0 0
Gulasz z Kurczaka z Porami i Marchewką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Gulasz z Kurczaka z Porami i Marchewką

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Gulasz z kurczaka z dużą ilością porów i marchewki. Bardzo łatwe i szybkie danie, doskonale smakuje z puree ziemniaczanym, kaszą lub kluskami kładzionymi.
Jeśli robię ten gulasz jesienią lub zimą, zawsze podaję do niego kiszone ogórki lub kiszoną kapustę, taki kwaśny dodatek doskonale kontrastuje z łagodnym kurczakiem.

Bardzo polecam, gulaszu można przygotować większą ilość i część, po całkowitym wystudzeniu, zamrozić.

Smacznego 🙂

 

Gulasz z Kurczaka

 

Gulasz z Kurczaka z Porami i Marchewką

Składniki:

  • ok. 1 kg piersi z kurczaka

  • 3 średnie marchewki

  • 1 duży por

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżeczka papryki ostrej

  • 1 łyżka papryki słodkiej

  • 1 mały listek laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • ok. 1 l. bulionu warzywnego

  • ok. 3 łyżek oleju do smażenia

 

 

(Visited 15 899 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania

Kurczaka umyć, osuszyć. Pokroić w średniej wielkości kostkę.
Przyprawy, sól, pieprz, papryki włożyć do średniej miski, wymieszać.
Kurczaka obtoczyć dokładnie w przyprawach. Można odstawić do lodówki na noc.

2
Done

Marchewkę obrać, pokroić w plasterki.
Pora poczyścić, pokroić w średniej grubości plasterki, całego białą i zieloną część.

3
Done

Na dużej patelni (u mnie głęboka), rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron.
Na patelnię do mięsa dodać marchewkę i pora, zamieszać, smażyć razem przez ok. 5-7 min na średnim ogniu.
Następnie wlać bulion, dodać ziele i listek, zamieszać, przykryć.
Dusić pod przykryciem, na średnim ogniu ok. 20 min. Nie odkrywać.

4
Done

Podawać gulasz z kaszą, ziemniakami lub kluskami. Jako surówkę doskonały będzie ogórek kiszony.
smacznego :)

5
Done

Dorota

previous
Pierogi z Kapustą i Grzybami
Makowiec
next
Biszkoptowa Rolada Makowa
previous
Pierogi z Kapustą i Grzybami
Makowiec
next
Biszkoptowa Rolada Makowa

3 komentarze Ukryj

Zrobilam dzisiaj na obiad – pyszne mięsko , szybkie i łatwe do zrobienia , niestety dla dzieci za pikantne wyszlo , nastepnym razem bez papryki pikantnej i mniej pieprzu zrobie. kolejny przepis do zapisania 😉

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »