Postne Krokiety z Kapustą i Pieczarkami. Klasyczny dodatek do wigilijnego barszczu.
Farsz przygotowałam z kapusty i pieczarek, chociaż do farszu można również użyć grzybów leśnych.
Krokiety po usmażeniu i całkowitym wystudzeniu można zamrozić i przechowywać w domowej lodówce do 3 tyg.

SKŁADNIKI
- Farsz:
- - ok. 400 g pieczarek
- - ok. 600 g kapusty kiszonej
- - 1 mała cebula
- - sól i pierz
- - olej do smażenia
- Naleśniki
- - ok. 1 szkl. mąki pszennej
- - ok. 2 szklanek mleka
- - 1 jajko
- - szczypta soli
- Ponadto
- - tarta bułka
- - 1 jajko
- - masło i olej do smażenia
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE FARSZU:
Pieczarki myję, ścieram na tarce o grubych oczkach.
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Kapustę kiszoną kroję drobno.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, wrzucam cebulę i podsmażam przez chwilę.
Następnie dodaję pieczarki, solę i podsmażam razem przez kilka minut, aż pieczarki zmiękną.
Następnie dodaję kapustę, mieszam doprawiam pieprzem.
Przykrywam patelnię, zmniejszam płomień i duszę ok. 30 min.
Kapusta powinna zmięknąć.
Zdejmuję z ognia, przekładam do miski i odstawiam do wystygnięcia.
NALEŚNIKI:
W misce łączę mąkę, sól i 1 szklankę mleka, mieszam energicznie kuchenną rózgą (można zmiksować).
Następnie dodaję jajko i ponownie dokładnie mieszam, aż ciasto będzie gęste i bez grudek z mąki.
Wlewam partiami mleko, mieszam i sprawdzam czy gęstość jest odpowiednia.
Ciasto powinno być gładkie i średnio gęste.
Na średnio rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju smażę naleśniki.
Odkładam na talerz.
PRZYGOTOWANIE KROKIETÓW
Na desce układam naleśnik, na jednym końcu kładę porcję porcję farszu (ok. 2 łyżek, lub nieco więcej).
Zwijam boki a następnie roluję, klasycznie, jak zwija się krokiety (zobacz film jak to dokładnie zrobiłam).
Odkładam i zwijam kolejny naleśnik z farszem, do wykorzystania wszystkich składników.
Na patelni rozgrzewam masło.
Jajko łączę z łyżką wody, mieszam.
Krokiety obtaczam najpierw w jajku, a następnie w tartej bułce.
Smażę na rozgrzanym maśle, najpierw z jednej strony, następnie przewracam.
Przykrywam patelnie i pod przykryciem smażę jeszcze ok. 10 min.
Krokiety są gotowe, podaję je gorące np. z barszczem czerwonym.
1 komentarz
Polecam dodać do gotowego już ciasta łyżkę stołową oleju i wymieszać, a na patelnię wlać dosłownie kroplę i rozprowadzić pędzelkiem, później już nie dodawać na patelnię oleju w ogóle.
Naleśniki wychodzą o wiele smaczniejsze i trochę bardziej puszyste.