Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Ciasto Metrowiec, znane i bardzo lubiane. Metrowiec składa się tak naprawdę z dwóch ciast ucieranych jasnego waniliowego i ciemnego kakaowego. Oba ciasta robi się w ten sam sposób, jedynie do kakaowego 2 łyżki mąki zamieniamy na kakao.
Ciasta pieczemy w tej samej temperaturze i jednakowo długo, można piec je jednocześnie, albo w czasie pieczenia jednego przygotować drugą wersję ciasta.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta kroimy na równej grubości plastry i przekładamy je na zmianę, ciemne z jasnym.
Nazwa Metrowiec bierze się od tego, że po złożeniu dwóch ciast razem i przełożeniu ich kremem budyniowym, dostajemy jedno naprawdę długie ciasto.
Metrowca przechowuję zawsze w spiżarni, bo nie sposób zjeść go w jeden dzień, chyba, że powstał z myślą o przyjęciu.
Jest to proste, nie wyszukane ciasto, bardzo smaczne, ale nie zbyt słodkie, więc jeśli lubicie ciasta słodkie, polewę przygotujcie z czekolady mlecznej lub deserowej, a nie tak jak ja gorzkiej. .
Ciasto na koniec polewam polewą z gorzkiej czekolady z dodatkiem cukru pudru dzięki temu polewa jest lśniąca. Ciasto można również polukrować, lukrem cytrynowym.
Przygotowanie ciasta można rozłożyć na dwa dni, jednego upiec ciasta i ugotować budyń, kolejnego zrobić krem i złożyć ciasto.
Polecam i życzę Wam smacznego 😊
Przepisy na CIASTA
Ciasto Metrowiec
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
Ciasto jasne
-
125 g mąki pszennej
-
90g cukru
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
60 ml. oleju
-
3 jajka (żółtka i białka osobno)
-
zapach cytrynowy
Ciasto kakaowe
-
125 g mąki pszennej (odjąć 2 płaskie łyżki mąki)
-
2 łyżki kakao
-
100g cukru
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
60 ml. oleju
-
3 jajka (żółtka i białka osobno)
-
zapach waniliowy
Masa budyniowa
-
2 opakowania budyniu waniliowego
-
5 łyżek cukru, lub tyle ile lubisz
-
3 szklanki mleka (660 ml)
Masa czekoladowa
-
2 gorzkie czekolady u mnie 80% (100 g każda)
-
ok. 0,5 szklanki mleka
-
2-3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
-
płatki migdałowe do przybrania (opcjonalnie)
Zobacz Filmy
ze słodkimi wypieki na moim
kanale YT Kuchnia Doroty
Steps
1
Done
|
Ciasto jasne:W misie miksera ubijam pianę z białek. W trakcie ubijania dodaję porcjami cukier. Ubijam, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy jajecznej. Mieszam delikatnie, ale dokładnie, najlepiej szpatułką. Ciasto wlewam do foremki (u mnie 2 po 24cm x 10 cm), keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. |
2
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiem |
3
Done
|
Ciasto czekoladoweCiasto czekoladowe robię dokładnie tak samo jak jasne. Przesiewam jak wcześniej. Piekę dokładnie tak jak ciasto jasne. |
4
Done
|
Masa budyniowa |
5
Done
|
|
6
Done
|
Przygotowanie metrowcaZimne ciasta jasne i kakaowe kroję na jednakowe, średniej grubości plastry. Następnie układam je na przemian, najlepiej na długiej desce lub na tacy. Każdy z plastrów ciasta smaruję ok. 2-3 łyżkami masy budyniowej. Lekko dociskam i ograniczam na końcach, aby ciasto się ładnie skleiło. Można na końcach postwić słoik. |
7
Done
|
Masa czekoladowaCzekolady łamię na kawałki, zalewam mlekiem i wstawiam do mikrofali na ok. 1,5 min. Wyjmuję i mieszam, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawiam masę do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Wierzch ciasta posypuję zrumienionymi płatkami migdałowymi. Schładzam ciasto przez ok. 2 godz w spiżarni. Smacznego :) |
8
Done
|