Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Najlepsze postne Pierogi z Kapustą i Grzybami.
Takie pierogi robię na Wigilię, ale i na codzienne domowe obiady.
Do pierogów użyłam własnoręcznie zbieranych grzybów leśnych, podgrzybków. Jeśli chcecie można zamienić je na inne grzyby lub na pieczarki.
Pieczarek oczywiście nie trzeba namaczać.
Ciasto na pierogi jest delikatne, miękkie i bardzo dobrze się z nim pracuje.
Nadaje się do pierogów z farszem wytrawnym i słodkim. Pierogi podaję gorące zaraz po wyjęciu z wody, lub odsmażam je na maśle.
Pierogi można zamrozić i przechowywać w domowych warunkach do 4 m-cy.
Polecm i życzę Wam smacznego 🙂
Postne Pierogi z Kapustą i Grzybami
Składniki na ok. 40 szt.
Farsz:
– ok. 60 g suszonych grzybów
– ok. 600 g kiszonej kapusty
– 1 mała, lub 0,5 średniej cebuli
– olej, liść laurowy, 2 ziela angielskiej
Ciasto na pierogi:
– 400 g mąki pszennej
– 220 ml. wrzątku
– 1,5 łyżeczki soli
– 50 g rozpuszczonego masła
Przepisy na PIEROGI
wytrawne, słodkie i z owocami
Filmy z przepisem na różne
PIEROGI
Steps
1
Done
|
Przygotowanie Grzybów: |
2
Done
|
Przygotowanie Farszu:Kapustę siekam drobno. Wodę w której się moczyły zachowuję, przyda się później. |
3
Done
|
|
4
Done
|
Odkrywam patelnię, dodaję do farszu liść laurowy i ziele angielskie, mieszam, dodaję 2-3 łyżki wody z grzybów (lub nieco więcej). Duszę do miękkości. Zdejmuję z ognia, przekładam do miski i odstawiam do wystygnięcia. |
5
Done
|
Przygotowanie ciasta na pierogi:W misce łączę mąkę z solą, wlewam wrzątek mieszam. Na koniec wlewam masło i zaczynam wyrabiać, najpierw łyżką, a następnie ręką. Ja najczęściej zagniatam prze 6-7 min. Z ciasta formuję kulę, przykrywam ją miską i zostawiam na 20 min. |
6
Done
|
Odkrywam ciasto, dzielę na dwie części, jedną odkładam pod miskę, drugą wałkuję. Ciasto kładę na lekko oprószony mąką blat lub stolnicę. Rozwałkowuję na duży cienki placek, staram się już nie podsypywać mąki. Gotowe pierogi odkładam na deskę lub tacę. |
7
Done
|
Gotowanie pierogów:W garnku średniej wielkości zagotowuję wodę, powinna sięgać do połowy garnka. Solę ją. Kiedy woda zaczyna się gotować wkładam na nią porcję pierogów, mieszam delikatnie drewnianą łyżką, żeby się nie skleiły. Gotuję do wypłynięcia i jeszcze 4 min. Pierogi można polać odrobiną oleju, lub masą żeby się nie skleiły. Smacznego :) |
8
Done
|