Ciasto Metrowiec, znane i bardzo lubiane. Metrowiec składa się tak naprawdę z dwóch ciast ucieranych jasnego waniliowego i ciemnego kakaowego.
Oba ciasta robi się w ten sam sposób, jedynie do kakaowego 2 łyżki mąki zamieniamy na kakao.
Ciasta pieczemy w tej samej temperaturze i jednakowo długo, można piec je jednocześnie, albo w czasie pieczenia jednego przygotować drugą wersję ciasta.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta kroimy na równej grubości plastry i przekładamy je na zmianę, ciemne z jasnym.
Nazwa Metrowiec bierze się od tego, że po złożeniu dwóch ciast razem i przełożeniu ich kremem budyniowym, dostajemy jedno naprawdę długie ciasto.
Metrowca przechowuję zawsze w spiżarni, bo nie sposób zjeść go w jeden dzień, chyba, że powstał z myślą o przyjęciu.
Jest to proste, nie wyszukane ciasto, bardzo smaczne, ale nie zbyt słodkie, więc jeśli lubicie ciasta słodkie, polewę przygotujcie z czekolady mlecznej lub deserowej, a nie tak jak ja gorzkiej. .
Ciasto na koniec polewam polewą z gorzkiej czekolady z dodatkiem cukru pudru dzięki temu polewa jest lśniąca. Ciasto można również polukrować, lukrem cytrynowym.
Przygotowanie ciasta można rozłożyć na dwa dni, jednego upiec ciasta i ugotować budyń, kolejnego zrobić krem i złożyć ciasto.
Polecam i życzę Wam smacznego 😊
Przepisy na CIASTA
Masa budyniowa

SKŁADNIKI
- Ciasto jasne
- 125 g mąki pszennej
- 90g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 ml. oleju
- 3 jajka (żółtka i białka osobno)
- zapach cytrynowy
- Ciasto kakaowe
- 125 g mąki pszennej (odjąć 2 płaskie łyżki mąki)
- 2 łyżki kakao
- 100g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 ml. oleju
- 3 jajka (żółtka i białka osobno)
- zapach waniliowy
- Masa budyniowa
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 5 łyżek cukru, lub tyle ile lubisz
- 3 szklanki mleka (660 ml)
- Masa czekoladowa
- 2 gorzkie czekolady u mnie 80% (100 g każda)
- ok. 0,5 szklanki mleka
- 2-3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- płatki migdałowe do przybrania (opcjonalnie)
przygotowanie
CIASTO JASNE:
W misie miksera ubijam pianę z białek. W trakcie ubijania dodaję porcjami cukier. Ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna.
Następnie dodaję pojedynczo żółtka, cały czas ubijając.
Kolejno wlewam powoli olej, ubijam na średnich obrotach.
Dodaję zapach.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy jajecznej. Mieszam delikatnie, ale dokładnie, najlepiej szpatułką.
Ciasto wlewam do foremki (u mnie 2 po 24cm x 10 cm), keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Do gorącego piekarnika wstawiam ciasto i piekę ok. 50 min, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjmuję i studzę na kuchennej kratce przez 10 min, następnie wyjmuję z formy, zdejmuję papier i zostawiam do całkowitego wystudzenia.
CIASTO CZEKOLADOWE
Ciasto czekoladowe robię dokładnie tak samo jak jasne.
Jedynie z miski z mąką wyjmuję 2 łyżki mąki i zastępuję je kakao, mieszam.
Przesiewam jak wcześniej.
Piekę dokładnie tak jak ciasto jasne.
MASA BUDYNIOWA
Budyń gotują zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ugotowany, gorący budyń przekładam do szklanej miski, przykrywam folią spożywczą, tak aby folia leżała na budyniu. Zapobiega to powstawaniu kożucha.
Budyń ostawiam w chłodne miejsce do wystygnięcia.
Masło powinno być miękkie, ucieram je w misie miksera na jasną puszystą masę (najlepiej płaską końcówką).
Następnie do masła wkładam po łyżce zimny budyń, ucieram. Z budyniu z masłem, powinna powstać lekki i puszysty krem.
Krem można przechowywać w lodówce.
PRZYGOTOWANIE METROWCA
Zimne ciasta jasne i kakaowe kroję na jednakowe, średniej grubości plastry.
Następnie układam je na przemian, najlepiej na długiej desce lub na tacy.
Każdy z plastrów ciasta smaruję ok. 2-3 łyżkami masy budyniowej.
Plastry układam jeden za drugim, na przemian jasny i czekoladowy. Aż całe ciasto i masa są wykorzystane.
Lekko dociskam i ograniczam na końcach, aby ciasto się ładnie skleiło. Można na końcach postwić słoik.
Odstawiam ciasto do zastygnięcia, na ok. 30 min.
Można wstawić do lodówki, można do spiżarni.
MASA CZEKOLADOWA
Czekolady łamię na kawałki, zalewam mlekiem i wstawiam do mikrofali na ok. 1,5 min. Wyjmuję i mieszam, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Dodaję cukier puder i mieszam dokładnie.
Odstawiam masę do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
Masą polewam ciasto, będzie rozlewała się wolno.
Wierzch ciasta posypuję zrumienionymi płatkami migdałowymi.
Schładzam ciasto przez ok. 2 godz w spiżarni.
Następnie kroję w ukośne plastry.
Notes
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
Zobacz Filmy
ze słodkimi wypieki na moim
kanale YT Kuchnia Doroty