Puree ziemniaczane lub gniecione ziemniaki, to jeden z najpopularniejszych dodatków do dań mięsnych.
Sprawa jest bardzo prosta, ale czasami dobrze jest po prostu zobaczyć jak to wszystko się odbywa.
Oczywiście sposobów na ziemniaczane puree jest bardzo dużo, dzisiaj tylko początek i absolutnie klasyczny sposób, ale już za chwilę pokażę Wam jak urozmaicić to popularne danie.
Składniki:
-
ok. 1 kg ziemniaków
-
ok. 1/4 szklanki ciepłego mleka (2%)
-
1 łyżka masła
-
Sól
-
Świeża natka pietruszki lub koperek
4. Rozgniatać ziemniaki drewnianym lub metalowym tłuczkiem.
5. Porcję puree ziemniaczanego nakładamy na talerz i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
6. Puree ziemniaczane będzie doskonałym dodatkiem na przykład do kotletów mielonych.
Puree świetnie będzie pasowało również do:
Klopsików z serem i sosem koperkowym
Klasycznych kotletów mielonych
Smacznego 🙂