0 0
Krokiety z Kapustą i Pieczarkami – postne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Krokiety z Kapustą i Pieczarkami – postne

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Postne Krokiety z Kapustą i Pieczarkami. Klasyczny dodatek do wigilijnego barszczu.

Farsz przygotowałam z kapusty i pieczarek, chociaż do farszu można również użyć grzybów leśnych.

Krokiety po usmażeniu i całkowitym wystudzeniu można zamrozić i przechowywać w domowej lodówce do 3 tyg.

 

 


 

Krokiety z Kapustą i Pieczarkami

Farsz:

– ok. 400 g pieczarek

– ok. 600 g kapusty kiszonej

– 1 mała cebula

– sól i pierz

– olej do smażenia

Naleśniki

– ok. 1 szkl. mąki pszennej

– ok. 2 szklanek mleka

– 1 jajko

– szczypta soli

Ponadto

– tarta bułka

– 1 jajko

– masło i olej do smażenia

 

 

Krokiety postne

 

 

(Visited 3 505 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie farszu:

Pieczarki myję, ścieram na tarce o grubych oczkach.
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Kapustę kiszoną kroję drobno.

2
Done

Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, wrzucam cebulę i podsmażam przez chwilę.
Następnie dodaję pieczarki, solę i podsmażam razem przez kilka minut, aż pieczarki zmiękną.

Następnie dodaję kapustę, mieszam doprawiam pieprzem.
Przykrywam patelnię, zmniejszam płomień i duszę ok. 30 min.

Kapusta powinna zmięknąć.

Zdejmuję z ognia, przekładam do miski i odstawiam do wystygnięcia.

3
Done

Naleśniki:

W misce łączę mąkę, sól i 1 szklankę mleka, mieszam energicznie kuchenną rózgą (można zmiksować).
Następnie dodaję jajko i ponownie dokładnie mieszam, aż ciasto będzie gęste i bez grudek z mąki.

Wlewam partiami mleko, mieszam i sprawdzam czy gęstość jest odpowiednia.
Ciasto powinno być gładkie i średnio gęste.

Na średnio rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju smażę naleśniki.

Odkładam na talerz.

4
Done

Przygotowanie krokietów

Na desce układam naleśnik, na jednym końcu kładę porcję porcję farszu (ok. 2 łyżek, lub nieco więcej).
Zwijam boki a następnie roluję, klasycznie, jak zwija się krokiety (zobacz film jak to dokładnie zrobiłam).

Odkładam i zwijam kolejny naleśnik z farszem, do wykorzystania wszystkich składników.

5
Done

Na patelni rozgrzewam masło.

Jajko łączę z łyżką wody, mieszam.

Krokiety obtaczam najpierw w jajku, a następnie w tartej bułce.
Smażę na rozgrzanym maśle, najpierw z jednej strony, następnie przewracam.
Przykrywam patelnie i pod przykryciem smażę jeszcze ok. 10 min.

Krokiety są gotowe, podaję je gorące np. z barszczem czerwonym.

Smacznego 😊

6
Done

Dorota

Makowiec
previous
Biszkoptowa Rolada Makowa
Pieczeń z Indyka Faszerowana z Sosem
next
Faszerowana Pierś Indyka – Pieczeń z Indyka
Makowiec
previous
Biszkoptowa Rolada Makowa
Pieczeń z Indyka Faszerowana z Sosem
next
Faszerowana Pierś Indyka – Pieczeń z Indyka

Jeden komentarz Ukryj

Polecam dodać do gotowego już ciasta łyżkę stołową oleju i wymieszać, a na patelnię wlać dosłownie kroplę i rozprowadzić pędzelkiem, później już nie dodawać na patelnię oleju w ogóle.
Naleśniki wychodzą o wiele smaczniejsze i trochę bardziej puszyste.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »