Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszna i łatwa do upieczenia Rolada Makowa, która może być doskonałą alternatywą dla Makowca drożdżowego.
Ciasto na roladę to klasyczny biszkopt, przygotowany dokładnie tak jak ten na tort.
To niezwykle łatwy do przygotowania deser świąteczny.
Do rolady użyłam kupionej masy makowej, bo taka sprawdza się u mnie najlepiej, dodaję do niej ekstra bakalie, ale nie jest to konieczne.
Ja korzystam najczęściej z masy makowej Bakallandi, ale każda inna będzie równie dobra. Ważne jest aby masa nie była, za rzadka i na pewno nie dodajemy do niej piany z białej. Gęsta masa makowa doskonale się upiecze, a i zwijanie rolady nie sprawi nam żadnych kłopotów.
Jeśli wolicie zrobić wszystko własnoręcznie przygotujcie Domową Masę Makową, przepis na nią znajdziecie tutaj (klik👆)
Prace nad roladą można rozłożyć na dwa dni, jednego przygotować masę makową i schować ją do lodówki. tego samego lub kolejnego dnia upiec roladę, a polać ją czekoladą dopiero w kolejnym dniu.
Ciasto przechowuję w zimnym miejscu, u mnie to spiżarnia, do 3 dni.
Polecam i życzę Wam smacznego 🙂
Filmy z przepisami na Święta
🎄🎄🎄
Rolada Makowa
Biszkopt
– 5 jajek (białka i żółtka osobno)
– 100 g cukru
– 2 łyżki ciepłej wody
– 200 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– zapach waniliowy
– skórka otarta z połowy pomarańczy
Masa makowa
– ok. 800 gramów masy makowej
– ok. 1/4 szklanki rodzynek
– 1/4 szklanki orzechów włoskich
– skórka otarta z połowy pomarańczy
Polewa czekoladowa
– 200 gr. czekolady deserowej
– ok 1/4 lub nieco więcej mleka
Przepisy na Makowce i Ciasta z makiem
Steps
1
Done
|
BiszkoptMąkę, sól i proszek mieszam razem, odstawiam. Białka ubijam na pianę, stopniowo dodaję cukier, cały czas ubijając. Kiedy piana jest sztywna dodaję pojedynczo żółtka cały czas ubijając. Do masy jajecznej przesiewam mąkę, ścieram skórkę z połowy pomarańczy, mieszam całość delikatnie, ale dokładnie. |
2
Done
|
Masa makowa |
3
Done
|
Przygotowanie i pieczenie w 175 st.C. z termoobiegiem |
4
Done
|
Ciasto wyjmuję z piekarnika, jeszcze gorące przykrywam papierem do pieczenia i razem z blachą obracam ,,do góry nogami". Gorące ciasto od razu zwijam w roladę, pomagam sobie papierem. Zwijam dość ścisło, ale bez przesady. |
5
Done
|
Polewa czekoladowaPolewę przygotowuję, kiedy ciasto jest już zimne i gotowe do polewania. Mleko podgrzewam w garnuszku, do gorącego wrzucam czekoladę i mieszam energicznie, aż czekolada całkowicie się rozpuści. |
6
Done
|
Ciasto odwijam z papieru, układam na kratce, a kratkę najlepiej na papierze bo czekolada kapie. Roladę polewam czekoladą, rozsmarowuję po całym cieście i odstawiam do zastygnięcia. Na koniec dekoruję orzechami, lub innymi bakaliami. Robię gwizdki z cukru pudru, można gwiazdki wyciąć z marcepanu. Przechowuję w chłodnym miejscu. |
7
Done
|