Pyszne i oryginalne ziemniaki pieczone na patyku. Przepis jest niezwykle łatwy i szybki do przygotowania, a ziemniaki jakie z niego dostajemy to prawdziwy przysmak.
Ziemniaki
Do przygotowania ziemniaków pieczonych używam ziemniaków starych, mączystych o podobnej wielkości. Wielkość ziemniaków jest ważna ze względu na długość pieczenia. Kiedy wszystkie kartofle są podobnej wielkości, upieką się nam w podobnym czasie, bez obawy, że jedne będą surowe, a inne wysuszone.
Ziemniaków nie obieram przed pieczeniem, jedynie bardzo dokładnie myję je i dokładnie osuszam przed nacinaniem.
Nacinanie
Ziemniaki nacinam ostrym nożem, dookoła. Barierą do przecięcia ziemniaka na pół jest drewniany patyczek do szaszłyków, który ogranicza nacięcie. Nacinając obracam ziemniak dookoła, robię to dość wolno i staram się być precyzyjna.
Dodatki
Upieczone ziemniaki można podawać jako dodatek do sosów mięsnych lub warzywnych, ale można je również podać jako wegetariańskie lub wegańskie danie z dodatkiem sosu czosnkowego.
Sos czosnkowy
W misce łączę jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz czarny świeżo mielony i posiekany drobno koperek.
Dokładnie mieszam i odstawiam na 15 mion, aby smaki się przegryzły.
Polecam ten przepis i życzę Wam smacznego 🙂
SOS
Przepisy na ZIEMNIAKI

SKŁADNIKI
- 4-5 ziemniaków podobnej wielkości
- Sos:
- ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzy świeżo mielonego
- 1 średni czosnek
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- patyki do szaszłyków lub metalowe szpadki (tyle ile ziemniaków)
przygotowanie
Ziemniaki w skórce myję, dokładnie wycieram.
Każdy ziemniak nadziewam wzdłuż na patyk do szaszłyków, lub metalową szpadkę do szaszłyków.
Robię to delikatnie, aby nie złamać patyka.
Następnie ostrym nożem nacinam ziemniaki, kroję je tak, aby układały się w spiralę, czyli nie przecinam ich dzięki patykowi. Nacinanie robię precyzyjnie i powoli, aby plasterki były cienki i w miarę równe.
Nacięte ziemniaki kładę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
SOS:
W miseczce łączę oliwę, sól, pieprz, rozmaryn i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam dokładnie.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 200 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM.
Ziemniaki polewam sosem.
Wkładam do gorącego piekarnika i piekę 35-40 min w zależności od wielkości.
Moje ziemniaki były średniej wielkości.
Większe ziemniaki piekę ok. 10 min dłużej.
Wyjmuję, solę świeżo mieloną solą, jeśli to konieczne i podaję gorące.
Przepisy z filmem na DANIA WEGETARIAŃSKIE