Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Gulasz z kurczaka z dużą ilością porów i marchewki. Bardzo łatwe i szybkie danie, doskonale smakuje z puree ziemniaczanym, kaszą lub kluskami kładzionymi.
Jeśli robię ten gulasz jesienią lub zimą, zawsze podaję do niego kiszone ogórki lub kiszoną kapustę, taki kwaśny dodatek doskonale kontrastuje z łagodnym kurczakiem.
Bardzo polecam, gulaszu można przygotować większą ilość i część, po całkowitym wystudzeniu, zamrozić.
Smacznego 🙂
Gulasz z Kurczaka z Porami i Marchewką
Składniki:
-
ok. 1 kg piersi z kurczaka
-
3 średnie marchewki
-
1 duży por
-
1,5 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka pieprzu
-
1 łyżeczka papryki ostrej
-
1 łyżka papryki słodkiej
-
1 mały listek laurowy
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
ok. 1 l. bulionu warzywnego
-
ok. 3 łyżek oleju do smażenia
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowaniaKurczaka umyć, osuszyć. Pokroić w średniej wielkości kostkę. |
2
Done
|
|
3
Done
|
Na dużej patelni (u mnie głęboka), rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron. |
4
Done
|
Podawać gulasz z kaszą, ziemniakami lub kluskami. Jako surówkę doskonały będzie ogórek kiszony. |
5
Done
|
3 komentarze Ukryj
Pyszne.! Na pewno zrobię jeszcze nie raz 🙂
Zrobilam dzisiaj na obiad – pyszne mięsko , szybkie i łatwe do zrobienia , niestety dla dzieci za pikantne wyszlo , nastepnym razem bez papryki pikantnej i mniej pieprzu zrobie. kolejny przepis do zapisania 😉
Bardzo dziękuję za miłe słowa, cieszę się ogromnie że przepis się sprawdził 🙂