Share
Puree ziemniaczane lub gniecione ziemniaki, to jeden z najpopularniejszych dodatków do dań mięsnych. Sprawa jest bardzo prosta, ale czasami dobrze jest po prostu zobaczyć jak to wszystko się odbywa.
Oczywiście sposobów na ziemniaczane puree jest bardzo dużo, dzisiaj tylko początek i absolutnie klasyczny sposób, ale już za chwilę pokażę Wam jak urozmaicić to popularne danie.
- ok. 1 kg ziemniaków
- ok. 1/4 szklanki ciepłego mleka (2%)
- 1 łyżka masła
- Sól
- Świeża natka pietruszki lub koperek
1. Ziemniaki obrać, pokroić tak, żeby wszystkie kawałki były podobnej wielkości. Jeśli ziemniaki są małe można pozostawić w całości.
Zalać zimną wodą [(zgodnie z zasadą, że warzywa które mają ,,głowę” w ziemi (burak, ziemniak, itp.) gotujemy w zimnej wodzie, a te które mają ,,głowę” w słońcu (fasolka, kalafior, itp.) w gorącej wodzie 🙂 ].
Wsypać 1 łyżeczkę soli i pod przykryciem gotujemy do miękkości.
Długość gotowania zależy od wielkości ziemniaków, ale z reguły to 7-10 min.
Ziemniaki są ugotowane, kiedy widelec wkłuty w ziemniak wchodzi i wychodzi z łatwością. Sprawdzamy stopień ugotowania na kilku kawałkach.
2. Ziemniaki dokładnie odcedzamy, można wylać je na sito, a następnie suche z powrotem włożyć do garnka.
Kilkakrotnie podrzucić, żeby uwolnić wilgoć. Na chwilę (ok.20 sek.) postawić garnek z ziemniakami na ogniu (nie przykrywać).
3. Do ziemniaków dodać masło
4. Rozgniatać ziemniaki drewnianym lub metalowym tłuczkiem.
Stopniowo dodawać mleko, cały czas rozgniatać ziemniaki. Może okazać się, że podana w przepisie ilość mleka jest zbyt duża.
Dodajemy tylko tyle, żeby ziemniaki były miękkie i gładkie.
Odstawiamy mleko i jeszcze chwilę dokładnie rozgniatamy ziemniaki.
5. Porcję puree ziemniaczanego nakładamy na talerz i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
6. Puree ziemniaczane będzie doskonałym dodatkiem na przykład do kotletów mielonych.
Puree świetnie będzie pasowało również do:
Klopsików z serem i sosem koperkowym
Klopsików w pomidorach
Klasycznych kotletów mielonych
Polędwicy Dijone
Smacznego 🙂
(Visited 30 825 times, 1 visits today)