Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Polędwica nadziewana śliwkami zawsze cieszy się w naszym domu dużym powodzeniem. Jak zwykle przyrządza się ją bardzo szybko i łatwo, pieczenie zajmuje zaledwie kilkanaście minut i pyszny obiad gotowy.
Ta wersja z suszonymi śliwkami i rozmarynem jest naprawdę pyszna. Doskonały pomysł na elegancki obiad lub ciepłą kolację.
Polędwicę można przygotować dzień wcześniej i trzymać ją w lodówce przez noc, a następnego dnia tylko upiec. Bardzo ułatwi to sprawę i skróci czas przygotowania.
Polecam:)
Polędwica ze Śliwkami
Składniki:
-
400 g polędwicy wieprzowej
-
100 g śliwek suszonych
-
100 ml. czerwonego, wytrawnego wina
-
1 łyżka masła
-
1 łyżka oliwy
-
Sól, pieprz, ostra papryka
-
2-3 łyżki soku z cytryny
-
Kilka gałązek świeżego rozmarynu
Przepisy na Polędwicę Wieprzową
Sposób przygotowania polędwicy:
Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
Polędwicę wieprzową umyć, osuszyć. Ułożyć na desce, ostrym nożem naciąć poziomo , nie przecinając do końca. Z polędwicy powinniśmy otrzymać płaski kawałek mięsa (krok 1. na zdjęciu).
Przykryć folią spożywczą i delikatnie rozbić płaską końcówką tłuczka do mięsa (krok 2 na zdjęciu).
Mięso skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem i ostrą papryką.
Na jednym z dłuższych boków ułożyć śliwki, jedna obok drugiej.
Zwinąć mięso jak roladę, wzdłuż boku ze śliwkami.
Związać nicią kuchenną, oprószyć solą i pieprzem, pod nić poprzetykać gałązkami rozmarynu.
Polędwicę włożyć do żaroodpornego naczynia, na dno wlać wino, oliwę i włożyć masło. Można naczynie przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Na 5 min przed końcem pieczenia zdjąć folię, żeby mięso choć trochę się przyrumieniło. Można również polędwicę również upiec w rękawie do pieczenia.
Wstawić do gorącego piekarnika 180 st.C i pic prze 20-25 min.
Wyjąć, przed krojeniem odczekać 5 min.
Powstały w czasie pieczenia sos wlać do garnuszka i przez 5 min gotować bez przykrycia na dużym ogniu. Sos nieco się zredukuje i zgęstnieje. Takim sosem polewamy polędwicę po pokrojeniu.
Podawać na gorąco z dodatkiem np. pieczonych ziemniaków i surówki.
Smacznego 🙂
Filmy z przepisami na OBIAD
Więcej przepisów na polędwicę wieprzową znajdziecie tutaj:
13 komentarzy Ukryj
Również uwielbiamy polędwicę wierzpową, ale w ten sposób jej jeszcze nie przygotowywałam. Chętnie skorzystam z przepisu!
wygląda pysznie! https://wkuchniuli.blogspot.com/
chetnie skorzystam z tego przepisu,
pozdrawiam 🙂
Robiłam kilka razy i jest super, na świeta też zrobię 🙂
Czy można tą potrawę przygotować w cydrze, akurat mam i dlatego pytam.
Oczywiście można, będzie tylko nieco słodsza niż w czerwonym, wytrawnym winie 🙂
Czy należy piec polędwiczkę w naczyniu pod przykryciem czy też nie? 😉
Nie trzeba przykrywać mięsa, ale można. Chociażby przykryć folią aluminiową, lub upiec w rękawie, uzupełniłam przepis 🙂
Wyszło super 😉 Dziękuję i pozdrawiam
Bardzo się cieszę!!! Pozdrawiam 😀
Zrobilam. Wyszlo pysznie. Polecam na wykwintne okazje i na codzien:)
witam
polędwiczki piec w termoobiegu?
Tak z termoobiegiem, mięso zawsze pieczemy z termoobiegiem 🙂