Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne i niezwykle łatwe do upieczenia Babeczki Bananowe. Doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek. Piekę je najczęściej z myślą o moim dziecku, który zabiera je do szkoły na lunch.
Babeczki robi się banalnie łatwo, nie potrzebny jest mikser, wszystkie składniki mieszam drewnianą łyżką lub kuchenną rózgą.
Do ciasta używam dojrzałych, a nawet przejrzałych bananów, takich które nie nadają się już do jedzenia, ale za to doskonale sprawdzą się w tym cieście.
Babeczki można przechowywać do 3 dni w chłodnym miejscu, uważam nawet, że w kolejnych dniach po upieczeniu są jeszcze smaczniejsze, nż zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Polecam i życzę Wam smacznego
Przepisy na Babeczki i Muffiny
Kanał YT Kuchnia Doroty 🎥
Babeczki Bananowe z Orzechami i Czekoladą
Składniki na 8 szt dużych babeczek i 12 średnich:
-
3 średnie dojrzałe banany
-
120 g roztopionego masła
-
230 g mąki pszennej
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
0,5 łyżeczki sody
-
2 jajka
-
80 gr cukru muscovado
-
30 g cukru białego (lub tylko 110 g cukru białego)
-
60 g gorzkiej czekolady posiekanej drobno
-
30 g orzechów włoskich posiekanych
Przepisy na Banany
Steps
1
Done
|
Sposób przygotwania:Mąkę łączę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, mieszam. Odstawiam. Orzechy i czekoladę siekam średnio drobno. |
2
Done
|
Banany obieram ze skóry, w średniej misce rozgniatam je tłuczkiem do ziemniaków, lub widelcem. Następnie do masy dodaję mąkę, orzechy i czekoladę, mieszam dokładnie. |
3
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiemFormę do muffinów wykładam papierowymi papilotkami. Papilotki wypełniam do połowy ciastem. Babeczki piekę ok. 30 min do suchego patyczka, przy dużych babeczkach. 25 min, do suchego patyczka, przy babeczkach mniejszych. |
4
Done
|