Pierś indyka pieczona w maśle

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pierś indyka pieczona w maśle

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Jedno z moich ulubionych dań z drobiu. Pracy jest przy nim niewiele a wygląda i smakuje bardzo odświętnie. Masła jest w tym przepisie sporo, ale postarajcie się nie rezygnować z niego, bo sprawia, że mięso jest miękkie i delikatne.

Ten przepis robię od lat i zawsze wzbudza entuzjazm u wszystkich, mięso można wykorzystać również jako domową wędlinę.

Polecam:)

 

 

piers-CC-81-indyka-pieczona-w-mas-CC-81le

 

Pierś indyka pieczona w maśle

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 100 g masła
  • 2 duże ząbki czosnku
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Papryka w proszku, ostra
  • Foliowy rękaw do pieczenia

Przepis krok po kroku:

Mięso umyć, osuszyć, szczodrze natrzeć przyprawami w kolejności:

sokiem z cytryny, czosnkiem, solą, pieprzem i papryką a na koniec oprószyć majerankiem.

Włożyć do szklanej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180 oC.

Pierś wyjąć z lodówki, włożyć do przygotowanego rękawa, na wierzch położyć całe masło, zawiązać rękaw.

Mięso położyć na blasze do pieczenia i wstawić do gorącego piekarnika, piec 1 godz.

Pozostawić w rękawie do przestygnięcia, następnie rozciąć folię, sos z pieczenia zlać do szklanego naczynia.

Mięso kroimy w średniej grubości plastry, podajemy z domowymi frytkami i żurawiną.

Smacznego!

 

 

 

 

piers-25CC-2581-indyka-w-mas-25CC-2581le-pieczona

 

 

Tak przygotowaną pierś wkładamy do gorącego piekarnika

 

Po godzinie pieczenia wyjmujemy z piekarnika.
Teraz pozwólmy, aby mięso lekko przestygło

 

 

 

 

 Więcej przepisów na dania z drobiu znajdziecie tutaj:

Roladki z Kurczaka
indyk, indyk faszerowany, indyk faszerowany przepis, indyk świąteczny, indyk świąteczny przepis, indyk przepis, indyk przepisy, przepisy, kuchnia doroty, przepisy na święta, święta
(Visited 190 times, 3 visits today)

Dorota

Babeczki z Budyniem
previous
Babeczki z Budyniem
Pasta z Makreli
next
Pasta z Makreli do Kanapek
Babeczki z Budyniem
previous
Babeczki z Budyniem
Pasta z Makreli
next
Pasta z Makreli do Kanapek

23 komentarze Ukryj

Wypróbowałam i mogę potwierdzić – niebo w gębie. Mięso świetnie pachnie i jest wyjątkowo miękkie. Bardzo dobrze smakuje też z chrupiącym pieczywem. Mój mąż pojadł sobie za dwóch – 70 dag piersi spokojnie starcza na dwa obiady dla dwóch osób.
Bardzo lubię takie proste i smaczne przepisy.
Polecam. 🙂

no dobrze, ale co w tym tak niezwykłego, żeby to aż publikować jako nadzwyczajny sposób na pierś z indyka? przyprawy standardowe, sposób pieczenia jest na opakowaniu rękawa do pieczenia… myślałam, że w blogach się umieszcza jakieś oryginalne rzeczy i doznałam rozczarowania… nie chcę Cię, Doroto, bynajmniej obrazić, ale jestem świeżą czytelniczką blgów i myslałam, że to na czymś innym polega… Pozdrawiam, nie gniewaj się przypadkiem…

Ależ ja się absolutnie nie gniewam 🙂 na blogach publikuje każdy to co chce, czasami bardzo oryginalnego i wyjątkowego, a czasami najbardziej banalnego i popularnego. I masz rację ta pierś jest najzwyklejsza na świecie, bez fajerwerków i tajnych składników a mimo to ma bardzo dużo odwiedzin i zadziwiająco dużo ludzi szuka w sieci takiego właśnie najzwyklejszego przepisu na indyka 🙂

I myślę, że główną zasadą blogowania, jest brak jakichkolwiek ograniczeń. Każdy prowadzi bloga z innych powodów, ale chyba każdy robimy to dla przyjemności, swojej i jeśli się uda to przyjemności naszych Czytelników.
Zapraszam, może jednak uda ci się znaleźć na moim blogu coś co Cię nie rozczaruje 🙂 Pozdrawiam

No, trochę odetchnęłam, bardziej widzę, o co w tym wszystkim chodzi- piszesz, co chcesz, a korzysta kto chce- a właściwie przecież jest mnóstwo osób, które po raz pierwszy chcą coś zrobić i to właśnie im sie przydaje. Pewnie, że są wśród Twoich przepisów takie, które mi się przydadzą.Zaczynam dopiero korzystać z tej formy łączności międzykuchennej i widzę, że mi to, niestety, zajmuje coraz więcej czasu i wiele jest rzeczy interesujących i nowych. Pozdrtawiam

PYCHA PYCHA PYCHA, smaczne zdrowe mięsko na kanapki, dziękuję za przepis, pozdrawiam cieplutko

Zrobiłam. Pyszne! Miękkie, soczyste mięso i ten sos…Mmmm. Pachnie i smakuje cudownie. Ja podałam z ryżem 🙂 i sos super tu pasował. A na drugi dzień mięso zjedliśmy z chlebem i chrzanem 🙂 Pozdrawiam. Ania.

Zaraz po przeczytaniu zrobiłam danie na niedzielny obiadek i ty zaskoczenie:wjechała na stół soczysta pieczeń/dodałam do sosu trochę mąki i sosu sojowego/ podana z ziemniakami w mundurkach i sosem tzatziki własnej roboty.Wspaniałe! A nie przepadalam do tej pory za białym mięsem.Dziekujem!!!Wesołych Świąt!

Wypróbowałam już kilka przepisów na pieczeń z indyka, ale ten bije wszystkie na głowę. Mięso wyszło idealne -bardzo soczyste i miękkie, a do tego przepis banalnie prosty, co istotne dla takiego niedzielnego kucharza jak ja:)
Dziękuję bardzo.

Mam pytanie praktyczne – czy konieczny jest ten rękaw? Mam naczynie żaroodporne z pokrywką, do którego spokojnie zmieści się duży kawałek mięsa – czy mogę w tym upiec? Czy będzie jakaś różnica w smaku?

Pozdrawiam!

Witam, mam pytanie czy przyprawiona pierś może leżeć w lodowce w zamkniętym rekawie czy tylko w szklanym naczyniu ? Jest jakaś różnica?

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię