Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Gulasz z kurczaka z dużą ilością porów i marchewki. Bardzo łatwe i szybkie danie, doskonale smakuje z puree ziemniaczanym, kaszą lub kluskami kładzionymi.
Jeśli robię ten gulasz jesienią lub zimą, zawsze podaję do niego kiszone ogórki lub kiszoną kapustę, taki kwaśny dodatek doskonale kontrastuje z łagodnym kurczakiem.
Bardzo polecam, gulaszu można przygotować większą ilość i część, po całkowitym wystudzeniu, zamrozić.
Smacznego 🙂
Gulasz z Kurczaka z Porami i Marchewką
Składniki:
ok. 1 kg piersi z kurczaka
3 średnie marchewki
1 duży por
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżka papryki słodkiej
1 mały listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
ok. 1 l. bulionu warzywnego
ok. 3 łyżek oleju do smażenia
Steps
1 Done | Sposób przygotowaniaKurczaka umyć, osuszyć. Pokroić w średniej wielkości kostkę. |
2 Done | |
3 Done | Na dużej patelni (u mnie głęboka), rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron. |
4 Done | Podawać gulasz z kaszą, ziemniakami lub kluskami. Jako surówkę doskonały będzie ogórek kiszony. |
5 Done |
Jeden komentarz Ukryj
Pyszne.! Na pewno zrobię jeszcze nie raz 🙂