0 0
Babeczki Bananowe z Orzechami i Czekoladą 

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babeczki Bananowe z Orzechami i Czekoladą 

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne i niezwykle łatwe do upieczenia Babeczki Bananowe. Doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek. Piekę je najczęściej z myślą o moim dziecku, który zabiera je do szkoły na lunch.

Babeczki robi się banalnie łatwo, nie potrzebny jest mikser, wszystkie składniki mieszam drewnianą łyżką lub kuchenną rózgą.

Do ciasta używam dojrzałych, a nawet przejrzałych bananów, takich które nie nadają się już do jedzenia, ale za to doskonale sprawdzą się w tym cieście.

Babeczki można przechowywać do 3 dni w chłodnym miejscu, uważam nawet, że w kolejnych dniach po upieczeniu są jeszcze smaczniejsze, nż zaraz po wyjęciu z piekarnika.

 

Polecam i życzę Wam smacznego

 

 

Przepisy na Babeczki i Muffiny 

 

 

Kanał YT Kuchnia Doroty 🎥

 

Babeczki Bananowe z Orzechami i Czekoladą

Składniki na 8 szt dużych babeczek i 12 średnich:

  • 3 średnie dojrzałe banany

  • 120 g roztopionego masła

  • 230 g mąki pszennej

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 0,5 łyżeczki sody

  • 2 jajka

  • 80 gr cukru muscovado

  • 30 g cukru białego (lub tylko 110 g cukru białego)

  • 60 g gorzkiej czekolady posiekanej drobno

  • 30 g orzechów włoskich posiekanych

 

 

 

 

Przepisy na Banany 

 

(Visited 957 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotwania:

Mąkę łączę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, mieszam. Odstawiam.

Orzechy i czekoladę siekam średnio drobno.

2
Done

Banany obieram ze skóry, w średniej misce rozgniatam je tłuczkiem do ziemniaków, lub widelcem.
Dodaję cukier muscovado i biały, roztopione masło, jajka i mieszam.

Następnie do masy dodaję mąkę, orzechy i czekoladę, mieszam dokładnie.

3
Done

Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiem

Formę do muffinów wykładam papierowymi papilotkami.
Ja używam 8 szt dużych papilotek, ale można zrobić 12 mniejszych babeczek.

Papilotki wypełniam do połowy ciastem.

Babeczki piekę ok. 30 min do suchego patyczka, przy dużych babeczkach.

25 min, do suchego patyczka, przy babeczkach mniejszych.

4
Done

Upieczone babeczki wyjmuję i studzę na kuchennej kratce.
Przechowuję w chłodnym miejscu.

Smacznego

Dorota

Polędwica Pieczona ze Śliwkami
previous
Polędwica Wieprzowa ze Śliwkami Pieczona
next
Pierogi z Kapustą i Grzybami
Polędwica Pieczona ze Śliwkami
previous
Polędwica Wieprzowa ze Śliwkami Pieczona
next
Pierogi z Kapustą i Grzybami

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »