Metrowiec

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Metrowiec

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Ciasto Metrowiec, znane i bardzo lubiane. Metrowiec składa się tak naprawdę z dwóch ciast ucieranych jasnego waniliowego i ciemnego kakaowego. Oba ciasta robi się w ten sam sposób, jedynie do kakaowego 2 łyżki mąki zamieniamy na kakao.

Ciasta pieczemy w tej samej temperaturze i jednakowo długo, można piec je jednocześnie, albo w czasie pieczenia jednego przygotować drugą wersję ciasta.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta kroimy na równej grubości plastry i przekładamy je na zmianę, ciemne z jasnym.

Nazwa Metrowiec bierze się od tego, że po złożeniu dwóch ciast razem i przełożeniu ich kremem budyniowym, dostajemy jedno naprawdę długie ciasto.

Metrowca przechowuję zawsze w spiżarni, bo nie sposób zjeść go w jeden dzień, chyba, że powstał z myślą o przyjęciu.
Jest to proste, nie wyszukane ciasto, bardzo smaczne, ale nie zbyt słodkie, więc jeśli lubicie ciasta słodkie, polewę przygotujcie z czekolady mlecznej lub deserowej, a nie tak jak ja gorzkiej. .

Ciasto na koniec polewam polewą z gorzkiej czekolady z dodatkiem cukru pudru dzięki temu polewa jest lśniąca. Ciasto można również polukrować, lukrem cytrynowym.

Przygotowanie ciasta można rozłożyć na dwa dni, jednego upiec ciasta i ugotować budyń, kolejnego zrobić krem i złożyć ciasto.

Polecam i życzę Wam smacznego 😊

 

Przepisy na CIASTA

 

 

Ciasto Metrowiec przepis

 

 

Ciasto Metrowiec

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej

Ciasto jasne

  • 125 g mąki pszennej

  • 90g cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 60 ml. oleju

  • 3 jajka (żółtka i białka osobno)

  • zapach cytrynowy

 

Ciasto kakaowe

  • 125 g mąki pszennej (odjąć 2 płaskie łyżki mąki)

  • 2 łyżki kakao

  • 100g cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 60 ml. oleju

  • 3 jajka (żółtka i białka osobno)

  • zapach waniliowy

 

Masa budyniowa

  • 2 opakowania budyniu waniliowego

  • 5 łyżek cukru, lub tyle ile lubisz

  • 3 szklanki mleka  (660 ml)

 

Masa czekoladowa

  • 2 gorzkie czekolady u mnie 80% (100 g każda)

  • ok. 0,5 szklanki mleka

  • 2-3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

  • płatki migdałowe do przybrania (opcjonalnie)

 

Zobacz Filmy
ze słodkimi wypieki na moim
kanale YT Kuchnia Doroty 

 

(Visited 467 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Ciasto jasne:

W misie miksera ubijam pianę z białek. W trakcie ubijania dodaję porcjami cukier. Ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna.
Następnie dodaję pojedynczo żółtka, cały czas ubijając.
Kolejno wlewam powoli olej, ubijam na średnich obrotach.
Dodaję zapach.

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy jajecznej. Mieszam delikatnie, ale dokładnie, najlepiej szpatułką.

Ciasto wlewam do foremki (u mnie 2 po 24cm x 10 cm), keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

2
Done

Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiem

Do gorącego piekarnika wstawiam ciasto i piekę ok. 50 min, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmuję i studzę na kuchennej kratce przez 10 min, następnie wyjmuję z formy, zdejmuję papier i zostawiam do całkowitego wystudzenia.

3
Done

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe robię dokładnie tak samo jak jasne.
Jedynie z miski z mąką wyjmuję 2 łyżki mąki i zastępuję je kakao, mieszam.

Przesiewam jak wcześniej.

Piekę dokładnie tak jak ciasto jasne.

4
Done

Masa budyniowa

Budyń gotują zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ugotowany, gorący budyń przekładam do szklanej miski, przykrywam folią spożywczą, tak aby folia leżała na budyniu. Zapobiega to powstawaniu kożucha.

Budyń ostawiam w chłodne miejsce do wystygnięcia.

5
Done

Masło powinno być miękkie, ucieram je w misie miksera na jasną puszystą masę (najlepiej płaską końcówką).
Następnie do masła wkładam po łyżce zimny budyń, ucieram. Z budyniu z masłem, powinna powstać lekki i puszysty krem.

Krem można przechowywać w lodówce.

6
Done

Przygotowanie metrowca

Zimne ciasta jasne i kakaowe kroję na jednakowe, średniej grubości plastry.

Następnie układam je na przemian, najlepiej na długiej desce lub na tacy.

Każdy z plastrów ciasta smaruję ok. 2-3 łyżkami masy budyniowej.
Plastry układam jeden za drugim, na przemian jasny i czekoladowy. Aż całe ciasto i masa są wykorzystane.

Lekko dociskam i ograniczam na końcach, aby ciasto się ładnie skleiło. Można na końcach postwić słoik.
Odstawiam ciasto do zastygnięcia, na ok. 30 min.
Można wstawić do lodówki, można do spiżarni.

7
Done

Masa czekoladowa

Czekolady łamię na kawałki, zalewam mlekiem i wstawiam do mikrofali na ok. 1,5 min. Wyjmuję i mieszam, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Dodaję cukier puder i mieszam dokładnie.

Odstawiam masę do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
Masą polewam ciasto, będzie rozlewała się wolno.

Wierzch ciasta posypuję zrumienionymi płatkami migdałowymi.

Schładzam ciasto przez ok. 2 godz w spiżarni.
Następnie kroję w ukośne plastry.

Smacznego :)

8
Done

Dorota

previous
Pierś Indyka Pieczona w Maśle
Polędwica Pieczona ze Śliwkami
next
Polędwica Wieprzowa ze Śliwkami Pieczona
previous
Pierś Indyka Pieczona w Maśle
Polędwica Pieczona ze Śliwkami
next
Polędwica Wieprzowa ze Śliwkami Pieczona

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »