Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Jedno z moich ulubionych dań z drobiu. Pracy jest przy nim niewiele a wygląda i smakuje bardzo odświętnie. Masła jest w tym przepisie sporo, ale postarajcie się nie rezygnować z niego, bo sprawia, że mięso jest miękkie i delikatne.
Ten przepis robię od lat i zawsze wzbudza entuzjazm u wszystkich, mięso można wykorzystać również jako domową wędlinę.
Polecam:)
Pierś Indyka Pieczona w Maśle
Składniki:
-
1 kg piersi z indyka
-
100 g masła
-
2 duże ząbki czosnku
-
Sok z 1/2 cytryny
-
Sól
-
Pieprz
-
Majeranek
-
Papryka w proszku, ostra
-
Foliowy rękaw do pieczenia
Przepisy na dania z Indyka
Przepis krok po kroku:
Mięso umyć, osuszyć, szczodrze natrzeć przyprawami w kolejności:
sokiem z cytryny, czosnkiem, solą, pieprzem i papryką a na koniec oprószyć majerankiem.
Włożyć do szklanej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 oC.
Pierś wyjąć z lodówki, włożyć do przygotowanego rękawa, na wierzch położyć całe masło, zawiązać rękaw.
Mięso położyć na blasze do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika, piec 1 godz.
Pozostawić w rękawie do przestygnięcia, następnie rozciąć folię, sos z pieczenia zlać do szklanego naczynia.
Mięso kroimy w średniej grubości plastry, podajemy z domowymi frytkami i żurawiną.
Smacznego!
Przepisy z filmem na dania Obiadowe 📽
Tak przygotowaną pierś wkładamy do gorącego piekarnika
|
Po godzinie pieczenia wyjmujemy z piekarnika.
Teraz pozwólmy, aby mięso lekko przestygło
|
Więcej przepisów na dania z drobiu znajdziecie tutaj:
25 komentarzy Ukryj
Moja babcia uwielbia pierś z indyka, pycha 😉
Wygląda smakowicie! 🙂
Wypróbowałam i mogę potwierdzić – niebo w gębie. Mięso świetnie pachnie i jest wyjątkowo miękkie. Bardzo dobrze smakuje też z chrupiącym pieczywem. Mój mąż pojadł sobie za dwóch – 70 dag piersi spokojnie starcza na dwa obiady dla dwóch osób.
Bardzo lubię takie proste i smaczne przepisy.
Polecam. 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowała. To jedno z naszych ukochanych dań:) Pozdrawiam.
no dobrze, ale co w tym tak niezwykłego, żeby to aż publikować jako nadzwyczajny sposób na pierś z indyka? przyprawy standardowe, sposób pieczenia jest na opakowaniu rękawa do pieczenia… myślałam, że w blogach się umieszcza jakieś oryginalne rzeczy i doznałam rozczarowania… nie chcę Cię, Doroto, bynajmniej obrazić, ale jestem świeżą czytelniczką blgów i myslałam, że to na czymś innym polega… Pozdrawiam, nie gniewaj się przypadkiem…
Ależ ja się absolutnie nie gniewam 🙂 na blogach publikuje każdy to co chce, czasami bardzo oryginalnego i wyjątkowego, a czasami najbardziej banalnego i popularnego. I masz rację ta pierś jest najzwyklejsza na świecie, bez fajerwerków i tajnych składników a mimo to ma bardzo dużo odwiedzin i zadziwiająco dużo ludzi szuka w sieci takiego właśnie najzwyklejszego przepisu na indyka 🙂
I myślę, że główną zasadą blogowania, jest brak jakichkolwiek ograniczeń. Każdy prowadzi bloga z innych powodów, ale chyba każdy robimy to dla przyjemności, swojej i jeśli się uda to przyjemności naszych Czytelników.
Zapraszam, może jednak uda ci się znaleźć na moim blogu coś co Cię nie rozczaruje 🙂 Pozdrawiam
No, trochę odetchnęłam, bardziej widzę, o co w tym wszystkim chodzi- piszesz, co chcesz, a korzysta kto chce- a właściwie przecież jest mnóstwo osób, które po raz pierwszy chcą coś zrobić i to właśnie im sie przydaje. Pewnie, że są wśród Twoich przepisów takie, które mi się przydadzą.Zaczynam dopiero korzystać z tej formy łączności międzykuchennej i widzę, że mi to, niestety, zajmuje coraz więcej czasu i wiele jest rzeczy interesujących i nowych. Pozdrtawiam
dokładnie, dokładnie blogi wciągają 🙂
PYCHA PYCHA PYCHA, smaczne zdrowe mięsko na kanapki, dziękuję za przepis, pozdrawiam cieplutko
Zrobię na 100 % :)) przeglądam Twojego bloga, bo mnie zaciekawił 🙂
Pani Doroto, ten przepis jest świetny, już go rozsyłałam w rodzinie, bo prosili 😃 teraz proszę o radę, bo tym razem muszę zrobić podwójną porcje, czyli z 2 kg miesa. Czy wydłużać czas pieczenia? z góry dziękuję za odpowiedź
Wszystko zależy czy piecze Pani 1 pierś 2 kg wtedy czas należy wydłużyć i piec 1,5 h., jeśli 2x 1 kg to czas pozostaje bez zmiany.
Dziękuję za miłe słowa i serdecznie pozdrawiam 😊 🌺
Zrobiłam. Pyszne! Miękkie, soczyste mięso i ten sos…Mmmm. Pachnie i smakuje cudownie. Ja podałam z ryżem 🙂 i sos super tu pasował. A na drugi dzień mięso zjedliśmy z chlebem i chrzanem 🙂 Pozdrawiam. Ania.
Królewskie danie
Zaraz po przeczytaniu zrobiłam danie na niedzielny obiadek i ty zaskoczenie:wjechała na stół soczysta pieczeń/dodałam do sosu trochę mąki i sosu sojowego/ podana z ziemniakami w mundurkach i sosem tzatziki własnej roboty.Wspaniałe! A nie przepadalam do tej pory za białym mięsem.Dziekujem!!!Wesołych Świąt!
Wypróbowałam już kilka przepisów na pieczeń z indyka, ale ten bije wszystkie na głowę. Mięso wyszło idealne -bardzo soczyste i miękkie, a do tego przepis banalnie prosty, co istotne dla takiego niedzielnego kucharza jak ja:)
Dziękuję bardzo.
Mam pytanie praktyczne – czy konieczny jest ten rękaw? Mam naczynie żaroodporne z pokrywką, do którego spokojnie zmieści się duży kawałek mięsa – czy mogę w tym upiec? Czy będzie jakaś różnica w smaku?
Pozdrawiam!
Oczywiście, można upiec w naczyniu żaroodpornym koniecznie z przykrywką.
Witam! Nie podpiekasz mięsa w rozciętym rękawie? Pozdrawiam
Joanna
Joasiu, nie podpiekam dodatkowo mięsa. Takie jak widać na zdjęciu wychodzi pieczone cały czas w zamkniętym rękawie. Pozdrawiam.
Witam, mam pytanie czy przyprawiona pierś może leżeć w lodowce w zamkniętym rekawie czy tylko w szklanym naczyniu ? Jest jakaś różnica?
A czy mogę zrobić mięso w kawałkach?
Oczywiście można mięso pokroić na kawałki, proszę wtedy piec je nico krócej 🙂
Czy mogę użyć słodkiej papryki? I czy używa Pani sznurka?
Oczywiście można użyć słodkiej papryki i sznurka również.