Gulasz z kurczaka z dużą ilością porów i marchewki. Bardzo łatwe i szybkie danie, doskonale smakuje z puree ziemniaczanym, kaszą lub kluskami kładzionymi.
Jeśli robię ten gulasz jesienią lub zimą, zawsze podaję do niego kiszone ogórki lub kiszoną kapustę, taki kwaśny dodatek doskonale kontrastuje z łagodnym kurczakiem.
Bardzo polecam, gulaszu można przygotować większą ilość i część, po całkowitym wystudzeniu, zamrozić.
Smacznego 🙂
Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Pora poczyścić, pokroić w średniej grubości plasterki, całego białą i zieloną część.

SKŁADNIKI
- ok. 1 kg piersi z kurczaka
- 3 średnie marchewki
- 1 duży por
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 mały listek laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- ok. 1 l. bulionu warzywnego
- ok. 3 łyżek oleju do smażenia
przygotowanie
Kurczaka umyć, osuszyć. Pokroić w średniej wielkości kostkę.
Przyprawy, sól, pieprz, papryki włożyć do średniej miski, wymieszać.
Kurczaka obtoczyć dokładnie w przyprawach. Można odstawić do lodówki na noc.
Marchewkę obrać, pokroić w plasterki.
Pora poczyścić, pokroić w średniej grubości plasterki, całego białą i zieloną część.
Na dużej patelni (u mnie głęboka), rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron.
Na patelnię do mięsa dodać marchewkę i pora, zamieszać, smażyć razem przez ok. 5-7 min na średnim ogniu.
Następnie wlać bulion, dodać ziele i listek, zamieszać, przykryć.
Dusić pod przykryciem, na średnim ogniu ok. 20 min. Nie odkrywać.
Podawać gulasz z kaszą, ziemniakami lub kluskami. Jako surówkę doskonały będzie ogórek kiszony.
3 komentarze
Pyszne.! Na pewno zrobię jeszcze nie raz 🙂
Zrobilam dzisiaj na obiad – pyszne mięsko , szybkie i łatwe do zrobienia , niestety dla dzieci za pikantne wyszlo , nastepnym razem bez papryki pikantnej i mniej pieprzu zrobie. kolejny przepis do zapisania 😉
Bardzo dziękuję za miłe słowa, cieszę się ogromnie że przepis się sprawdził 🙂