Biszkoptowa Rolada Makowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Biszkoptowa Rolada Makowa

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszna i łatwa do upieczenia Rolada Makowa, która może być doskonałą alternatywą dla Makowca drożdżowego.

Ciasto na roladę to klasyczny biszkopt, przygotowany dokładnie tak jak ten na tort.
To niezwykle łatwy do przygotowania deser świąteczny.

Do rolady użyłam kupionej masy makowej, bo taka sprawdza się u mnie najlepiej, dodaję do niej ekstra bakalie, ale nie jest to konieczne.
Ja korzystam najczęściej z masy makowej Bakallandi, ale każda inna będzie równie dobra. Ważne jest aby masa nie była, za rzadka i na pewno nie dodajemy do niej piany z białej. Gęsta masa makowa doskonale się upiecze, a i zwijanie rolady nie sprawi nam żadnych kłopotów.

Jeśli wolicie zrobić wszystko własnoręcznie przygotujcie Domową Masę Makową, przepis na nią znajdziecie tutaj (klik👆) 

Prace nad roladą można rozłożyć na dwa dni, jednego przygotować masę makową i schować ją do lodówki. tego samego lub kolejnego dnia upiec roladę, a polać ją czekoladą dopiero w kolejnym dniu.

Ciasto przechowuję w zimnym miejscu, u mnie to spiżarnia, do 3 dni.
Polecam i życzę Wam smacznego 🙂

 

 

 

Filmy z przepisami na Święta 
🎄🎄🎄

Rolada Makowa

Biszkopt

– 5 jajek (białka i żółtka osobno)

– 100 g cukru

– 2 łyżki ciepłej wody

– 200 g mąki pszennej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– zapach waniliowy

skórka otarta z połowy pomarańczy

 

Masa makowa

– ok. 800 gramów masy makowej

– ok. 1/4 szklanki rodzynek

– 1/4 szklanki orzechów włoskich

– skórka otarta z połowy pomarańczy

 

Polewa czekoladowa

– 200 gr. czekolady deserowej

– ok 1/4 lub nieco więcej mleka

 

 

Przepisy na Makowce i Ciasta z makiem 

 

 

 

 

(Visited 529 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Biszkopt

Mąkę, sól i proszek mieszam razem, odstawiam.

Białka ubijam na pianę, stopniowo dodaję cukier, cały czas ubijając. Kiedy piana jest sztywna dodaję pojedynczo żółtka cały czas ubijając.
Na koniec wlewam ciepłą wodę i jeszcze chwilę miksuję.

Do masy jajecznej przesiewam mąkę, ścieram skórkę z połowy pomarańczy, mieszam całość delikatnie, ale dokładnie.
Składniki muszą się dokładnie połączyć.

2
Done

Masa makowa

Masę makową wkładam do miski, dodaję posiekane drobno orzechu, rodzynki i skórkę otartą z połowy pomarańczy. Mieszam, Odstawiam.

3
Done

Przygotowanie i pieczenie w 175 st.C. z termoobiegiem

Na blasze z piekarnika (możliwie dużej i płaskiej) wyłożonej papierem do pieczenia wykładam masę makową, rozprowadzam równą warstwą.

Na mak wykładam biszkopt, wyrównuję, żeby warstwa była wszędzie równa.

Ciasto piekę przez 20-25 min.

4
Done

Ciasto wyjmuję z piekarnika, jeszcze gorące przykrywam papierem do pieczenia i razem z blachą obracam ,,do góry nogami".
Delikatnie zdejmuję papier z warstwy makowej.

Gorące ciasto od razu zwijam w roladę, pomagam sobie papierem. Zwijam dość ścisło, ale bez przesady.
Roladę owijam papierem, układam na kuchennej kratce i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.

5
Done

Polewa czekoladowa

Polewę przygotowuję, kiedy ciasto jest już zimne i gotowe do polewania.

Mleko podgrzewam w garnuszku, do gorącego wrzucam czekoladę i mieszam energicznie, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Odstawiam na chwilę ok. 5 min, aby nie była bardzo gorąca, ale też nie tężała.

6
Done

Ciasto odwijam z papieru, układam na kratce, a kratkę najlepiej na papierze bo czekolada kapie.

Roladę polewam czekoladą, rozsmarowuję po całym cieście i odstawiam do zastygnięcia.

Na koniec dekoruję orzechami, lub innymi bakaliami. Robię gwizdki z cukru pudru, można gwiazdki wyciąć z marcepanu.
Dekoracje to indywidualna sprawa.

Przechowuję w chłodnym miejscu.
Smacznego 🙂🎄

7
Done

Dorota

Uszka Do Barszczu Wigilijnego
previous
Uszka z Grzybami do Barszczu Wigilijnego
next
Krokiety z Kapustą i Pieczarkami – postne
Uszka Do Barszczu Wigilijnego
previous
Uszka z Grzybami do Barszczu Wigilijnego
next
Krokiety z Kapustą i Pieczarkami – postne

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »