Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Postne Krokiety z Kapustą i Pieczarkami. Klasyczny dodatek do wigilijnego barszczu.
Farsz przygotowałam z kapusty i pieczarek, chociaż do farszu można również użyć grzybów leśnych.
Krokiety po usmażeniu i całkowitym wystudzeniu można zamrozić i przechowywać w domowej lodówce do 3 tyg.
Krokiety z Kapustą i Pieczarkami
Farsz:
– ok. 400 g pieczarek
– ok. 600 g kapusty kiszonej
– 1 mała cebula
– sól i pierz
– olej do smażenia
Naleśniki
– ok. 1 szkl. mąki pszennej
– ok. 2 szklanek mleka
– 1 jajko
– szczypta soli
Ponadto
– tarta bułka
– 1 jajko
– masło i olej do smażenia
Steps
1
Done
|
Przygotowanie farszu:Pieczarki myję, ścieram na tarce o grubych oczkach. |
2
Done
|
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, wrzucam cebulę i podsmażam przez chwilę. Następnie dodaję kapustę, mieszam doprawiam pieprzem. Kapusta powinna zmięknąć. Zdejmuję z ognia, przekładam do miski i odstawiam do wystygnięcia. |
3
Done
|
Naleśniki:W misce łączę mąkę, sól i 1 szklankę mleka, mieszam energicznie kuchenną rózgą (można zmiksować). Wlewam partiami mleko, mieszam i sprawdzam czy gęstość jest odpowiednia. Na średnio rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju smażę naleśniki. Odkładam na talerz. |
4
Done
|
Przygotowanie krokietówNa desce układam naleśnik, na jednym końcu kładę porcję porcję farszu (ok. 2 łyżek, lub nieco więcej). Odkładam i zwijam kolejny naleśnik z farszem, do wykorzystania wszystkich składników. |
5
Done
|
Na patelni rozgrzewam masło. Jajko łączę z łyżką wody, mieszam. Krokiety obtaczam najpierw w jajku, a następnie w tartej bułce. Krokiety są gotowe, podaję je gorące np. z barszczem czerwonym. Smacznego 😊 |
6
Done
|
Jeden komentarz Ukryj
Polecam dodać do gotowego już ciasta łyżkę stołową oleju i wymieszać, a na patelnię wlać dosłownie kroplę i rozprowadzić pędzelkiem, później już nie dodawać na patelnię oleju w ogóle.
Naleśniki wychodzą o wiele smaczniejsze i trochę bardziej puszyste.