Pyszna drożdżowa Strucla z Serem i bakaliami. Ciasto jest odpowiednie na deser, śniadanie lub podwieczorek.
Do szklanki mleka, lub herbaty, ja jednak najbardziej lubię je z filiżanką kawy.
Strucla najsmaczniejsza jest lekko ciepła, lub dzień po upieczeniu dobrze schłodzona kiedy masa serowa dokładnie zastygnie.
Ciasto przechowuję w chłodnym miejscu, u mnie jest to spiżarnia.
Nadzienie
Nadzienie do strucli robię dokładnie tak jak nadzienie do naleśników z serem, lub drożdżówek serowych. Jest pyszne, słodkie z nutą skórki z cytryny, ale można również użyć pomarańczowej skórki.
Masę serową posypuję rodzynkami i posiekanymi drobno orzechami włoskimi, można jednak zrezygnować z tego dodatku jeśli nie lubicie bakalii. Można również rodzynki zamienić na suszoną żurawinę, lub posiekane drobno suszone morele, lub daktyle.
Orzechy włoskie w tym cieście sprawdzają się najlepiej bo są miękkie, znacznie lepsze niż migdały czy orzechy laskowe.
Zimną struclę można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.
Lukier robię łącząc ok. 0,5 szklanki cukru pudru z 2-3 łyżkami soku z cytryny. Mieszam dokładnie. Jeśli lukier jest zbyt rzadki dodaję więcej cukru i mieszam. Jeśli jest byt gęsty i nie leje się łatwo, rozcieńczam go dodając jeszcze odrobiną soku, ponownie mieszam dokładnie.
Przepisy na Ciasta
Przepisy z FILMEM

SKŁADNIKI
- Ciasto drożdżowe:
- – 500 g mąki pszennej
- – 110 g cukru
- – 1 cukier wanilinowy
- – 250 ml. ciepłego mleka
- – 100 g roztopionego masła
- – 1 jajko + 1 żółtko
- – 20 g świeżych drożdży
- – skórka z cytryny
- Masa serowa:
- – 600 g tłustego sera białego (u mnie ze Strzałkowa)
- – 100 g cukru
- – 1 cukier wanilinowy
- – 2 żółtka
- – skórka otarta z połowy cytryny
- – po 0,5 szklanki rodzynek i posiekanych orzechów włoskich
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE CIASTA DROŻDŻOWEGO
Zaczyn:
Mleko wlewam do misy miksera, dodaję ok. 1 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wkruszam drożdże i całość bardzo dokładnie mieszam.
Misę przykrywam ściereczką i zostawiam na 10 min do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn wyrośnie odkrywam go i dodaję pozostałe składniki.
Do zaczyny dodaję ok. 2/3 przygotowanej mąki, cukier, jajko i żółtko i ścieram skórki z połowy cytryny. Zaczynam wyrabiać na średnich obrotach, najlepiej hakiem do ciasta drożdżowego.
W trakcie wyrabiania dodaję po łyżce pozostałą mąkę.
Powoli wlewam w międzyczasie masło.
Następnie wsypuję pozostałą mąkę i wyrabiam, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie gęste, lśniące ciasto.
Wyrabiam w sumie ok. 7-8 min.
Kiedy ciasto jest wyrobione, misę przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 40-50 min, żeby ciasto wyrosło pierwszy raz.
MASA SEROWA:
W misce łączę ser, cukier, żółtka, zapach, skórkę z drugiej połówki cytryny.
Całość rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków.
Powinna powstać gładka jednolita masa.
Odstawiam.
PRZYGOTOWANIE STRUCLI:
Wyrośnięte ciasto wykładam na oprószony mąką blat. Lekko posypuję mąką i wałkuję z ciasta placek, u mnie prostokąt 30 x 40 cm.
Na placku ciasta rozsmarowuję masę serową równą warstwą. Posypuję rodzynkami i posiekanymi orzechami włoskimi.
Zwijam ciasto w roladę.
Roladę przecinam wzdłuż na pół, nie przecinam jednego końca. Rozkładam przecięte ciasto tak aby farsz znajdował się na górze.
Następnie zaplatam w struclę.
Delikatnie przekładam struclę do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto smaruję jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 180 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ
Struclę piekę 45 - 50 min, do suchego patyczka.
Wyjmuję ciasto, odstawiam na 10 min na kuchenną kratkę. Następnie wyjmuję z formy i całkowicie studzę.
Zimną struclę można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.