0 0
Pierogi z Kapustą i Grzybami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pierogi z Kapustą i Grzybami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Najlepsze postne Pierogi z Kapustą i Grzybami.

Takie pierogi robię na Wigilię, ale i na codzienne domowe obiady.

Do pierogów użyłam własnoręcznie zbieranych grzybów leśnych, podgrzybków. Jeśli chcecie można zamienić je na inne grzyby lub na pieczarki.
Pieczarek oczywiście nie trzeba namaczać.

Ciasto na pierogi jest delikatne, miękkie i bardzo dobrze się z nim pracuje.
Nadaje się do pierogów z farszem wytrawnym i słodkim. Pierogi podaję gorące zaraz po wyjęciu z wody, lub odsmażam je na maśle.

Pierogi można zamrozić i przechowywać w domowych warunkach do 4 m-cy.

Polecm i życzę Wam smacznego 🙂

 

Pierogi z Grzybami

 

Postne Pierogi z Kapustą i Grzybami

Składniki na ok. 40 szt.

Farsz:

– ok. 60 g suszonych grzybów

– ok. 600 g kiszonej kapusty

– 1 mała, lub 0,5 średniej cebuli

– olej, liść laurowy, 2 ziela angielskiej

Ciasto na pierogi:

– 400 g mąki pszennej

– 220 ml. wrzątku

– 1,5 łyżeczki soli

– 50 g rozpuszczonego masła

 

Przepisy na PIEROGI
wytrawne, słodkie i z owocami 

 

 

 

Filmy z przepisem na różne 
PIEROGI 

 

(Visited 2 238 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie Grzybów:

Suszone grzyby wkładam do miski, zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na kilka godzin, aby zmiękły.
Można odstawić na noc.

2
Done

Przygotowanie Farszu:

Kapustę siekam drobno.
Cebulę kroję w drobną kostkę.
Grzyby wyjmuję z wody, siekam drobno.

Wodę w której się moczyły zachowuję, przyda się później.

3
Done

Na patelni rozgrzewam olej, podsmażam na nim cebulę, do zeszklenia.
Następnie dodaję grzyby, mieszam.
Smażę chwilę.

Teraz dodaję kapustę i kilka łyżek wody z moczenia grzybów, mieszam dokładnie.
Przykrywam patelnię, zmniejszam płomień i duszę przez ok. 10 min.

4
Done

Odkrywam patelnię, dodaję do farszu liść laurowy i ziele angielskie, mieszam, dodaję 2-3 łyżki wody z grzybów (lub nieco więcej).
Mieszam, przykrywam i duszę ok. 30-40 min.

Duszę do miękkości.
Gotowy farsz będzie ciemno, a kapusta będzie miękka.

Zdejmuję z ognia, przekładam do miski i odstawiam do wystygnięcia.

5
Done

Przygotowanie ciasta na pierogi:

W misce łączę mąkę z solą, wlewam wrzątek mieszam. Na koniec wlewam masło i zaczynam wyrabiać, najpierw łyżką, a następnie ręką.
Kiedy składniki się połączą wykładam ciasto na blat i zagniatam, do chwili kiedy ciasto będzie chłodne, a ciasto gładkie.

Ja najczęściej zagniatam prze 6-7 min.

Z ciasta formuję kulę, przykrywam ją miską i zostawiam na 20 min.

6
Done

Odkrywam ciasto, dzielę na dwie części, jedną odkładam pod miskę, drugą wałkuję.

Ciasto kładę na lekko oprószony mąką blat lub stolnicę. Rozwałkowuję na duży cienki placek, staram się już nie podsypywać mąki.
Foremką, lub szklanką wycinam w cieście kółka, u mnie 9 cm.
Na każdym z kółek kładę porcję farszu, sklejam boki bardzo dokładnie, staram się aby farsz nie dostał się między brzegi.

Gotowe pierogi odkładam na deskę lub tacę.

7
Done

Gotowanie pierogów:

W garnku średniej wielkości zagotowuję wodę, powinna sięgać do połowy garnka. Solę ją.

Kiedy woda zaczyna się gotować wkładam na nią porcję pierogów, mieszam delikatnie drewnianą łyżką, żeby się nie skleiły.
Kiedy cała porcja jest już w garnku, zmniejszam płomień, żeby pierogi gotowały się spokojnie.

Gotuję do wypłynięcia i jeszcze 4 min.
Gotowe wyjmuję łyżką cedzakową i odkładam na sito aby odciekły.
Do wody wkładam kolejną partię.

Pierogi można polać odrobiną oleju, lub masą żeby się nie skleiły.

Smacznego :)

8
Done

Dorota

Babeczki Bananowe
previous
Babeczki Bananowe z Orzechami i Czekoladą 
Gulasz z Kurczaka
next
Gulasz z Kurczaka z Porami i Marchewką
Babeczki Bananowe
previous
Babeczki Bananowe z Orzechami i Czekoladą 
Gulasz z Kurczaka
next
Gulasz z Kurczaka z Porami i Marchewką

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »