabiania (można również zagniatać ciasto ręką). Kiedy składniki zaczną się łączyć dodać
jajka i zapach, cały czas wyrabiać. Następnie wlać wolno masło i dalej wyrabiać lub zagniatać
przez ok. 5-7 min.
Do chwili kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski lub od ręki (ręcznie trzeba zagniatać
ok. 10 min).
Wyrobione, gładkie ciasto przykryć folią spożywczą i odstawi do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.
Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki, średniej grubości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i dokładnie zagnieść.
Podzielić na pół.
Każdą połowę rozwałkować na wielkość ok. 24 cm. (lub wielkość dużego płaskiego talerza ).
Koło dzielimy na 6 trójkątów. Każdy trójkąt nacinamy w trzech miejscach, mniej więcej na środku (tak jak na rysunku)
Na szerszym końcu trójkąta układamy kawałki jabłek, posypujemy cynamonem i brązowym cukrem.
Węższy koniec zawijamy tak, aby przykrył jabłka. W ten sposób zwijamy wszystkie drożdżówki.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lekkiego podrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C. z termoobiegiem.
Drożdżówki pieczemy 15-18 min, do pięknego zrumienienia
Wyjmujemy, studzimy przez 5 min na kuchennej kratce i podajemy.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Urzekł mnie wygląd drożdżóweczek, jak z najlepszej cukierni. A smak…, nie da się opisać słowami, trzeba spróbować. Bardzo lubię wracać na tego bloga Pani Dorotko. To drugi wypróbowany przepis(po cinnamon rolls) i i drugi udany 🙂 Wszystkiego dobrego na święta!
Mnie rownież zainteresowały drożdżówki po cynamonowych rollsach 🙂
Właśnie zrobiłam. Wyglądają w przepisie na skomplikowane a są prościutkie i PYSZNE! Super przepis 🙂
Drozdzowki wychodza przepyszne . Polecam. Bardzo latwy przepis do wykonania ….
Wyrabialam ciasto recznie i wyszlo super .